Идея за активен уикенд: водопад Бигора

До него се стига по лек маршрут с дължина 6 км

0
 

Сподели

Shares
Водопад Бигора
Водопад Бигора (снимка: Борис Кръстев)

Има моменти, когато ни се иска да отидем до някое непознато място, което да ни накара да се почувстваме като откриватели. Едно такова е водопад Бигора. Той хем е леснодостъпен, хем е достатъчно непопулярен и ще ви плени със спокойствието и красотата си. Освен това до него може да стигнете по лесен маршрут, с който могат да се справят и поотрасналите ви деца. Ако са станали на 5-6 годинки, взимайте ги, напълнете раниците с питателна храна (за всеки случай – децата бързо изразходват енергийните си запаси) и тръгвайте.

Водопад Бигора
Водопад Бигора (снимка: facebook/Hristova Maya)

Водопад Бигора или Бигоро се намира във Врачанския балкан, по поречието на река Златица. Името му „Бигора“ предполагаемо идва от думата „бигор“ – вид пореста мека седиментна скала, в случая покрита с яркозелен мъх, която се мие от водите на водопада.

Водопад Бигора е единственият в Стара планина, чиято ширина е по-голяма от височината му. Разпределени в няколко ръкава, видите му се разливат на ширина от 10 метра, а водният пад е едва 7 метра.

Пещерата в близост до водопад Бигора
Пещерата в близост до водопад Бигора (снимка: Termininja, Wikipedia)

В непосредствена близост до Бигоро се намира неголяма пещера, от която тръгва непостоянен карстов извор.

Изходна точка

Отправната точка е село Зверино, а разстоянието до водопада е около 6 км (в едната посока). Пешеходният маршрут е лек (с малка денивелация) и в голямата си част представлява широк черен път, който реално се явява продължение на тясната уличка „Христо Ботев“, намираща се в северната част на Зверино. Пътят до водопада е добре маркиран (червена маркировка), като трасето му е модифицирано така, че да не се налага многократно да се пресича реката по несигурни на места бродчета, каквито има на 10-12 места. Реката може и да бъде заобиколена.

Водопад Бигора
Водопад Бигора (снимка: facebook/Нина Петкова)

До село Зверино може да се стигне с кола, но също и с бърз влак по линията София-Мездра в Искърското дефиле.

В района може да посетите също: Природните феномени на България: Божия мост

Вижте още идеи за уикенда:

Идея за активен уикенд: Хотнишки водопад
Идея за активен уикенд: Ждрелото на река Ерма
10 от най-живописните екопътеки в България

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.