Как се прави състезание: Triglav Skyrun / Триглав скайрън

За създаването и развитието на състезанието по планинско бягане ни разказва Станислав Николов

0
 

Сподели

Shares

Triglav Skyrun / Триглав скайрънСъздадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Ще ги питаме за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички новости около състезанието. 

За новостите и традициите в „Triglav Skyrun“ разговаряме с един от основните организатори Станислав Николов:  

Triglav Skyrun / Триглав скайрънКъде се провежда състезанието? Какво е характерно за региона, през който минават участниците?

Състезанието се провежда със Старт / Финал в северната част на село Тъжа в подножието на масива Триглав, Стара планина. Още като влизаш в селото и се открива чудесна гледка към планината, с венец от скали по билото, която те кара да се сепнеш.

Опитали сме се да предложим на състезателите най-доброто от тази част на Национален парк „Централен Балкан“, като се има предвид спазването на закона за придвижване в защитени територии. Голяма част от трасетата преминават през парка и резерват „Соколна“. Тази част на планината е запазена, дива, с много стари гори, много диви животни и това ни беше една от водещите идеи – бягане в дивите части на Стара планина, докосване до естествената природа.

Triglav Skyrun / Триглав скайрънНа коя дата ще се проведе тази година, с какви дистанции?

Предстоящото издание ще бъде на 7 юли 2024 г. с три дистанции, като най-дългата 34 км, 2300 Д+ е сертифицирана от международната федерация и е част от календара на Скай федерацията в България. Другите две дистанции са 12 км, 600 Д+ и 20 км, 1000 Д+.

Разкажете ни за историята: кога и как се зароди идеята за състезанието, кои бяха основните действащи лица и кои са сега? 

Идеята за Триглав Скайрън се появи, след като правихме няколко години поред друго събитие – Thracian Run and Bike в гр. Казанлък. Искахме да създадем състезание, в което да се бяга почти изцяло в планината и по този начин да привлечем най-запалените в планинското бягане. Главните действащи лица по идеята бяхме, аз,  Красимира Желязкова, Живко Желязков, Христо Петканов, Тихомир Иванов, Станил Добрев от СК „Планинско бягане и туризъм“ – Казанлък. Но знаете, че в реализацията на едно такова събитие стои много по-голям екип. Всички тези хора са ми се доверявали и подкрепяли, като всеки е допринасял с идеи, обхождане по трасета и какво ли още не, за да се подобри състезанието.

Triglav Skyrun / Триглав скайрънС какви трасета започнахте? Как и защо ги променяхте?

Започнахме само с две дистанции – 20 км и 34 км, като впоследствие добавихме 12 км, за да предоставим възможност и на хора, които нямат много опит в дългите бягания или тези, които се кефят на по-къси дистанции.

Колко издания има състезанието и колко са били участниците?

Триглав Скайрън има две минали издания. През първата година участниците бяха 170, миналата около 300.

Triglav Skyrun / Триглав скайрънКакво го отличава от останалите?

Всяко едно състезание си има своя чар. Както повечето бегачи знаят, това е един добър начин да опознаеш България и различните райони. Мисля, че масивът Триглав е емблематичен и индивидуален със своите красоти.

Разкажете повече за дистанциите и трасетата за тазгодишното издание?

Тази година отново ще има три дистанции 12К, 20К, 34К.

12К се изкачват до хижа „Русалка“, след което спускат покрай Тъжанското ждрело и преминават покрай два сюрреалистични участъка – Паунов и Иванчов камък. Ако спреш да ги загледаш, може и да не тръгнеш скоро.

20К се изкачва също до хижа „Русалка“ и продължава към хижа „Триглав“, след което преминава през красивата Бабска река и се спуска обратно до началната точка.

Triglav Skyrun / Триглав скайрън
Triglav Skyrun / снимка: Мая Танева

Разбира се, черешката на тортата е Скай трасето 34К и изкачването на третия по височина връх в Стара планина – Голям Кадемлия /2275 м/. Стари гори, невероятни гледки, много върхове за изкачване, скали, билки, реки и преминаване през няколко хижи. Ако си любител на природата и планината, това е трасето, което ще изпълни всичките ти сетива.

Кои са най-предизвикателните участъци?

Може би най-предизвикателните участъци са на Скай дистанцията. Има стръмни изкачвания и стръмни спускания, които изискват добра физическа подготовка. От състезателите научаваме, че вече се носят легенди за спускането от връх Голям Кадемлия към хижа „Триглав“.

Отново за Скай трасето може да се каже, че е и най-красивото, но другите две дистанции също имат какво да предложат на състезателите.

Triglav Skyrun / Триглав скайрънКои са авторите на трасетата и по какви критерии създавате едно трасе?

Като цяло идеята за трасетата е моя, като съм се опитвал да избера най-подходящите места за преминаване, в съчетание с най-много красиви гледки.

Кое е най-трудното в организацията на събитието?

Доста сложен въпрос! (смее се) Определено последните една-две седмици са най-динамични, като, колкото повече наближава събитието, динамиката се засилва, до момента, в който може и да не спиш последните два дена. Иначе подготовката започва много по-рано през годината.

Triglav Skyrun / Триглав скайрънРазкажете ни интересна случка „от кухнята“?

Интересни случки винаги има. Последното, за което се сещам, е, че миналата година 2-3 дни преди старта ми се обадиха от фирмата, която правеше потниците за събитието и казаха, че има проблем с машините, и не е ясно дали ще има готови дамски потници за старта, при положение, че хората са си ги платили и трябва да ги сложим в стартовите пакети.

Вижте галерия от снимки от Triglav Skyrun:

Има ли нещо ново в предстоящото издание?

Като сравнително ново събитие, засега искаме да затвърдим трасетата и състезателите да покажат най-добрите времена по тях.

Имате ли нови идеи, които отлежават занапред? В каква насока?

Има потенциал за развитието на още една по-дълга дистанция, защото районът предразполага, но засега идеята отлежава.

Какво не ви попитахме, а искате да споделите?

Благодаря за проявения интерес към нас, поздрави от СК „Планинско бягане и туризъм“ – Казанлък!

Triglav Skyrun / Триглав скайрънСледете всички новости за състезанието на Фейсбук страницата Triglav Skyrun и на техния уебсайт.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.