Bike 4 ЧепънДата на събитието: 08.04.2012
0

Сподели

0Shares
0 0 0

Bike 4 Чепън: 8 април 2012 г., гр. Драгоман, площада пред Общината, 09:30 ч.

Състезанието се организира в 3 категории. Всички участници, преминали успешно трасето, ще получат тениски, а за победителите има награди от спонсорите “Стената” и “RAM”.

Няколко по-важни неща относно маршрута и някои точки от него, които е добре да имате предвид (info: mtb-bg.com):
В следите ще намерите два маршрута – кратък и дълъг. Участниците, които ще карат по дългия, ще са в отделна група – тя е за всеки, който обича да кара повечко и началото на сезона не го плаши. Дължината на този маршрут е 42 км, а денивелацията около 1200 м. Краткият маршрут е 21 км с 660 м денивелация.

На мнозина това може да се стори смешно, но именно в тези 21 км са най-интересните и най-трудни участъци – както изкачването до вр. Петров кръст, така и спускането от него по камениста и трудно забележима пътека, после по бърз черен път, както и един равен черен път в полето до Драгоманското блато, който беше доста кален в понеделник и ако има дъждове преди или по време на състезанието, там се пригответе да спирате и да чистите байковете си от време на време.

Точките по маршрута в повечето случаи отбелязват разклони/кръстовища или други важни места. Само между т. 12 и 14 не са отбелязани всички разклони, но пък се надявам, че организаторите ще маркират цялото трасе добре.

Както казах, пътеката от Петров кръст е технична и слабо забележима. Такива са и камъните в тревата, така че внимавайте да не се окажат препъни камъни. Все пак тази пътека е само около 2 км и на практика малка част от нея е стръмна, така че моля никой да не се плаши – а любителите на такива терени направо да се приготвят за кеф. Но си отваряйте очите за маркировката, тъй като няма много места, където може да се завържат лентите, а също и за каменните пирамидки, които туристите са направили като обозначение.

Една от най-важните точки в маршрута е №07. Това е място, където дългият маршрут, след като е направил една допълнителна обиколка из района, се включва отново в краткия. Иначе казано, участниците, които ще карат по дългия маршрут, ще минат през тази точка два пъти, като дойдат от различни места, но и в двата случая трябва да продължат надолу към с. Големо Малово.

Именно в него, при т.12 дългият и краткият маршрут се разделят. Там ще има контролен пост, който да насочва участниците от различните групи по съответния маршрут.

Каращите по дългия маршрут трябва да внимават и при т.14 в с. Василовци, тъй като там е възможно при маркирането маршрутът да бъде прокаран по други улици на селото. Във всички случаи обаче трябва да се излезе на главната улица и да се тръгне по нея към Драгоман, като точно след последните къщи вдясно (север) се отклонява черен път към планината, по който продължава маршрутът.
След изкачване и приятно спускане до с. Раяновци има отново изкачване над него и се стига до споменатата т.07, повторно спускане към с. Големо Малово, само че този път се продължава през центъра на селото в посока Драгоман и към края му трасето се отклонява към полето до Драгоманското блато. Тук той вече съвпада с краткия маршрут.

Именно между т. 25 и т. 30 може да се очаква най-много кал, но Уоутър Клепе каза, че е виждал и по-лошо. 

:D В интерес на истината,на моменти дори ми беше забавно, макар че байковете натежаха с по 2-3 кг отгоре.

Последните километри от трасето са по едни забавни хълмчета. Повишено внимание трябва при т.32, където по черен път излизате на друг такъв, но НЕ трябва да продължавате по него, а ТРЯБВА ДА го пресечете рязко надясно и да продължите по едва забележим път/пътека през една поляна в северна посока. На това място би трябвало да има и повечко маркировка, но все пак е добре отсега да си го отбележите.

После се минава покрай разни (полу)изоставени селскостопански постройки, по едни равни хълмчета, при т. 40 трябва да пресечете един пресъхнал напоителен канал и излизайки от другата му страна, да пресечете поляната до края й и там да продължите по пътека, която е успоредна на международния път и след малко вече ще сте на една улица в Драгоман за финален спринт нагоре! 

:evil:

Като стана дума за спринтове нагоре, не исках да ви плаша от самото начало, но първото изкачване към вр. Петров кръст също е бая стръмничко.

Карта на маршрутатук.

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.