Чисто ли е? Колко микропластмаса има в Черно море

Вижте данните от ново проучване на Institute of Biodiversity and Ecosystem Research - BAS

0
 

Сподели

Shares
Колко микропластмаса има в Черно море
снимка: raynewater.com

Понятието микропластмаса обхваща хетерогенна съвкупност от частици, различаващи се по размер, форма, цвят, химичен състав, плътност и други характеристики. Най-общото определение за микропластмаса е “синтетични полимерни частици с големина до 5 мм“. Все повече се налага и понятието “нанопластмаса”, при която частиците са с  размери ≤ 1 μm, което автоматично определя размерите на микропластмасата между 1 μm и 5 mm.

Микропластмасите са създадени от човека, много малки частици, съставени от полимери, които са неразтворими и устойчиви на разграждане. Специфичното е, че микропластмасите не са биоразградими, което означава, че не се разграждат в околната среда. Има опасения, че поради тяхната устойчива природа, концентрацията на микропластмаса в околната среда може да се увеличи в близко бъдеще.

Данни от ново проучване на Institute of Biodiversity and Ecosystem Research – BAS бяха изнесени наскоро. То показва концентрацията на микропластмаса в пясъка от различни точки по Българското Черноморие.

Изследването обхваща почти цялото българско черноморско крайбрежие

Установено е, че пластмасата остава в пясъка на морското дъно за дълго време. Това е видимо в Созопол, където 8 години след като бе преустановено изпускането на непречистени води, все още се отчитат най-високи стойности на микропластмаса на морското дъно.

Ето защо е важно по цялото Черноморие да има модерни и правилно функциониращи пречиствателни системи.

Вижте още: Учени откриха „пластмасови скали“ в отдалечено убежище на костенурки

Резултатите са сходни с тези пред Констанца, но между 3 и 4 пъти по-ниски от Балтийско море и близо два пъти по-ниски от замърсяването пред Одеса.

Резултатите показват завишена концентрация на микропластмаса в близост до урбанизирани зони. Детайлно проучване е направено в Созополски залив и при устието на р. Ропотамо.

 

След като през 2017 г. започва да функционира пречиствателната станция на Созопол, качествата на водата в созополския залив се подобряват значително.

Вижте още:Крайбрежните скали на Мадейра абсорбираха пластмаса

Морските течения са сред водещите причини за струпване на микропластмаси при устието на р. Ропотамо и Маслен нос. Концентрацията е сходна с тази в Балтийско море и на места по-ниска.

Колкото по-далече е дадено място от гъстонаселена зона, толкова по-малко микропластмаса има на дъното.

Най-чистата точна на българското Черноморие е пред с. Резово, до границата с Турция.

Данните са част от международен проект, свързан с Черно море – BRIDGE Black Sea . Анализът е дело на Никола Бобчев, който дава и нощни дежурства към Lessplastic.

Още по темата четете тук: Какво е микропластмаса и как да се откажем от нея?

Всички диаграми са на Lessplastic Bulgaria.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.