Дестинация: Ски и сноуборд спотове в България IV

0
 

Сподели

Shares

Продължаваме поредицата с едни от най-популярните спотове и курорти за каране на ски и борд, която стартирахме в края на миналия сезон. Вижте и първа и втора част!

Мальовица

Мальовица е на 83 км от София в гъста борова гора, а величествената Рила ви обгръща отвсякъде. След Самоков пътят минава през китните селца Мала църква, Маджаре и Говедарци, а нагоре шосето се вие между вековни борове. Освен това е много добре поддържан и качването с лека кола не е никакъв проблем.

В курорта има няколко места за отдих – хотел „Мальовица“, „Ален мак“ и Централна планинска школа „Христо Проданов“. В последните две може да пренощувате за около 10-15 лева – този избор е за по-непретенциозните, тъй като базите са стари. Хотел Мальовица е изцяло обновен и цените са съответно по-високи.

В ресторанта предлагат разнообразни изкушения от българската и средиземноморска кухня, има и богато вегетарианско меню. Докато хапвате нещо вкусно, ще се наслаждавате на великолепната панорама към пистите и върховете. При ясно време може да се правят прекрасни снимки – по-хубави от картички, директно готови за National Geographic.

Колата ви ще е на сигурно място на паркинга на хотела.

Мальовица е много добър семеен избор или за група скиори с различна степен на подготовка. За разлика от големите курорти, тук трудно ще изгубите децата си, а мобилните телефони звънят във всички части на пистите.

Писти

Ръждавица
Улея
Меча поляна

Влекове

• Влек-котва на писта „Ръждавица”
• Влек-паничка на писта „Ръждавица”
• Влек-паничка „Меча Поляна” – „Ръждавица”
• Два детски влека на „Меча поляна”

Семково
Курортен комплекс „Семково” се намира на 17 километра от град Белица, сгушен в полите на Рила /около 1600-1750 м.н.в./. Комплексът е разположен на широки поляни, обграден със смърчови и борови гори.
Условията за почивка тук са разнообразни – хотели, ваканционно селище, удобни бунгала, спортни площадки, закрит плувен басейн и др.

Климатът е средиземноморски с осезаемо планинско влияние, което допринася снежната покривка да се образува още в началото на ноември и до януари достига 60 – 80 см височина. Средногодишните температури в курорта са между 7,5° С и 9,5°С.

Средните януарски температури варират от -2° до -11°С1. Най-студен е м.януари. Снежната покривка по високите части се задържа около 130 дни.

По–важните ски – писти са:
Ски-писта в местността Семково, с дължина 400 м, обслужва се от ски-влек с капацитет 150 души за 1 час.
Ски-писта в м. Орлите (Картала) с дължина 800 м, обслужва се от 2 ски-влека с дължина 800 м и 1100 м с капацитети съответно 450 и 700 души за 1 час.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.