Почистване на Камчия и Иракли

0


Дата на събитието: 07.04.2012

Сподели

Shares

След успешното начало на Ocean Initiatives 2012 с почистването на плаж Липите, с. Синеморец, продължаваме и с други плажове по българското Черноморие. Миналата година изчистихме плажа при устието на р. Камчия и тази година, благодарение на Община Аврен, ще повторим доброто дело.
Очакваме ви отново на алеята от лявата страна на устието на р. Камчия пред изоставената постройка на ресторантски комплекс Камчия.

За тези, които миналата година не са успели да се включат по една или друга причина и не знаят точното място, КК Камчия се намира на 25 км от гр. Варна по пътя за Бургас до с. Близнаци.

Другата опция е почистване на плажа до Иракли.

Очакваме ви на плажа, ще ни намерите по знамената на Surfrider Foundation Sofia и по ентусиазма, с които ще се хвърлим, но този път не във вълните, а върху боклуците на плажа.

Както винаги, ще направим всичко възможно празни места в колите да няма, така че колкото се може повече доброволци да стигнат до мястото. За тази цел всеки, който има възможност за транспорт, нека обявява това на стената на събитието.

Ocean Initiatives (http://www.initiativesoceanes.org/) цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове чрез конкретни действия по почистването им.

Tази година акцентът на инициативата е върху пластмасата, която представлява 60-90% от намерените по плажовете отпадъци. Именно затова Ocean Initiatives е в рамките на кампанията RISE ABOVE PLASTICS, водеща началото си от Surfrider Foundation в САЩ и впоследствие превърнала се в глобална кампания. RISE ABOVE PLASTICS подчертава фаталните последствия от инвазията на пластмасата в нашите екосистеми, в случай че не я спрем веднага.

От първото почистване през 1995 г. досега, Ocean Initiatives се е превърнало в забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. В Ocean Initiatives през 2011 г. се включиха 42 000 участници и 8 500 ученици от 35 страни, като общо бяха организирани повече от 1200 отделни акции. България също беше една от представените държави с почистването на Камчия, което искаме да повторим сега.

На 7-ми и 8-ми април предстоят почиствания на още 3 плажа – в Бургас, Варна и Иракли. Акцията се осъществява с любезното съдействие на официалния превозвач на Surfrider Foundation Sofia – Volkswagen Лекотоварни автомобили, както и в партньорство с общините Бургас, Варна, Аврен, кметство Обзор, Green Bags и Yo-Ho-Hostel.

Всеки, който има желание, свободно време, обича морето, плажа и иска да ги запази в естествения им вид и красота, е добре дошъл да се включи на всеки един от плажовете, част от инициативата.

Инфо: Surfrider Foundation

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.