265 818 души се включиха в Световното бягане Wings for Life

Събраните средства са общо 8,1 милиона евро, като 100% от даренията и регистрационните такси отиват за изследвания на гръбначния мозък

0
 

Сподели

Shares
Wings For Life, София, 5 май 2024 г.
Wings For Life, София, 5 май 2024 г.,/ Steliyan Trifonov for Wings for Life World Run

На 8 май 2024 г. за 11-и път мантрата „Бягане за тези, които не могат“ обедини света. Над четвърт милион професионални атлети, любители и напълно начинаещи бегачи от цял свят участваха в Wings for Life World Run.

Рекордните 265 818 участници от 192 националности стартираха едновременно в 169 държави, като тичаха, вървяха или се придвижваха в инвалидна количка, за да изпреварят движещата се финална линия, наречена кола-преследвач.

Японецът Томоя Ватанабе постави абсолютен рекорд на събитието, като измина 70,09 км като победител при мъжете, а полякинята Доминика Стелмах измина 55,02 км, за да спечели за втори път титлата при жените.

Сред многото еталони, поставени през деня, най-важният бе променящият живота потенциал на рекордното събиране на средства, за чието постигане помогна всеки участник. Беше събран нов рекорд за една година – 8 104 499 евро, като както винаги 100% от тях отиват директно за обещаващи изследователски проекти и клинични тестове, подкрепяни от фондацията с нестопанска цел Wings for Life в търсене на лек за увреждането на гръбначния мозък.

В изданието на най-голямото състезание по бягане в света през 2024 г. бегачите и хората в инвалидни колички изминаха средно по 11,5 км, като общото разстояние се равняваше на почти 50 пъти обиколка на земното кълбо. И все пак това, което те празнуваха повече от времената или разстоянията, беше забавлението и духът на обединението в името на една добра кауза.

В цял свят участниците бягаха индивидуално с приложението Wings for Life World Run или се събраха на едно от 345-те събития за бягане с приложението (още един рекорд).

Много звезди бягаха сами, като например гръцкият тенисист Стефанос Циципас, който участваше с приложението, като част от тренировките си в Монте Карло. Сред другите известни личности, които с подкрепата си за бягането помогнаха за намирането на лек за травмите на гръбначния мозък, бяха футболистът Неймар младши (BRA), ръгбистът Сия Колиси (RSA), състезателите от MotoGP Марк Маркес (ESP) и Дани Педроса (ESP), сърфистката Кариса Мур (САЩ), колоездачът Уут ван Аерт (БЕЛ), състезателят по крикет Бен Стоукс (GBR), скиорите Линдзи Вон (САЩ) и Лукас Пинхейро Браатен (НОР/БРА), както и състезателят по бягане с препятствия Карстен Вархолм (НОР).

В България се включиха 701 човека от различни точки на страната, като над 350 участника избраха да бягат в организираните бягания в София и Варна.

12-ото издание на Wings for Life World Run ще се проведе на 4 май 2025 г. Регистрацията за бягане с приложението вече е отворена.
За повече информация, получаване на известия и регистрация: www.wingsforlifeworldrun.com.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.