Да участвам или да не участвам? Ботева Алпиниада 2024 г. идва

Въпросът от заглавието не е риторичен. Действителен е. Закрепил се е в съзнанието ми като небесна кука, премина през всички Великденски и Гергьовски празници и ето го, пак е тук. Ботевата Алпиниада тази година е от 10 до 12 май на обичайното място: Врачанските скали и решението трябва да бъде взето

0


Дата на събитието: 10.05.2024

Сподели

Shares
Обща снимка от Ботевата Алпиниада 2023
Обща снимка от Ботевата Алпиниада 2023

В продължение на 15 години, клуб по екстремни спортове „Вратица“ организира „Ботева алпиниада“, която успя да се утвърди като основна алпийска проява в България, част от календара на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Миналата година организаторите споделиха следното: „През всички тези години сме се водили от идеалната цел за запазване на традициите в алпинизма и предоставяне на подиум на спортистите, които намират изява в тази дисциплина“, с цел да подканят към картотекиране на участниците. Картотеката е единственият официален измерител за това колко популярен е алпинизмът в България. А защо е нужна тази популярност? Ще намерите отговор по-долу
В духа на моята свързаност с катеренето и в частност с алпиниадите, ще започна с кратка история.

Годината е 2019.
От месец катерим със свръзката по Врачанските скали. Ето, идва времето на Алпиниадата. Не, няма по-престижно място за алпинистите, ония, дето катерят две въжета и повече и комбинират болтове и джаджи. Алпиниада с традиции, която следя от годините преди да катеря (някъде от 2010 г.). Набелязваме в гидовника маршрути, правим планове. Тя идва от Пловдив, взима ме от София и заминаваме.
Но не се записваме. Хваща ни страх. Ние ли, две руси мацки, ще участваме? Нали всички ще ни се смеят! Но това не ни ограничава плановете. От гидовника сме избрали спорт-трад маршрути с категории (по описание), които са ни в проходимостта. Стратегията ни (колко помпозно звучи!) включва сектори, на които би трябвало да има по-малко свръзки. И voila! Забиваме се на сектор Веслец, катеренето започва още с пътеката, табели – няма, намираме маршрута си ядосани. Не, няма да спомена на никой после колко страдахме на уж 6а. Евакуирахме се от първа площадка, тихомълком отидохме на масив Урвич да изкатерим едноименния маршрут ей така, за самочувствие.

Петрана Петрова, Враца, личен архив
Петрана Петрова, Враца, личен архив

Годината е 2022.
По стечение на обстоятелствата не съм ходила на дълъг маршрут отдавна. Наблюдавам колко много спортни катерачи израстват до пълноценно участие в Алпиниадата. Развиват завиден състезателен дух. Други се завръщат с нови сили и богатия си алпийски опит. Ботевата Алпиниада се превръща в поле за спортна изява и трудността и дължината на преминатите линии през 2023 г. се повиши.
Новото, което се случва, е извън тази сцена – идентифицираха се причините за ниското участие в предишни години. Могат да се разделят на обективни и субективни. Към първите се отнасят липсата на умения за преминаване от спортно катерене към алпинизъм. Осъзнаване, което доведе до създаване и провеждане на неАлпиниадата. Към вторите ще отнеса липсата на подходящ партньор, на самочувствие, влиянието на общността.

Нино и Виктор на неАлпиниада 2023
Настоящата 2024 г. и 15 издание на Ботевата Алпиниада.
Натрупването и усилията да се запази и състезателната изява, и духът на алпинизма, доведе до забележителен ръст на участие през 2023 година. Припомням ви: 60 човека и 30 свръзки; общо 13 клуба от цялата страна. Цифрите показват, че характерът на общността се променя от спортно-състезателен към подкрепящ. Запазва се стремежът за приемственост.

Призьорите от 2023 г.
Да участвам или да не участвам на Ботева Алпиниада 2024 г.?
В разговор с приятели успявам да изясня посоката
1. Алпиниадата е събитие със състезателен характер. С други думи – проверка на собствените възможности спрямо цялата катерачна общност
2. Катериш два дни без спиране, от изгрев до залез. Проверяваш физическите и психическите си възможности. Провокираш се да дадеш най-доброто от себе си
3. На състезание, като на състезание: тренираш, планираш, разчиташ схеми, правиш стратегия
4. Получаваш сериозен тласък на катерачното си развитие и съумяваш да преминеш през целия процес на катерене
5. Призивът за картотекиране е свързан с по-високата ангажираност от страна на държавата. Колкото повече хора практикуват даден спорт, толкова повече държавата го подпомага. От друга страна тази масовост води и до тежест на позицията на БФКА пред институциите по проблемите със зоните за катерене
6. Престиж. Да участваш в най-голямото и признато състезание у нас е въпрос на престиж.

Звучи ли ви убедително? Угрозата на съмнението обаче дебне

Страх, несигурност, липса на опит и на инвентар
Наскоро в катерачната ни общност някой попита: откъде трябва да се започне катеренето на Врачанските скали? Отговорът е почти единодушен, преди всичко благ, с желание да се помогне на начинаещите, насочващ: от болтираните маршрути. А такива има достатъчно по секторите Безенги, Урвич, Иван Вазов и др.
Връща се духа на срещите под Врачанските скали, засилва се усещането за подкрепа, за препоръки как да оптимизираш – инвентар, техника, стратегия и др. Дори аз вече го чувствам, с крайно сензитивната си природа.

Архив Ботева алпиниада‘23Увереност и адекватност са поредните ключови моменти
Увереността идва с познанието. Алпиниадата не трябва да е първото ти катерене на Враца. Натрупването на опит с варовика, който стържи първа фаланга, болтът е на светлинни години и ти си окичен за първи път като коледна елха със скъп инвентар, е с месеци, месеци, да си призная – години.
Адекватността е свързана с реалната самооценка. И като собствени катерачни възможности, и като технически познания за катерене на мултипич (да се прави площадка, осигуряване отгоре и пр.), и като психическа подготовка на свръзката.
Да, катеренето е лично изживяване. Обаче. Ако ти липсва знание, какво да направиш?
– Записваш курс по алпинизъм
– Катериш с по-опитен от теб
– Включваш се в неАлпиниадата
– Търсиш прозорците към това най-високо ниво на катерене като избираш твоя начин.
Преходът от спортно катерене (през цялото време говоря за скали!) към мултипич нека да е плавен, за да си спестиш челния сблъсък с действителността
Тази година в Ботевата Алпиниада участва свръзка, която се е изградила като такава от неАлпиниадата! От наблюдатели стават участници.

И отново, за последен път преди 10 май: Да участвам или да не участвам на Ботева Алпиниада 2024 г.?
Участвам! Избирам си моята причина да участвам. Катеренето създава смисъл, носи радост, а самата Ботева Алпиниада е време да се чувстваш сред своите, жив, смислен и пълнокръвен.

Линк към събитието, програмата и правилата за участие: https://fb.me/e/3CQ20E4Hx
Събитието се осъществява с подкрепата на:
Българска федерация по катерене и алпинизъм
Община Враца
Climbro
Walltopia Climbing Center
Balkan Climbing
Stenata
Outsider
ChupaClimb
RedBull
Магазин „Вратцата“- гр. Враца

Ще се видим под скалите!
Ваш кореспондент и завърнал се от контузия,
Петрана Петрова
и членове на КЕС „Вратица“

Снимки от 2023: Радина Антова, Нино Пелов, Петрана Петрова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.