Алергиите през лятото: какво трябва да знаем

Сред причините за алергии през лятото са полени, ухапване от насекоми, слънчева алергия и др.

0
 

Сподели

Shares
Летни алергии
снимка: aaiacf-com

Лятото е свързано с пътувания, почивки и много време, прекарано навън сред природата. За съжаление, освен с приятни емоции, някои хора се срещат и с характерни за това време на годината алергени.

Тъй като не всеки е запознат със слабите страни на имунната си система, добре е да имаме представа за това кои са познатите и често срещани алергии през лятото и как е добре да реагираме.

Интересно е, че сред най-разпространените алергични реакции през летния сезон са същите като през пролетта – само че провокаторът е малко по-различен.

Полени

През лятото все още цъфтят някои растения, които причиняват същите симптоми като през пролетта. Тревите и плевелите са сред основните им причинители. Това са например пелин, амарант, амброзия, живовляк, глухарче, казашки бодил и други.

Полени
Полени (снимка: Alex Jones, Unsplash)

Тази лятна алергия протича предимно с конюнктивит и ринит.

Симптоми:

  • Зачервяване и сълзене на очите;
  • Сърбеж в носа, изтичане на бистър секрет от него и запушване;
  • Кихане, кашлица, стичане на секрет по задната част на гърлото, оток под очите.

Мерки:

Ако сте сред засегнатите, прекарвайте по-малко време навън в сутрешните часове, когато полените на тревистите циркулират в най-голема степен във въздуха. Добре е и да затваряте вратите и прозорците на дома през това време на деня. Може да се получи реакция и при преминаване покрай прясно окосена такава, имайте това предвид.

Вижте още: Първа помощ с билки в планината

Ухапване от насекоми

През лятото край нас прелитат ешелони от най-разнообразни насекоми, но най-голяма тревога предизвикват жилещите: пчели, оси, стършели. Тяхното ухапване или ужилване не е приятно, но при алергичните хора е възможно да възникне животозастрашаваща ситуация.

Пчели, кошер
снимка: Damien Tupinier – Unsplash

При ухапване/ужилване от инсект, в тялото влиза токсична субстанция. При нормална реакция се получава само затопляне и оток на мястото (токсична реакция). Ако обаче страдаме от алергия към отровата на даден вид насекомо, може да получим местна или обща алергична реакция.

Местната алергична реакция трудно се различава от токсичната, тъй като и тя се проявява в обсега на ухапването или ужилването. При обща алергична реакция обаче съществува дори риск за живота. Дори човек да е ужилен по крака или ръката, проявлението на алергията може да засегне вътрешни органи, дихателната, сърдечно-съдовата или нервната система.

След първия досег с жилещо насекомо вече знаем дали сме алергични, затова е важна реакцията първия път. Това обичайно е в детството. Ето за како да следите при децата и при всеки, който е жилен за пръв път от даден вид насекомо:

Ако се появят зачервяване и оток на мястото в радиус до 2-3 см, то това е слаба реакция и няма причина за притеснение. В случай че зачервяването обхване радиус от над 10 см, то алергичната реакция е тежка и е препоръчително да се потърси медицинска помощ. Във втория случай симптоми като задух, причерняване, стягане на гърлото, промяна в говора сигнализират за тежестта на състоянието. В тези случаи е задължителна спешната медицинска помощ.

Вижте още: Естествени наркотици: „лудият“ мед и лудите катерачи, които го събират

Алергия към плесени

Сред алергените през топлия сезон, са и спорите на плесените, чрез които те се размножават. Плесените се намират както върху дървета и почви, така и във влажни помещения – банята или мазето, по хляба, сиренето, плодовете и зеленчуците. Те не са опасни за здравето, но в случай на алергия, могат да доведат до неприятни симптоми, като:

сърбящи нос и уста, запушен нос, хрема с бистър воднист секрет, отслабване и загуба на обонянието.

Подобно на непоносимостта към полените, и в този случай, ако не лекуваме симптомите, алергичният ринит може да се развие до астма. Лекар ще ви насочи към медикаментите за облекчаване и лечение на проблема.

Алергия към смог

Влошеното качество на въздуха през лятото e в резултат на повишените температури и влажност. Тези условия може да станат причина за утежняване симптомите на хората, по-чувствителни към замърсяването на въздуха. Допринасящ фактор е и липсата на вятър през летните месеци.

Смог
снимка: Nick Van den Berg, Unsplash)

Влошеното качество на въздуха изостря симптомите на алергиите и астмата. Как да го избегнем:

Следете индекса на замърсяване на въздуха и по възможност останете вкъщи, когато е висок. Ако знаете, че сте чувствителни, носете маска, която покрива носа и устата.
Използвайте климатичната инсталация вкъщи и не отваряйте прозорците през най-натоварените часове от деня.

Слънчева алергия

Тази алергия е широко понятие и към нея се числят група състояния, при които се появява обрив по кожата след излагане на слънчева светлина или други източници на UV-лъчи.

За да се насочим към този вид алергия, обривът трябва да е сърбящ, парещ и зачервен. Наблюдават се червени и повдигнати ситни петна, които на някои места се сливат и образуват по-големи такива.

Причини за този тип алергия може да са както генетични, така и приемът на някои лекарства и други вещества, които правят кожата по-чувствителна към UV-лъчите. Такива лекарства може да са някои антибиотици (тетрациклини), кетопрофен и подобни болкоуспокояващи. От продуктите за кожа, това може да бъдат парфюмите, дезодорантите и дезинфектантите.

Слънчева алергия
снимка: toplinemd.com

Ако сте забелязали, че сте чувствителни към слънчевата светлина или имате доказана алергия, вземете мерки:

Не стойте на слънце в между 10:00 ч. сутринта и 16:00 ч. следобед, защото тогава слънчевите лъчи са най-силни. Увеличавайте постепенно времето, в което се излагате на слънчева светлина, това ще помогне на кожата ви да се адаптира. Носете дрехи и слънчеви очила, които да ви осигуряват защита. Използвайте слънцезащитни продукти с водоустойчивост и фактор (SPF) минимум 30, който нанасяте по цялото тяло на всеки 2 часа.

Вижте още: Винаги седем наум: безценни правила за безопасност при преходи

Алергия към сезонни плодове и зеленчуци

Любопитно е, че има и такава алергия. В някои случаи алергията към полени може да бъде свързана с такава към сезонните плодове и зеленчуци. Причина за това са някои сходни протеини в състава на едните и другите.

Типични симптоми за такава реакция след консумация на суров плод или зеленчук са кратки усещания за изтръпване на устните, подуване в областта на устата и дразнене на гърлото. Най-често хората, алергични към треви, получават реакция от ядене на целина, пъпеш, портокали, праскови и домати. Тези, свръхчувствителни към полена на плевелите, е по-вероятно да получат симптоми от прием на банани, краставици, тиквички, слънчоглед.

В повечето случаи алергичната реакция е краткотрайна и преминава бързо, но при съмнение че отокът започва да се разпростира и по-надолу в устната кухина, трябва да се потърси лекарска помощ.

Вижте още: Хигиеният наръчник на един къмпингуващ: Съвети за чистота на тялото и природата

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.