Тактически макет на Беласица от 1981 г. с нов живот в музея в Петрич

Макетът е принадлежал на Трети граничен отряд. Изработен е от Христо Назъров през 1981 година

0
 

Сподели

Shares
Тактически макет на Беласица от 1981 г.
Екранна снимка, БНТ

Огромен макет на Беласица и нейни съседни планини се събужда за нов живот. Той е част от експозиция на Историческия музей в град Петрич. Макетът е принадлежал на Трети граничен отряд. Изработен е от Христо Назъров през 1981 година, който по това време е началник на учебния център към отряда.

Доста време след закриването на граничното поделение този макет остава забравен в една от сградите му. Преди две години обаче Назъров го сглобява, реставрира и монтира в градския музей.

Вижте още: Онлайн карта с над 40 пешеходни и велосипедни маршрути разкрива очарованието на Беласица

Христо Назъров
Христо Назъров пред БНТ

През 1981 година в поделението решават да направят макет на наблюдавания от тях регион. Целта е да се използва за обучение на офицерите по тактическа подготовка. Христо Назъров, с помощта на още 10 войници, го изработват в рамките на два месеца.

При мащаб 1:20 000 габаритите на макета са 6х4 метра. В района на макета влизат 9600 кв. км релна площ. На него са нанесени всички поделения, намиращи се на нея, както наши, така и чужди.

Макетът се помещавал в специална зала в поделението. През 1988 г. Назъров се пенсионира, а година по-късно в страната идват „промените“. Дълго време макетът стоял забравен и покрит с прах. Преди две години от общинското ръководство се обръщат към Назъров с молба да го разглоби и ремонтира, за да бъде поставен в музея.

Работи сам няколко месеца, като доста време му отнема намирането местата на населените места.

Вижте още: ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Беласица

Тактически макет на Беласица от 1981 г.
Екранна снимка, БНТ

На картата са показани както военни единици в крайграничните територии на трите съседни държави, които отдавна не съществуват, така и някогашните застави, повече от които сега са хижи, граничният кльон, опасвал държавната ни граница, населените месата.

Назъров казва, че макетът е финал на трудовата му дейност и не скрива радостта си, че експонатът привлича вниманието на дечица, посещаващи музея. Когато пък идват по-големи групи, които се интересуват от макети, Христо Назъров идва и с удоволствие им разказва кога и как е изработен.

Физическа карта на Беласица. На север планината Огражден, на северозапад Струмишкото, на североизток Петричкото поле, на юг Круша планина, на югозапад Дойранското, а на югоизток Бутковското езеро и Сярското поле
Физическа карта на Беласица (снимка: Kaschkawalturist, Уикипедия)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.