100-метров алпийски тролей за празниците на Лакатник

От Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна ще се осигури спускане по въже за всички смелчаци в добро здраве. Това е само част от алпийската и творческа програма за традиционните празници на емблематичното село Гара Лакатник.

0


Дата на събитието: 11.05.2024

Сподели

Shares

100-метров алпийски тролей за празниците на ЛакатникТрадиционно празниците на Гара Лакатник ще се състоят в края на втората майска седмица. Тази година те ще започнат на 11 май.

Програмата започва с празник на детската рисунка в 09:00 ч., когато деца ще рисуват пъстри пейзажи и картини върху платната при ЖП прелеза.

В 10.00 ч. спасители от ПСС-отряд Лакатник ще пуснат 100-метров алпийски тролей на Лакатнишките скали. Всички смелчаци в добро здраве ще може да се спускат по въже от Идеалния ръб на Черната стена, до заслона на Алпийска поляна, до 17.00 ч. Необходимо е преди това да подпишат декларация за информираност и съгласие за възможните рискове. Приключението е безплатен подарък от организаторите, но ще има кутия за дарения за необходима екипировка, на заслона на Алпийска поляна и при установката на скалите, монтирана там специално за тролея. За 1 март отново ПСС-отряд Лакатник спуска гигантска мартеница на скалите.

100-метров алпийски тролей за празниците на ЛакатникВ 11.00 ч. в читалището в Гара Лакатник художникът Димитър Димитров – Мимо ще открие благотворителна изложба.

Привечер ще се състои водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна – традиция, чието начало е поставено през 2001 г. с възстановяването на християнския символ на скалите.

Вечерта във факелно шествие през отвесите може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла и да не е употребил упойващи напитки или вещества. Огненото шествие ще се извие през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци.

100-метров алпийски тролей за празниците на ЛакатникОколо 22.00 часа факлоносците ще пристигнат на площада в Гара Лакатник. Под звуците на националния химн, българският трибагреник ще се развее над огромен факелен огън. С тържествено слово кметът на селото Иван Михайлов ще поздрави присъстващите, а след това празникът ще продължи с програма на самодейни състави от Гара Лакатник.
Празничната вечер ще продължи с жива музика и кръшни хора, а кулминацията ще бъде заря, която, както е добре известно в околността, в Лакатник винаги е зрелищен спектакъл.

В неделя, 12 май, е съборът на Гара Лакатник, когато над селото отново ще се понесе аромат на печено агнешко и гостоприемни домове ще посрещнат роднини и приятели.

Подробности и новини може да следите във Фейсбук събитието.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.