Нов световен рекорд в Hike & Fly: 17 534 м положителна денивелация за 24 часа

Пилот на Niviuk е новият рекордьор

0
 

Сподели

Shares
Tanguy Renaud-Goud
снимка: facebook/Tanguy.RenaudGoud.Page

Парапланеристът Тангай Ренауд-Гауд, пилот на Niviuk, постави световен рекорд в дисциплината Hike & Fly с крило Kode P. В рамките на 23 часа той акумулира 17 534 метра положителна денивелация.

Дисциплината Hike & Fly (поход и полет) включва пешеходен преход, заедно с екипировката за летете, до определена точка на планински връх и свободен полет надолу.

Тангай Ренауд-Гауд
снимка: niviuk.com

Рекордният опит на Ренауд-Гауд се е състоял в Самоен (Франция). Той е започнал в 15 часа на 25 април и е завършил 23 часа по-късно, в 14:00 часа на 26 април. През това време той се изкачва до точката на излитане на планината Le Criou 22 пъти (всяко с + 800 м денивелация), за да се спусне с парапланер до долината.

За да постигне рекорда, пилотът получава временно разрешение за летене през нощта. Предишният рекорд от 16 976 м, поставен от Анди Саймъндс през 2022 г., бе подобрен с +558 м.

Вижте още: Парапланеризъм над Кранска гора и връх Мангарт

Тангай Ренауд-Гауд, Hike & Fly световен рекорд
снимки: niviuk.com

Новият рекордьор все още не може да повярва:

Първоначално не вярвах, че мога да го направя. Метеорологичните условия ни принудиха да направим много промени в последната минута: мястото за излитане, началния час… Но си казах: така или иначе ще бъде трудно, не се спирай много на подробностите и просто продължавай нагоре. Бях уверен в темпото си. Между 6500 и 8000 метра се притеснявах, защото не можех да се храня добре и имах много болки в стомаха. В последните 5000 метра изкачване, единственият проблем бяха краката ми, които започнаха да болят силно, но най-накрая успях!

Ренауд-Гауд прекратява опита си час по-рано, когато вече изпитва сериозни трудности да върви в снега. Спортистът не пропуска да благодари на екипа и приятелите си:

Напълно съм наясно, че без моите приятели този рекорд щеше да е невъзможен!

Вижте още: Весо Овчаров и Антоан Жирар в опит за световен рекорд над Каракорум

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.