Орландо Дюк в България

1
 

Сподели

Shares

Red Bull Cliff Search 2012 - България

За първи път в България е световният рекордьор на Гинес и 9-кратният световен шампион Орландо Дюк. Той пристигна в страната ни като част от международния проект за търсене на зрелищни места за височинни скокове във вода. Първата спирка от програмата му бе природният феномен Чудните скали край Провадия.

Три седмици преди началото на сезона в световните серии Red Bull Cliff Diving (RBCD) 37-годишният колумбиец Орландо Дюк пристигна в България в търсене на перфектната локация и още по-перфектния скок. Той участва в проекта Cliff Search, комбиниращ техническите умения за височинен скок с уникалните природни забележителности по цял свят.

Българският принос в тази глобална инициатива включва четири невероятно красиви кътчета, които в следващите дни ще подложат на изпитание уменията на 9-кратния световен шампион и неговия домакин – скачачът Тодор Спасов. Първата спирка от пътуването им бяха Чудните скали на язовир Цанево край Провадия.

Red Bull Cliff Search 2012 - България

Орландо използва възможността, за да упражни новите си скокове, амбициран да отвоюва обратно титлата в световните серии RBCD тази година. Променливите климатични условия и ронливите скали не попречиха на двамата да изпълнят заплануваните атрактивни комбинации от 14 и 22 метра – височина двойно по-голяма от тази на олимпийските скокове във вода.

„Мястото, където вече скачахме – Чудните скали, е невероятно красиво. Успяхме да направим някои доста добри скокове. Утре очаквам напълно различни условия и преживяване. Причината е, че скоковете съответно в сладка и солена вода изискват различен тип подготовка и техника на изпълнение“, коментира Орландо Дуке след първата дестинация Чудните скали.

Пътуването на Орландо и Тодор продължава на север към нос Калиакра, природния резерват Яйлата и каменната арка край Тюленово.

Орландо Дюк държи световния Гинес рекорд „Перфектните 10”, т. е. за момента е единтвеният скачач, чието изпълнение на състезание е оценено от всички седем съдии с най-високата възможна оценка „10”. Това се случва през 2000 г. по време на световния шампионат по Cliff Diving в Каунолу (Хавай). Тогава от височина 24,4 метра Орландо изпълнява двойно задно салто в комбинация с четири винта.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Какво нещо имало в БГ и аз не съм разбрал, браво на Орландо, ще е супер ако направят и някой кръг в България :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.