„Спици и бодли“ 2024 г. – място за общуване, семейства и състезание

Тазгодишното издание на „Спици и бодли“ вече е в историята. Новите дати за юбилея са известни: 16-18 май 2025 г., на познатото място в гр. Казанлък. Прочетете защо да запазите тези дати в календара си и непременно да отидете – независимо дали карате колело или не.

0
 

Сподели

Shares
Спици и бодли
Плакат за юбилейното издание

„Спици и бодли“ е любимото ни семейно събитие-състезание. Чакаме го с нетърпение всяка година и се радвам да видя, че ставате все по-добри с всяко следващо издание. Децата нямат търпение да се състезават“ е само една от почти 200-те обратни връзки след тазгодишното издание на набиращото все повече популярност състезание в Казанлък „Спици и бодли“, с организатор Софийски планински клуб, в партньорство с Община Казанлък.

Упорството на членовете на клуба (около 15-20 на терен) и 50 доброволци – общо около 70 човека по време на състезанието, постига своеобразен рекорд: 748 регистрирани и отделно почти 150 деца за Малките спици.

Скачане с чували
Скачане с чували родители и деца
Скачане с чували родители и деца

„Спици и бодли“ е фестивал и състезание, разполагащи се в три дни. Започва от петък вечер с кино под звездите, продължава се с богата фестивална програма в събота и в неделя е самото състезание. Тази година присъстващите се включиха в разнообразни уъркшопи и занимания – от e-workshop, организиран от Allmountain &Bosch ECS; техника на каране с Любо Ботушаров; Game of bike; йога, до скачане с чували и Малки Спици. На финала на топлия ден бирата се лее и тече концерт.

В неделя сутрин ситуацията стана „дъждът се лее из ведро, а някой кара колело“, както се пее в песента. Въпреки метеорологичните условия, и доброволци, и състезатели, запазиха висок дух и се стартира по програма в 5-те дисциплини. От Колоездене ХОБИ, ТРУДНО И PRO, ДУАТЛОН И ДУАТЛОН ЩАФЕТА, предпочитаната дисциплина стана ХОБИ с дистанция от 37 км. Над 400 участници се впуснаха по трасето с 800 метра положителна денивелация.

Спици и бодлиДуатлон щафета 37 km + 22 km е нова за състезанието. В разговор на организаторите с носителката на рекорда в Дуатлон 37 км за жени през 2021 година Христина Козарева, тя споделя следното:

„С добавяне на нова дисциплина ще се увеличи броя на участниците. Така повече хора, дори и отбори от приятели или колеги, ще могат да са част от това чудесно събитие. От друга страна за вас сигурно ще се усложни организацията“.
Важното е, че с тази категория се дава възможност да участват и бегачи. Като за първа година се включиха около 40 човека.

Старт

Трасета

Другите нови важни моменти бяха: премахване на регистрацията на място и Pro трасе само за състезатели с UCI лиценз. Всяка промяна, която СПК въвеждат, е в резултат на обратната връзка на участниците. „Вслушваме се и се стремим да се развиваме и да подобряваме организацията си всяка година“, разказва Дора Кузманова след поредица мои въпроси, докато си изясня кое е специалното на това състезание.

Е, вече знам – това е не просто състезание, а СЕМЕЙНО преживяване или както го нарече една приятелка: активен фестивал. Отиваш от петък вечер, участваш, гледаш кино под звездите, наслаждаваш се на аромата на рози, създаваш нови приятелства и нови умения. След това караш колело и си тръгваш с медал.

Йога

За победителите наградите са по-големи, осигурени тази година от генералния спонсор Bosch ECS, ваучери от магазина, който винаги е до клуба – „Стената“ и Allmountain и инструменти от Unior. За богатството от награди се погрижаха и Furyflow, Stevens, Flow Cacao, Sport Ready и много други.
Изключителни благодарности за всички партньори и спонсори на „Спици и бодли“!

„Спици и бодли“ има потенциал да се превърне в най-желаната дестинация за вело-любителите и техните семейства в региона на Казанлък и Стара Загора, защото съчетава в себе си състезание за деца и техните родители с благотворителна кауза и музикален фестивал, без аналог в България.

Важно е да се знае, че 100% от печалбата на “Спици и бодли” отива за каузите и инициативите на Софийски планински клуб, сред които подкрепата на Фондация “Ела и ти” и стипендия “Софийски планински клуб” През 2023 състезанието подкрепи Алабак, а през 2024 предстои да разберем. Състезанието се организира изцяло с доброволчески труд и се финансира от състезателни такси, спонсори и бюджета на клуба..

Думи като тези: „Организацията е страхотна. Всяка следваща година кемперите става все повече. Правите страхотно събитие и оценяваме усилията, които влагате в това!“, Мариела Миткова
И тези:
„Цялата организация беше супер, хората на пунктовете бяха усмихнати и грижовни“ – извадка от огромен отзив, обобщават основата на мненията на участниците. Разбира се, че имам шанса да ви споделя в заключение още една обратна връзка, която предава и моето усещане за „Спици и бодли“:

Спици и бодли„За мен това е състезанието, което е задължително в календара. Цялостната атмосфера на събитието е различна от всички останали. Нямам търпение за 2025 г…. Всичко е било и сега беше перфектно, от старта до финала, организация, маркировка, почистване, а самото трасе си го знаем, то е тооооп.

Изключително съм благодарен не само на организаторите, а на маршалите, хората по пунктовете, както и фотографите, които неуморно седяха под дъжда…вие сте върха хора“, участникът не е написал името си, но думите му топлят и дават увереност да се продължи напред.


Степента на организираност на членовете на клуба е до такава степен прецизна, че вече са известни датите за 10-ото, юбилейно издание през 2025 г.16-18 май, на познатото място в гр. Казанлък.
А вие си запазете в Календара тези дати. Ако имате възможност включете се или препоръчайте ваш човек за екипа от доброволци. Защото „Спици и бодли“ е фестивал, преживяване, емоция и спомен, които си струва да се усетят лично.

Следете инициативите на Софийски планински клуб. Участвайте! Това е един от най-ярко работещите клубове в цялата страна.
Партньори и спонсори на „Спици и бодли“ 2024: Генерален спонсор: Bosch ECS

Всички останали вижте тук.

Цялото класиране по дисциплини може да видите Тук.

Всички снимки са предоставени от Организаторите.

Софийски планински клуб в една от последните му акции

С възхищение,
Ваша Петрана

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.