Пролетен фестивал „Зелени дни“

0


Дата на събитието: 20.04.2012

Сподели

Shares

Колкото и бяла да е една зима, след нея винаги идват зелените дни. Тази година за трети пореден път ще ги усетим не само по температурите и листата на дръвчетата, но и по празничното настроение на пролетния фестивал „Зелени дни” в самия център на столицата.

Фестивалът „Зелени дни” се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм и освен да носят пролетен цвят и настроение в града, има за цел да представят екологично отговорния туризъм, бизнес и начин на живот.

Изложението и богатата програма на тридневното събитие отново ще дадат възможност на публиката да се докосне до природата, макар и в сърцето на града. Различната преспектива, от която се показват туристическите дестинации, защитените територии и природното богатство на България насочва публиката към една нова потребителска култура – с повече отговорност към природата, а и към самите нас.

Да пътуваме и живеем отговорно обаче не означава да се лишаваме от удобства, а да приемем, че те могат да изглеждат по различен начин – колелото може да замести колата, а вкусните домашни гозби да заличат завинаги от съзнанието ни менюто от полуфабрикати. Организаорите и участниците в събитието са пълни с идеи и препоръки, и то не само за пътуване и свободно време, но и за “зеления” бизнес, или просто за ежедневието в града.
Тази година „Зелени дни” ще обединят няколко събития. Първото от тях е вело-състезание на 8-и април в планината Чепън, в района на Драгоманското блато – място, което все още малко хора познават като една добра възможност за пътуване, само на крачка от София. Тъй като тази година на „Зелени дни” една от основните теми е свързана с проблемите на природното и културно наследство на градовете, на 18 април ще се проведе кръгла маса на тема “Дестинация София – стари предизвикателства и нови възможности”, а традиционният фотоконкурс, в който може да вземе участие всеки професионалист или любител фотограф, носи заглавието “Зелено: с ритъма на града”.

Време е хората да започнат да възприемат града не като място, от което трябва да избягат през уикенда, а да го преоткрият като едно ново преживяване, да надникнат зад всеки ъгъл и ограда, защото там се крият малките градски тайни, които не забелязваме именно защото са пред очите ни всеки ден.

Изложбата със снимки от фотоконкурса, прожекциите на филми, творческите ателиета за рециклиране, велосъстезението и стената за катерене са само част от програмата на самите „Зелени дни” в градинката пред Народния театър в София от 20 до 22 април 2012.

Голяма част от програмата е насочена и към най-малките посетители, на които предстои да правят своите първи стъпки сред природата. Събитието ще завърши с празнично честване на световния Ден на Земята (22 април) и с много музика и изненади.
Зелената вълна може би ще отмине, бизнесът може би ще спре да я използва, LOHAS културата може би ще се превърне в поредната остаряла мода, редом с хипи и юпи. Но така или иначе зад зеления цвят се крие една истина, която трябва да стига до повече хора, за да избягваме конфликтите между нас и природата, и за да може всеки от нас да носи в себе си късче природа, но без да я разкъсваме.

Програма Зелени дни в градинката пред Народния театър – акценти: 
  • Изложение на продукти за един по-здравословен и отговорен начин на живот и пътуване
  • Представяне на отговорните и „зелени“ бизнеси
  • Отговорните начини на пътуване и зелени туристически дестинации
  • Велосъстезание за деца
  • Стена за катерене за деца
  • „Зелени“ инициативи, лекции и работилници за рециклиране
  • Фотоконкурс и изложба „Зелено: с ритъма на града“
  • Прожекции на филми с екологична тематика
  • Празнично закриване и концерт, посветен на международния Ден на Земята – 22 април

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.