Дестинация: Ски и сноуборд спотове в България III

0
 

Сподели

Shares

Продължаваме поредицата с едни от най-популярните спотове и курорти за каране на ски и борд. Вижте и първа и втора част!

Перелик

Голям Перелик е най-високият връх в Родопите (2191 м). Намира се на 19 км западно от Смолян. Може да се стигне с кола почти през цялото врем, тъй като пътя се чисти от военните, заради поделението на върха.

Това е едно от най-заснежените места в България. Снега там се задържа около 7 месеца. Няма лифтове и влекове, но затова пък има моторни шейни, които могат да бъдат наети заедно с водача и да ви разкарват цял ден по склоновете.

Местността е перфектна за фрийрайд, като лавинната опасност е малка на повечето места. Ако сте с подходящия водач, тя може да бъде напълно избегната.

Близо до мястото за паркиране обикновено има сложена 10-метрова тръба за пързаляне, при повече късмет и скок.

Там се намира и хижа „Голям Перелик“, която за жалост работи само през лятото и не е в особено добро състояние.

Белмекен
Белмекен е връх в Западна България, в източната част на Рила с височина 2626м. В близост се намира язовир Белмекен, високопланинската спортна база Белмекен и хижа Белмекен. Бившето име на върха е Коларов.

Вече от няколко години в местността се провежда Planet X – Белмекен freestyle кемп.

Рилски езера

Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина.

Те са разположени стъпаловидно – вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малкиводоскоци и водопади.

Районът на Рилските езера в Рила предлага идеални условия за каране на ски и сноуборд свободен и екстремен стил, подходящ е и за начинаещи.

Разстояние от София: 90 км, в близост до град Сапарева баня и курорта Паничище.

Хижа Рилски езера: намира се на входа на циркуса Седемте Рилски езера на  височина 2150 м над морското равнище.

Настаняване: Хижата е ремонтирана 2007 есента. Разполага със 180 места от 2 до 12 легла в стая: двойни и тройни стаи със собствен санитарен възел, парно и топла вода, стаи с три, четири, и повече легла с парно, но с общ санитарен възел и баня с топла вода.
Дължина на основната писта – 950м, категория на трудност – червена, подходяща за начинаещи и напреднали.

Ски-влек “паничка”, с капацитет 700 човека/час, работи от 09.30ч. до 15.30ч.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.