Руски учени достигнаха до уникално подземно езеро под Антарктика

0
 

Сподели

Shares

След повече от 20 години руски учени са успели да пробият леда над езерото Восток, което е изолирано от милиони години, съобщи Би Би Си. Това е първия подобен успех и първият пробив в едно от над 300-те подземни езера на Ледения континент.

Изследователи смятат, че достигането на езерото Восток ще им даде възможност да разберат повече за ледената история на Антарктида. Те също така се надяват да открия непознати на науката видове микроби.

Това изпълва душата ми с радост„, казва Валерий Лукин от руския изследователски институт за Арктика и Антарктика към Санктпетербургската академия на науките, който е отговорен за проекта.

Това ще ни даде възможност да направим биологични проучвания на еволюцията… защото тези организми са прекарали много време без контакт с атмосферата, без слънчева светлина„, казва Лукин пред руските медии.

Руската антарктическа станция „Восток“, която се намира над езерото, е едно от най-неблагоприятните за работа места в света. Там е измерена най-ниската температура на планетата от -89 градуса по Целзий на 21 юли 1983 г. Самата станция е построена от руснаците през 1956 г. и сеизмични проучвания скоро след това показват, че под нея всъщност има огромно подводно езеро.

Под ледовете на Антарктика има над 300 такива езера, като някои от тях са свързани и обменят вода едно с друго. Друго обаче са напълно изолирани и водата в тях може да е била неподвижна през последните няколко милиона години. Сега руските изследователи ще се опитват да разберат колко точно е изолирано езерото Восток. Ако то е било напълно откъснато, е много вероятно в него да са се развили нови микроорганизми, непознати на науката.

Съществуват обаче притеснения, че недокосваното езеро може да бъде заразено от човешката намеса. Владимир Чупров от руското подразделение на Greenpeace коментира: „Има редица рискове, които може да навредят на езерото реликва. Някои от тях са свързани със замърсяване на водата с флуидите, използвани при сондажа, както и други неща, които може да попаднат в уникалното езеро.

Екипът работещ на сондажа обаче казва, че е взел всички необходими мерки, за да не допусне замърсяване.

Успехът на руския проект е от особен интерес за астробиолозите, които изследват произхода на живота и възможното му разпространение из вселената. Условия, подобни на тези в подземните езера на Антарктика, може да не са много по-различни от тези във подземните води, вероятно съществуващи под повърхността на ледените луни в отдалечените кътчета на Слънчевата система.

Източник: Дневник

Снимки: Ройтерс

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.