Реновиране на легловата база на хижа „Грънчар“ по гранта на Matrax

Високопланинската хижа ще получи нови матраци на стойност 5000 лв.

1
 

Сподели

Shares
Хижа Грънчар / Granchar Chalet
снимка: Хижа Грънчар / Granchar Chalet, Фейсбук

През 2023 г. в кампанията “Хижа на годината” хижа „Грънчар“ спечели гранта за реновиране на легловата база на Matrax, на стойност 5000 лв.

Намираща се на 2187 м надморска височина в Национален парк „Рила“, хижа „Грънчар“ разполага с 65 места за нощуване в масивната постройка на сградата и още 20 места в панелни бунгала със стаи с две и три дървени легла.

Хижата се нуждае от сериозни подобрения на базата. Едно от тях е изграждането и оборудването на няколко спални помещения в новоизградена пристройка към основната сграда. Необходими са нови легла и комфортни матраци, които да компенсират онази част от капацитета на хижата, изгубен с разрушените бунгала, които на по-късен етап също се предвижда да бъдат реставрирани.

Искаме да разберем повече за реализацията на гранта за реновиране на легловата база на Matrax и затова разговаряме с Петър Кузмев, който заедно със семейството си стопанисва високопланинската хижа от ноември 2022 година.

Бунгалата на хижа "Грънчар"
снимка: Хижа Грънчар

В кампанията през 2023 г. имаше общо 3 финансиращи програми за подпомагане на хижи. Вие кандидатствахте и по трите. Какво беше чувството да сте победител в две от тях?

Чувството е неописуемо. Честно казано, след като получихме наградата от Matrax, по никакъв параграф не очаквахме да чуем хижа Грънчар повторно същата вечер. Беше изключително вълнуващ момент и сме безкрайно признателни за доверието, което ни беше оказано.

А сега нетърпението е основната ни движеща сила, защото за нас тези награди представляват невероятна помощ за ежедневната ни работа на хижата и наистина не можем да си намерим място от радост, че ще се превърнат в реалност.

Легловата база на Хижа Грънчар се нуждае от обновяване
снимка: Хижа Грънчар

Спечелихте грант на Matrax за обновяване на легловата база в хижата, на стойност 5000 лв. За кандидатстването по този грант беше необходимо да попълните мотивационно писмо. Затрудни ли ви тази задача?

Не, честно казано изготвянето на мотивационното писмо беше най-лесната част от задачата. Аз смятам, че когато човек работи ежедневно на хижата, знае с какви трудности се сблъсква, каква е движещата му сила и какво иска да постигне. Мотивационното писмо буквално се пише само, то е просто средство, чрез което човек представя нагледно стремежите си.

Ако можете да представите мотивацията си в едно изречение, какво би било то?

Ние намираме мотивация във всеки изгрев в планината, във всяко усмихнато лице, подслонило се в хижата и в цялостната емоция на задоволство от работата си.

Леглова база Хижа Грънчар
снимка: хижа Грънчар

Как текат процесите по реализиране на гранта с фирма Matrax? Какви бяха първите ви впечатления от екипа?

Процесите по реализиране на гранта с фирма Matrax вървят много добре. Вече избрахме матраците, които ще използваме. А екипът на Matrax е изключително отзивчив, консултираха ни за продуктите им, които са наистина прекрасни и цялата комуникация с тях върви много приятно.

На какъв етап е сега съвместната ви работа? Колко и какви матраци ще подмените?

Както вече споменах, избрахме матраците, които ще използваме и в момента те са в процес на изработка. Ще сменим общо около 50 матрака. Част от тях ще бъдат в основната сграда, част от тях в бунгалата, и част от тях в новоизградена част от хижата. Повечето матраци са единични, но има и по-големи.

Лесно ли ги избрахте?

Да, с помощта на изключително професионалния екип на Matrax, успяхме да изберем най-подходящите за нашите условия, така че да бъдат едновременно здрави, удобни и функционални, за да могат туристите да си почиват добре.

Петър Кузмев получава удостоверението за гранта от Богомил Бояджиев, Sales Manager Hotels на компания Matrax
Петър Кузмев получава удостоверението за гранта от Богомил Бояджиев, Sales Manager Hotels на компания Matrax

С нещо друго помагат ли ви от Matrax? 

Да, съдействат с идеи и доста полезни съвети в своята област, които за нас са изключително ценни и полезни в работа ни.

Кога ще се реализира проектът и какво съдействие още ви е необходимо?

Планирали сме от 15 юни до 15 юли всичко по изграждането на допълнителната леглова база и доставянето на матраците от Matrax да е готово. Бихме се радвали на доброволческа помощ за транспортирането на матраците, които трябва да се докарат с високопроходими автомобили от крайната точка на асфалтовия път, до хижата. Разстоянието е 6 километра. За пренасянето им също ще има нужда от физическа помощ.

Имате ли други спешни нужди в хижата? Какви са? Имате ли план как да ги обезпечите?

Да, както споменах и по-рано, има и други належащи нужди в хижата, като изграждане на баня, ремонт на водоснабдителната система, ремонт на бунгала.

Имате ли още планове и идеи за хижата?

Разбира се. Имаме изключително големи идеи за хижата и се надяваме да се реализират възможно най-скоро. Част от тях включват довършителни работи по кухнята на основната сграда, обзавеждане на допълнително спално помещение, което е изградено, но изисква основен ремонт, който да включва нови легла, които да бъдат с нови матраци от Matrax, както и смяна на всички стари матраци в бунгалата, ремонт на ВиК системата и изграждането на каптаж, работа по фасадата на основната сграда (пребоядисване, укрепване и др.), укрепване на стената на езерото, изграждане на баня, както и реновиране на още бунгала и на столовата, която се намира извън основната сграда и побира по-голям капацитет от хора.

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Грънчар“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN: BG62BPBI79401088037301
Титуляр: Надя Радкова Шаламанова
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0898 466 388 – Петър Кузмев

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на „Хижа на годината и Инстаграм профила на „Хижа на годината“.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Браво!
    Лятото ще ви посетим с мотори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.