Конференция за хижари 2024 – „За по-добри хижи и заслони в България“

Ще се състои на 28 май 2024 г. от 11:00 ч. в Екостационар "Бели Брези", на Витоша

0
 

Сподели

Shares

„Хижа на годината“ организира специална конференция, имаща за цел да засили комуникацията между бранша и бъде в помощ на всички стопани на хижи и заслони. Тя ще се проведе под мотото „За по-добри хижи и заслони в България“. 

Събитието се превръща в традиционно, след провеждането на конференцията в рамките на „Хижа на годината“ 2023 на ЦПШ „Мальовица“, където основният фокус беше насочен към възможностите за финасиране. Тази година фокусът на конференцията е в добрите примери и ще се проведе на 28 май 2024 г. в Екостационар „Бели Брези“, на Витоша (обект, изпълнен със 100% екологични материали и способи, който през 2013 г. печели приз „Сграда на годината“ в раздел „Сгради с елементи на зелена архитектура“ ).

Събитието е отворено за стопани на хижи и заслони, както и за представители на туристически дружества и организации, свързани с планинския туризъм. Гости на събитието ще бъдат представители на различни институции, които имат отношение към темата. „Основната цел е да обсъдим важни теми за развитието на планинския туризъм и ще обменим ценен опит едни с други“.

Екостационар "Бели Брези", на Витоша
Екостационар „Бели Брези“, Витоша / снимка: park-vitosha.org

Акценти в програмата на конференцията

Представяне на акцентите, грантовете и конкурсните категории в „Хижа на годината“ 2024 от Иван Панчев (360mag).
Разказ от първо лице „Как спечелих финансиране от Хижа на годината 2023“ – Петър Кузмев (х. Грънчар, спечелила два гранта: на SiteGround и Matrax). 
Новото в БТС: Представяне на важни нови проекти, посоки и акценти, започнати в БТС през последните 2 години – Венцислав Венев (председател на БТС).
Презентация и разговор със специалните гости:
Thomas Stauffer от посолството на Швейцария (на живо) и Prof. Hanspeter Bürgi (включване онлайн), изготвил доклад за природен парк Рила, на тема: „Инфраструктура за посетители и устойчива употреба, включващ хижите в парка“. 
„Какво е да си българин – хижар в Швейцария“ – разказ от първо лице на Мариана Родер.
Венцислав Златарев и неговия разказ: „Хижа „Иван Вазов“ – 30 годишен опит на стопанин във високата планина“. 
Hanspeter Mairfrom, завеждащ „Хижи“ към Еuropean-mountaineers.eu, ще сподели опит за хижите в Европа (също с включване онлайн).
„Хижите по света – световен опит, идеи и знания за хижи“ – говорители: планински водачи. 
Свободна дискусия с членове на БТС и институции.

*Към всички точки в програмата е предвидено време за дискусия, под формата на въпроси и отговори.

Пълната програма на конференцията може да видите ТУК!

Конференцията ще се проведе на 28 май 2024 г. от 11:00 ч. до 18:30 ч. в Екостационар „Бели Брези“, на Витоша (GPS координати). Събитието е с предварително записване и е безплатно за всички стопани на хижи и заслони, както и членове на туристически дружества и всички организации, свързани с туризма.

Всичко за кампанията може да следите на официалната страница huts.360mag.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.