Sofia Green Tour

0
 

Сподели

Shares

Фондация „Фактор” за втора година провежда проекта „Обиколка на зелена София” („Sofia Green Tour”) с основната цел – да се представи София чрез система от безплатни турове на велосипед и пеш с водачи-доброволци като част от културно-развлекателна програма, насочена към чуждестранните туристи и българските гости на града.

Целта на организацията е развитие на алтернативен еко туризъм в България и популяризиране на София и нейните околности като интересна туристическа дестинация. „Sofia Green Tour” съчетава показване на уникалните софийски забележителности, движението сред природните дадености и развитие на приятелството.

Повече от десет екскурзоводи-доброволци, симпатизиращи на инициативата, чакат всеки ден гостите по предварително обявен график в сайта на фондацията пред Народен театър „Иван Вазов” за всекидневните си обиколки на велосипед и пеш.

Екскурзоводите разказват и показват забележителностите на София. За улеснение на чуждестранните гости на града туровете са на английски език. Българските гости, дори и софиянци, проявяват голямо желание да научат малко повече за града, в който живеят, обеснявайки, че парковете са като дива гора и често се губят там. Туровете тръгват два пъти дневно: от 11-00 часа и от 17-00 часа от площада пред Народен театър „Иван Вазов”.

И за любителите на пешеходния туризъм се предлага „Безплатен пешеходен тур в околностите на София” (“Free Hike Tour”). Това са десет пешеходни тура из планините около София, водени от доброволци, където най-популярният е до Боянската църква, Боянския водопад и Боянското езеро.

Всички обиколки са абсолютно безплатни. Гостите сами оценяват качествата на водачите-доброволци на колоездачните и пешеходните турове и обикновено очаровани от красотата на София, правят дарения за развитие на проектите в края на всяка обиколка.

Съвсем скоро стартира същата инициатива и във Варна под името „Варна Грийн Тур”, където гостите на града на колела ще могат де се запознаят и с морската ни столица.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.