Заслон „Черни връх“ ще бъде реновиран с помощта на гранта от GP Group

Компания GP Group ще предостави строителни материали на стойност 5 000 лв. и допълнително подпомагане със специализиран труд

0
 

Сподели

Shares
Заслон "Черни връх"
Заслон „Черни връх“

Като част от кампанията “Хижа на годината” 2023 г. бяха връчени и три финансови гранта, на обща стойност 30 000 лв. Един от тях бе грантът на GP Group за строителни помощ с включени материали на стойност 5000 лв., който бе присъден на заслон “Черни връх”.

Заслонът се намира в планината Витоша, на едноименния връх. Обектът е чайна с преддверие, без места за нощуване, но с туристическа столова и санитарни възли. Разположен е в сградата на метеорологичната станция, построена през 1935 г. – малко след обявяването на Витоша за „Народен парк“ – първият такъв на Балканския полуостров.

Заслонът печели гранта за строителни материали, като при оценката са взети под внимание основополагащи фактори:

  • положеният предварителен обем работа за възстановяване на обекта, което е атестат за сериозните намерения на стопаните;
  • фактът, че това е един от най-посещаваните туристически обекти в българските планини и така от подобренията ще се възползват по-голям брой ползватели;
  • ремонтът е от критично значение за състоянието на обекта, поради открит конструктивен дефект;
  • не на последно място, обектът е ключова база за ПСС на Витоша.

Свързахме се със стопаните на заслон „Черни връх“, за да разберем как текат дейностите по усвояването на гранта от GP Group.

Пукнатина във външното стълбище на заслон "Черни връх"
Пукнатина във външното стълбище на заслон „Черни връх“

От колко време стопанисвате заслона и кои са най-сериозните ви трудности?

Стопанисваме заслона от 2019 г. Най-големите трудности със стопанисването на заслона са свързани със старата инфраструктура, с обезпечаването на персонал, с транспорта и с извозването на боклука. Въпреки несгодите, за краткото време на стопанисване на заслона са направени не малко подобрения – подменена е част от ВиК и отоплителната инсталации, извършен е основен ремонт на кухненското помещение и на две от помещенията за персонала, направени са нови пейки и маси за навън.

Какво знаехте за конкурса „Хижа на годината“ до миналата година?

Съвсем случайно, непосредствено след стартирането на кампанията „Хижа на годината“ за 2023 г., попаднахме на публикация във Facebook, в която бяха представени номинациите за най-добри хижи и заслони в България по категории. Към тогавашния момент не знаехме, че можем да се включим в кампанията, тъй като не бяхме сред номинираните обекти.

Как научихте за финансиращите програми към кампанията „Хижа на годината“?

След проведената конференция на „Хижа на годината“ на тема „Възможности за финансиране и стъпки за подобрение на условията в българските хижи и заслони“ през месец юли 2023 г. и последващи разговори с екипа на кампанията, разбрахме, че грантовете не са ограничени само до номинираните обекти, а че са отворени за всички хижи и заслони в страната. Така и ние се включихме и подадохме необходимите документи за кандидатстване по трите финансиращи програми в рамките на кампанията „Хижа на годината“ за 2023 г.

Преддверието на заслон "Черни връх"
Преддверието на заслон „Черни връх“

Вие спечелихте финансиращата програма на GP Group за предоставяне на строителни материали на стойност 5 000 лв. и допълнително подпомагане със специализиран труд. За кандидатстването се изискваше попълване на мотивационно писмо и количествено стойностна сметка за необходимите материали. Срещнахте ли някакви трудности с попълването им?

Затруднения при подготвянето на необходимата документация за кандидатстване не сме имали. Въпреки че късно се информирахме за възможностите за участие в кампанията, имахме достатъчно време в срок да изготвим мотивационното писмо и количествено-стойностната сметка за нужните за строително-ремонтните работи и материали.

В какво се състоеше проектът, с който кандидатствахте? Към какви строително ремонтни дейности беше насочен?

Проектът, с който кандидатствахме, бе за финансиране в строителни материали на стойност 5000 лева, необходими за укрепване и подобряване на устойчивостта на 4 вътрешни помещения (баня, две преддверия и помещение на к.-3,5) и на външното стълбище на заслон Черни връх, както и тяхното модернизиране и превръщане в по-функционални зони за посетилите.

Очаквахте ли да спечелите? Как приехте новината?

Реално не сме очаквали, че ще спечелим гранта, но се надявахме, че проектът ни ще бъде оценен високо, предвид значимостта на обекта за планинарския туризъм в България и належащата нужда от неговата реновация. С огромно задоволство и радост приехме новината, че сме отличени на първо място сред участниците в програмата.

Спечелването на гранта е признание за труда ни, но и голямо предизвикателство и отговорност, които поемаме.

Това е така, тъй като нашето желание е не само да посрещнем очакванията на планинарската общност относно крайния резултат от строително ремонтните работи и да намерим най-добрия баланс между функционалността и комфорта на помещенията, които ще бъдат реновирани, и тяхната по-естетическа визия, което несъмнено изисква повече работа, но същевременно следва да сме и гъвкави, предвид намерението ни да не спира функционирането на обекта за времето на строително-ремонтните работи.

Проект на заслон "Черни връх"
Визуализация на проекта за реновиране на заслон „Черни връх“, изготвен от DA Architects

Сега на какъв етап е работата ви с GP Group? 

През месец февруари направихме среща с GP group, на която рамкирахме съвместната ни работа по изпълнение на проекта и по-конкретно периода, в който ще могат да се извършат строително-ремонтните работи. По време на срещата от GP group заявиха допълнителна подкрепа, спрямо техните възможности, в т.ч. и специализиран труд. Към настоящия момент очакваме финализирането на идейния проект на студио за съвременна архитектура и дизайн DA Architects, които се включиха безвъзмездно, непосредствено при планирането на дизайна на помещенията. Предстои следващата ни среща с GP Group, на която в детайли ще обсъдим етапите на работа и очакваните срокове за изпълнение.

Има ли пречки за започване на работата по изпълнение на проекта?

Към настоящия момент метеорологичните условия са най-сериозната пречка, което налага съобразяването с тях.

Кога очаквате да бъде завършен проектът? На какви етапи ще се реализира?

Предвид затруднения достъп до обекта, заради наличната снежна покривка и очакванията, че същата ще се задържи до края на месец май, планираме строително-възстановителните работи да започнат в началото на месец юни, като оттогава насетне всичко зависи от метеорологичните условия. Отчитайки факта, че проектирането на помещенията е в своя край, следващият етап, преди същинския ремонт, ще включва къртене, чистене и извозване на отпадъци.

Строително-ремонтните работи на четирите вътрешни помещения (баня, две преддверия и помещение на к.-3,5) и на външното стълбище на заслон Черни връх ще включват: общо укрепване, изграждане на ВиК инсталация, електро инсталация, ОВИ инсталация, полагане на топло- и хидроизолация, полагане на ламперия, камък и гранитогрес, и обзавеждане.

Възможно ли е да се включат доброволци в изпълнението му? Ако да, моля споделете с какво.

Възможно е включването на доброволци в подготвителния етап на възстановяване на обекта, а именно: къртене и чистене.

Банята на заслон "Черни връх"
Банята на заслон „Черни връх“

Имате ли други спешни нужди за заслона? Какви са? Имате ли план как да ти обезпечите?

За извършването на настоящия ремонт имаме належаща нужда от подмяна на съществуващите врати и прозорци в тези помещения с нови, както и от обзавеждане на банята. Към настоящия момент планираме тези нужди да ги обезпечим с лични средства, като ще търсим възможности и за допълнителна подкрепа.

Имате ли още планове и идеи за развитието на заслона?

След ремонта на външните стълбища, на преддверията и на банята към заслона, и на помещението под тях, планираме извършването на основен ремонт на общото помещение за туристи, на вътрешните стълбища и на две служебни помещения, който по-конкретно ще се състои в изграждане на ВиК инсталация, електро инсталация, ОВИ инсталация, полагане на топло- и хидроизолация, полагане на ламперия, подови настилки, обзавеждане, подмяна на врати и прозорци.

Ние ще следим всичко свързано с изпълнението на проекта и ще ви информираме за направените подобрения.

Ако искате да подкрепите с дарение заслон „Черни връх“ можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG33FINV91501217470782
Титуляр: Сдружение „Черни връх“
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0879 119 457 – Николай Миков

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на „Хижа на годината и Инстаграм профила на „Хижа на годината“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.