Спря и последният лифт към Витоша

Симеоновският лифт повече няма да работи

1
 

Сподели

Shares
Симеоновски лифт
Симеоновски лифт, фотография: Виктор Троянов

Обикаля новината, че и последният работещ лифт, който качваше туристи от София до високите части на Витоша – Симеоновският, повече няма да работи. За неговото окончателно спиране съобщават от фирма „ТехноАлпин“, базирана в Италия, която е собственик на дружеството „Витоша ски“.

Тяхната теза накратко звучи така:

Това е експериментално построен лифт (за времето си най-дългата кабинкова линия в в света). Тъй като през годините лифтът не е бил обслужван по правилата на производителя – световния лидер в производство на лифтове – Doppelmayr, той отказва да изпрати части за лифта. Нещо като да си боядисате ферарито пембено и затова Ферари да ви баннат, никога да не можете да си купите отново кола или части от марката.

Попитахме „Витоша ски“, дали имат официален отговор от Doppelmayr, който могат да ни предоставят и очакваме да го получим, след което веднага ще го публикуваме. Междувременно получихме официална позиция от „Витоша ски“ АД, с която може да се запознаете на сайта ни.

Въпросите, които ние си задаваме, са два:

1. Какъв е резултатът от срещата на заинтересованите институции, ангажирани министри и общината, провела се на 12.02.2024 г.?
2. Какъв е резултатът от ангажимента на Министерството на спорта за възстановяване на държавният лифт „Заека“, което да бъде пример за останалите частни лифтове?

Така, след като вече не се движи нито един от лифтовете, свързващи града с високата част на планината: Княжевският, Драгалевският, а сега и Симеоновският, алтернатива за хората остават общинските автобусни линии до Витоша и автомобилите, които редовно са причина за задръствания по пътищата в планината, особено през зимата, в активния ски сезон. Освен мръсотията на автомобилите, по този начин Витоша се пълни и с шум от автомобилите, докато екологичният въжен транспорт, който всички искаме, остава мечта.

Междувременно „Витоша ски“ публикува концепция за развитие на планината: „Витоша 365“. В нея са залегнали инвестиции за 100 млн. евро за 3 лифта, по-големи писти и изкуствен сняг. От компанията обясняват, че проектът им се е забавил поради липса на доверие в курорта, липса на устройствен план и проблеми с текстове в Закона за горите.

Проблемите с лифтовете към Витоша датират отдавна. Подробен анализ на ситуацията може да прочетете в материала: Кога ще заработят лифтовете на Витоша?

Следим темата изкъсо и тук можете да видите големия ни обзорен материал за причините да стигнем дотук.

Вижте също:

Драгалевският лифт спря да работи
Подмяната на Драгалевския лифт може да се случи до “Бай Кръстьо”
Има ли надежда за Драгалевския лифт след решението на ВАС да бъде възстановен?
Витоша – Музей на лифтове
Кинопреглед от прашното минало: Откриване на Драгалевския лифт през 1956 г.
Откриха най-високия лифт в Европа

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.