Социален център „Аделанте“

0
 

Сподели

Shares

Социален център „Аделанте“ започва своята дейност през декември 2010г. Той е създаден с идеята да бъде общодостъпно, безплатно, некомерсиално и независимо място. Целта на всички участващи, по някакъв начин, винаги е била създаването на среда благоприятстваща развитието на едно по-свободно общество за подобряване на качеството на ежедневието.

В България и по света управленските институции и медиите не обръщат внимание на много от проблемите, които съществуват в нашето общество. Когато държавата и бизнесът не се интересуват от нуждите и желанията на обикновените хора, единственото решение е независимите инициативи на граждани, които чрез критично мислене и задаване на въпроси, създават алтернативни начини за да се организират сами! С тази идея ние създадохме едно място в центъра на София, удобно за всеки, който иска да се присъедини към нашата инициатива.

Социалните центрове се превърнаха в традиция из цяла Европа през последните години, тъй като все повече хора се присъединяват към такива инициативи и решават да действат сега.

В самия център ние осъществяваме различни дейности като прожекции, дискусии (социални, екологични, икономически, художествени и други), лекции, презентации на книги. Също така има кът на „наистина свободния пазар” (където всеки може да даде или вземе безплатно дрехи, книги и т.н.) и споделяме помежду си био продукти от групи за „солидарна и алтернативна търговия” по света.

В центърът също, се провеждат уроци по български и чужди езици, както и по компютърни програми с неограничена Wi-Fi интернет връзка. Всички тези дейности и още много други са абсолютно свободни и безплатни за хората, и се базират на идеята да си помагаме един на друг и да имаме свобода на словото.

На това място идеи като дискриминация, омраза и авторитет не се вписват.

Всеки има правото да участва и да предлага свои идеи и дейности. Ние не принадлежим към никоя политическа партия, религиозна група или ориентирана към властта организация. Нямаме шефове или йерархия, всеки участва доброволно, толкова колкото желае и решенията се взимат на принципите на самоуправлението и пряката демокрация.

*„Аделанте” е испанска дума, означаваща „ напред”. Разберете повече за Социален център „Аделанте“ тук!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.