Първото скейт състезание в България

0
 

Сподели

Shares

Кой познава вече Варна? Тя лежи далеч от обичайните туристически маршрути, a и България не изглежда толкова атрактивна, за да се нагърбиш с всички неволи около едно пътуване натам, било то и заради състезание.

Получи се така, че въпреки обявата в Monster Mag само трима чужденци пристигнаха на състезанието. Организаторът „Леско спорт“, който се постара много за това първо състезание по скейтборд в България, беше очевидно разочарован, че на запад почти никой не обърна внимание на това събитие. Може ли да се обясни с това , че по същото време имаше достатъчно състезания и слаб интерес към България?

Това остава неясно. Въпреки това е ясно, че всички отсъстващи пропуснаха едно състезание, което не беше маркирано нито от стрес, нито от хаос. Атмосферата беше отпусната, забавна, пълен ентусиазъм, наблюдаващите се радваха и и бяха отворени към всичко ново. Това беше една успешна премиера.

*Street*
Уредите напомняха силно на световната купа през 90-та година в Мюнстър. Добре построени и непоклатими, те издържаха на всички атаки. Въпреки привидно изостаналите съоражения уличното събитие беше на високо ниво. Финалът в края на краищата се крепеше на издръжливостта на карачите, след като в квалификациите скейтърите караха по три ръна – всеки по една минута.

3то място взе Колин Шанк (Австрия) миксира сложни SAD grabs, backside олита на фънбокса, чин- чин и ноустаб ривърт на трансфера с отпуснати флет трикове.

2ро място взе Здравко Богоев (България), който впечатли журито с високи до рамото олита във всякакви вариации на фънбокса и над ъгъла. Към това дойдоха и 50-50-та на хендрейла.

1-во място отиде заслужено при друго българско име в скейтбординга – Антони Стефанов. Той показа не само високи сад тейл грабове или Lienairs, но и оли към блънт комбинации на трансфера (Spineramp). Фронтсайд олита оформяха програмата му. Небрежен стил на каране и игриво изпълнение. Това бе една заслужена победа.

*Freestyle*
Обичайно броят на участниците бе малък. Тъй като българският топ фрийстайл про Пламен Костурков отпадна поради травма, финалът се реши между двете държави от Алпите – Швейцария и Австрия.

Руди Матлер (Швейцария) успя без много тренировки да демонстрира превъзходството си и спечели с фрийстайл ръна си 400 лева (около 40 дойчемарки).

Ханс – Петер Хутер (Австрия) стана втори с ненормални импосибъли.

В края на състезанието имаше „High Ollie contest“. Спечели го Здравко Богоев, който бързо прелетя с оли над седем, подредени един върху друг скейта. След това тълпата се разотиде и се започна всеобщо ядене на „шопска салата“ – един български специалитет.

Какво да се каже още – с края на съществуването на социализма в България и началото на демократичния режим, се заражда едно ново място на картата на скейтбординга, за което ще се чува много в бъдеще.

текст: Ханс-Петер Хутер (превод: Кирил Денев)

фотографии: Руди Матлер

източник: rollingdays.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.