Бягане и дълголетие: 10 бегачи, за които възрастта е само число

Как и защо заниманията с бягане подобряват качеството на живота?

0
 

Сподели

Shares
10 бегачи, за които възрастта е просто цифра
снимки: Lauren Allansmith, @George Kubas II, Вelfast Мarathon

Наистина ли бегачите живеят по-дълго и по-качествено?

Още от детството знаем, че физическите упражнения подобряват здравето и удължават живота.

Бягането е проста и естествена форма на физическа активност,  която има положителен ефект както върху благосъстоянието, така и върху настроението.

В продължение на 15 години авторите на проучване наблюдават 55 137 души и откриват, че бягането намалява вероятността от смърт от инфаркти и инсулти с 45% и от каквато и да е причина с 30%.

Тази полза се наблюдава дори при хора, които бягат само 5 до 10 минути на ден, сочи проучването.

Друго проучване установява, че подготовката за първи маратон може да помогне за преодоляване на свързаната с възрастта стеноза на аортата. Колкото до ефекта на „подмладяване“, учени заявяват, че то се наблюдава при по-възрастни и по-бавни бегачи.

Различни форми на кардио упражнения, като ходене и колоездене също водят до по-дълъг и по-здравословен живот, но те не могат да се сравняват с бягането. Според учените тези дейности могат да намалят риска от преждевременна смърт с приблизително 12%, докато бягането го намалява с 16%.

Вижте още: Средиземноморската диета – път към здраве и дълголетие

Хироаки Танака
93-годишният бегач Хироаки Танака заявява, че рецептата за отлична спортна форма е да живееш на 13-ия етаж и да не ползваш асансьор (снимка: Running State)

Причини: защо бягането намалява риска от смъртоносни болести

Ползите за тялото от бягането са многобройни и засягат почти всичките му системи.

1. Сърдечно-съдова система

Като насърчава растежа на капилярите и малките артерии, бягането намалява кръвното налягане. Обратно, високото кръвно налягане увеличава риска от сърдечни, бъбречни и мозъчни заболявания.

2. Кръвоносна система

Бягането помага за поддържане на здравословен кръвен поток и предотвратява образуването на съсиреци в артериите и кръвоносните съдове.

3. Кардиореспираторна издръжливост

Бягането е най-ефективният начин за увеличаване на кардиореспираторната издръжливост, докато заседналият начин на живот е причина за приблизително 9% от смъртните случаи в световен мащаб.

4. Здравословно тегло

Физическата активност помага на човек да поддържа здравословно тегло. Именно наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от развитие на няколко вида тежки заболявания.

Вижте още: Метаболизъм: Как да бъдем в добра физическа форма?

5. Храносмилане

Бягането ускорява храносмилането, което намалява времето, през което потенциално вредните вещества преминават през дебелото черво.

6. Ендокринна система

Бягането помага за регулиране на нивата на хормоните в тялото, което е от решаващо значение за здравето на ендокринната система.

С колко години бягането удължава живота?

Може би си задавате този въпрос, ако сте любител бегач? Правени са множество проучвания, които излизат с осреднен резултат, тъй като човешкото тяло е динамична система, на която влияят различни фактори, като начин на живот, гени и т.н. Все пак обобщението, до което специалистите стигат, е че нетната печалба от заниманията с бягане е 2,8 години. Не особено голямо число, но затова пък става дума не просто за удължаване на живота, а за значително повишаване на неговото качество.

Вижте още: Как да правим упражнения за мобилност вкъщи

Представяме ви 10 души, всеки от които посвоему е постигнал нещо забележително, занимавайки се с бягане на достолепна възраст:

#1 Джийни Райс, 76 години

76-годишната Джийни Райс все още поставя рекорди.
Джийни Райс все още поставя рекорди /снимка: @George Kubas II

76-годишната Джийни Райс все още поставя рекорди. Тя пробяга Лондонския маратон през 2024 г. с невероятно време от 3:33:27 ч. Това е нов световен рекорд за възрастова група. Нейното темпо е забележително: 5:03 мин/км.

#2 Матеа Алънсмит, 93 години

Матеа Алънсмит, 93-годишна бегачка
Матеа Алънсмит, 93-г., най-възрастната жена, завършила маратон (снимка: Lauren Allansmith)

Матеа Алънсмит, 93-годишна бегачка, държи световния рекорд на Гинес като най-възрастната жена, завършила маратон. През декември 2022 г., на 92 г, тя пресича финалната линия на маратона в Хонолулу за 11:19:49 ч.! Тя започва да бяга, когато е на 46 години.

Вижте още: Марсел Реми, който катереше до 99-годишна възраст

#3 Боб Уилямсън, 86 години

86-годишният Боб Уилямсън пробяга 100 метра за 17,71 секунди
86-годишният Боб Уилямсън пробяга 100 метра за 17,71 секунди (снимка: Thomas Hengge)

Боб Уилямсън е на 86 години. Неговото постижение е далече от маратонското бягане, но пък достатъчно впечатляващо. Наскоро той пробяга 100 метра за 17,71 секунди!

#4 Даян Фридман, 103 години

Даян Фридман, 103-годишна бегачка
Даян Фридман, 103 г. Бяга 100 метра – 36,71 секунди. (снимка: Senior Olympic Games)

Даян Фридман, 103-годишна бегачка. Започва да бяга на 70 години! Приятелите ѝ се подиграват, че е твърде стара, за да спортува, но тя не им обръща внимание. Чупи няколко световни рекорда на Олимпийските игри за възрастни във възрастовата група 100-104 години: 100 метра – 36,71 секунди; 200 метра – 1 минута и 29,78 секунди.

#5 Сандра Брани, 70 години

70-годишната Сандра Брани пробяга 5K за 21:51 на шампионата на Шотландския на 5 км. Това е нов W70 британски рекорд за 5K
Сандра Брани, 70 г., бяга 5 км за 21:51 минути (снимка: Bobby Gavin)

70-годишната Сандра Брани пробяга 5 км за 21:51 минути на шампионата на Шотландския. Това е нов британски рекорд за 5 км във възрастова група W70 (жени над 70 г.). Също и резултат, на който мнозина млади могат да завидят.

Вижте още: Ан Лоримор: Най-възрастният човек, изкачил Килиманджаро

#6 Юджийн Уинтърс, 67 години

Юджийн Уинтърс, 67 г., e пробягал 740 маратона. Има 250 под 4 часа
Юджийн Уинтърс, 67 г. (снимка: Вelfast Мarathon)

67-годишният Юджийн Уинтърс има впечатляваща колекция от пробягани 740 маратона (маратонът е бягане с дължина 42, 195 км). Това не е всичко – 250 от всичките си маратони той е пробягал за време под 4 часа. По любопитен начин той празнува 55-ия си рожден ден, пробягвайки 300 маратона в 300 последователни седмици.

Вижте още: С кауза: Гари Маккий пробяга 365 маратона и събра 1 милион паунда за благотворителност

#7 Дороти Фрейзър, 87 години

Дороти Фрейзър, 87 години, през 2023 г. пробягва 200 метра за 57,14 секунди
Дороти Фрейзър, 87 г, през 2023 г. пробягва 200 метра за 57,14 (снимка: Alex Rotas)

През 2023 г. Дороти Фрейзър, 87 години, пробягва 200 метра за 57,14 секунди по време на националния шампионат на BMAF British Masters Athletics Federation на закрито. Това прави средно темпо 4:45 минути/км. Впечатляващо!

#8 Шарлѝ Банкарел, 95 години

Шарлѝ Банкарел на маратона в Париж, 2023 г.
Шарлѝ Банкарел на маратона в Париж, 2023 г. (източник: running-attitude.com)

Шарлѝ Банкарел започва да бяга на 55 години и пробяга първия си маратон, когато е на 70. Той се отнася изключително сериозно към подготовката си, като тренира 6 дни седмично. Бяга всеки ден по 12 км, а след обяд кара 50 км колело. На 2 април 2023 г., когато е на 93 г., завършва Парижкия маратон (42,195 км) за 7 часа и 22 минути и 11 секунди. Мосю Банкарел е спечелил и квота за участие в олимпийския маратон в Париж през 2024 година. Тогава той ще е на 95 години.

#9 Хариет Андерсън, 79 години

Хариет Андерсън, на 79 г. - най-възрастната жена, завършвала Ironman World Championship
Хариет Андерсън, най-възрастната жена, завършвала Ironman World Championship (снимка: growingbolder.com)

Хариет Андерсън записва името си в историята на спорта като най-възрастната жена, завършвала Ironman World Championship. Това се случва, когато е на 79 години. Състезанието включва последователно 3,86 км плуване, 180,25 км с велосипед и бягане на 42,196 км.

През октомври 2009 г., когато е на 74 г. Хариет финишира емблематичното състезание Kona – световния шампионат на Ford Ironman, пресичайки финалната линия едва седем минути преди контролното време, с ръка, залепена отстрани. Причината е, че на 120-ия км от колоезденето се оказва със счупена ключица, когато друг колоездач се блъска в нея. Това обаче не я възпира!

Вижте още: На 92 години Желязната монахиня все още завършва триатлони

#10 Ед Уитлок, 85 години

Ед Уитлок
Ед Уитлок, на 85 г. пробягва маратон за под 3 часа и 56 минути / снимка: Nathan Denette/Canadian Press

85-годишният Ед Уитлок през 2016 г. завършва маратона Toronto Scotiabank Waterfront Marathon със световен рекорд за своята възрастова група, с време от 3:56:33.2 часа. 

В сравнение с предишните си световни рекорди, Уитлок казва, че постижението му не е толкова впечатляващо. Той поставя рекорд на маратона в Торонто 12 години по-рано, когато е на 73 години, като тогава пробягва 42-километровата дистанция за два часа и 54 минути.

Вижте още: Българинът Иван Раев-най-възрастният ски учител в света, с кандидатура за Гинес

Колко дълго и колко често трябва да бягате, за да живеете по-дълго?

Без значение кое научно изследване разглеждате, експертите са съгласни, че най-голямата полза за здравето и дълголетието идва от умерено количество бягане.

Според публикация в списанието на Американския колеж по кардиология, хората, които бягат редовно, но бавно, имат по-голяма очаквана продължителност на живота от тези, които постоянно достигат до границите на възможностите си.

Вижте още: За приключенията няма възраст

Изненадващо статистиката разкрива, че продължителността на живота на бегачите, които се занимават с бягане с висока интензивност, е подобна на тази на хората, които водят заседнал начин на живот. Все пак оттам допълват с уточнението, че тези високоинтензивни тренировки могат да бъдат полезни за вашето здраве и сърце, но от решаващо значение е да ги приспособите към вашето фитнес ниво, за да сте сигурни, че можете да се справите с тях безопасно.

Специалистите завършват доклада си позитивно. Те смятат, че спортистите са дисциплинирани и решителни личности, които постигат по-високо качество на живот чрез страстта си към спорта.

Източник: Running State

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.