Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

Българският туристически съюз събира любителите на природата, планините и туризма в България на мащабен фестивал.

0


Дата на събитието: 19.07.2024

Сподели

Shares

НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ От 19 до 21 юли в к. к. Мальовица, на емблематичната за българския планински туризъм Меча Поляна, ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал. Мащабното събитие, организирано от Български Туристически Съюз има за цел е да затвърди традицията на масовите туристически дейности, характерни за движението още от създаването му през далечната 1895 година.

В трите фестивални дни в подножието на вр. Мальовица ще съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от национално движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта”, чиято годишна среща ще бъде част от събитието. 

Програмата на събитието е наситена с атрактивни дейности и включва различни по трудност организирани преходи с водач, образователни курсове, спортни мероприятия и практически занимания по първа помощ, ориентиране, планинско бягане и много други. За доброто настроение са предвидени много музика, игри с награди и кулинарни изкушения.

Настаняването, храната и достъпът до различните прояви е напълно безплатен за всички членове на туристически дружества и притежателите на златна значка “100 национални туристически обекта”!

НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ИДЕЯТА

Национален туристически фестивал е насочен изцяло към активния начин на живот. Неговата цел е чрез различните мероприятия от програмата да насърчи и популяризира досега с природата сред хора от всички възрасти, както и да повиши нивото на туристическата култура и умения.

Отделно от това Национален туристически фестивал предоставя възможност на различни компании и организации от туристическия бранш да обменят опит и да създадат нови ползотворни контакти помежду си. 

Разбира се, в програмата е отделено място и за представяне на различни туристически обекти и дестинации от цялата страна и в частност природните красоти на Рила и Мальовишка долина. 

Не на последно място Национален туристически фестивал е събитие, което събира на едно място единомишленици, живеещи с ритъма на природата, и чрез пъстрата си палитра от активности, им дава възможност да изживеят един празник на туризма, след който да си тръгнат като приятели! 

НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ ЗА ПРОГРАМАТА

Програмата е организирана в няколко направления:

Детски активности

Програмата на фестивала ще стартира с детски образователен туристически лагер за най-малките надежди, които ще бъдат въведени с първи стъпки в планинарската култура.

Пешеходни преходи

Посетителите ще могат да се включат в организирани пешеходни походи с професионални водачи в региона на Мальовица. Трудността и интензитетът ще бъдат подходящи както за най-малките приключенци, така и за по-опитни туристи.

НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ Спорт и алпийски дейности

Търсачите на приключения и любителите на спорта ще имат възможност да се включат различни спортни и катерачни дейности и надпревари – спортно и скално катерене, планинско колоездене, бягане и ориентиране. Специално насочени към деца, част от тези събития ще позволят на подрастващите да се докоснат до емоцията от състезателното съревнование.

Лекции и презентации

В специално изградена шатра, фестивалът ще посрещне известни гост-лектори, приключенци и спортисти, които ще споделят своите опит, минали и предстоящи проекти на тема алпинизъм, международен туризъм и екстремни спортове. 

Образователни и практически курсове

 През целия уикенд ще се провеждат образователни курсове по различни теми, свързани с планинарството – първа помощ, катерене, ориентиране, туристическа екипировка, оцеляване, GPS и радио-комуникации и други практически умения. Водени от опитни специалисти в своята сфера и представени по достъпен начин, участието в тези практики гарантират нови и полезни знания.

Музикално-развлекателна програма

 Посетителите ще могат да се насладят на богатата музикална програма и да чуят изпълненията на живо на известни изпълнители. От сцената ще звучи както рок и поп музика, така и изпълнения на туристически хорове. Водещият на събитието и DJ програмата ще допринесат за доброто настроение с много танци и забавни игри с публиката.

НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ Храна

За приятните кулинарни емоции в зоната за хранене пък ще се погрижи майстор Ангел Ангелов, който ще забърка вкусни традиционни рецепти в юнашкия си тиган.

Експо зона

Водещи фирми ще представят туристическа екипировка и аксесоари, а туристически дружества от цялата страна ще представят възможностите за туризъм в своите региони. Всеки посетител ще може да участва в томболата за атрактивни награди или да се възползва от различни преференциални условия. 

НАСТАНЯВАНЕ И ЦЕНИ

В непосредствена близост до основния фестивален терен ще бъдат обособени две отделни къмпинг зони, с осигурени санитарни възли, душове с топла вода и електричество за зареждане на устройства с ниска консумация. Пространството е осветено и е с контролиран достъп. 

Всички събития, част от фестивалната програма, къмпингуването на територията на фестивала и консумацията в зоната за хранене са безплатни за всички членове на туристически дружества в системата на БТС, всички носители на златни значки от Националното движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта” и за деца до 7-годишна възраст. 

НАЦИОНАЛЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ФЕСТИВАЛ За самостоятелни посетители пълният достъп до фестивалната програма, къмпингът и традиционните гозби на Майстор Ангелов за трите дни е на обща цена от 72 лв. За да стимулират развитието на общността, организаторите от БТС предлагат 50% отстъпка за групи над 5 човека при предварително записване на сайта на фестивала.

Първото издание на Национален туристически фестивал се реализира с подкрепата на Община Самоков, Дирекция “Национален парк Рила”, Министерство на спорта и к.к. Мальовица.

Пълната програма на събитието следете на btsfest.bg. Допълнителна информация относно Национален туристически фестивал ще намерите на Фейсбук страницата на събитието, както и в неговият Инстаграм профил

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.