Държавно първенство по ски алпинизъм

0
 

Сподели

Shares

В люлката на българския aлпинизъм и ски алпинизъм – Мальовишкия дял на Рила планина – се проведе Държавното първенство, в дисциплината Отборно.
Трасето беше изключително тежко и създаваше усещане за участие в елитно световно състезание, с пет изкачвания и четири спускания. Първо неголямо изкачване – около 200 метра, като за загрявка и последващи три големи с почти 500 метра всяко, и едно финално кратко изкачване, като за парадно дефилиране.

В изкачванията бяха включени и три кратки пасажи за ходене по обувки, като два от тях бяха по въжен парапет. Спусканията бяха много тежки, поради образувалата се снежна кора почти по целия терен.

Трасето имаше следните технически параметри: дължина 13,34 км, обща положителна денивилация 1,743m м и отрицателна 1475 м. Преодоляно от първите отбори за 2,49 ч. – точно според изискванията на международният правилник на ISMF.

Високите температури бяха в унисон с горещата битка за първото място. От години не е имало такава оспорвана борба за спечелването на титлата Шампион на България. Точно когато при третото изкачване битката изглеждаше вече решена, Стефан Попов-Стьопата и Ники Гугински успяха да си осигурят добра преднина, при следващата височина една неволна грешка на Стьопата за малко да ги извади от състезанието, но благодарение на спортменската постъпка на Георги Радев, който успя да хване падащата му ска, не ги извади от състезанието.

Този жест бе върнат, като при последното пето изкачване водещият отбор изчака да бъде застигнат и финишираха заедно. Това са големите спортисти! Трети финишира смесеният отбор – Ивона Михайлова и Светослав Терзийски, което е едно прекрасно представяне и за двамата.

Похвално е, че при този тежък маршрут всички отбори се движеха с малки разлики помежду си.
Наградите бяха осигурени от спортните магазини Алпи, Стената и Ред Рок, а финансирането на подготовката и провеждането – от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Таблица с класирането можете да изтеглите от сайта на БФКА.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.