Грант за първа помощ аптечки за хижи и заслони с Credissimo

Осигуряване на 20 бр. оборудвани аптечки за първа помощ около хижи и заслони

0
 

Сподели

Shares

Грант за първа помощ аптечки за хижи и заслони с CredissimoСвързваме планинския туризъм с преходи сред природата и активности на открито, носещи ни приятни и зареждащи емоции. Независимо дали сме катерачи, сноубордисти, скиори, колоездачи, любители орнитолози или туристи, за нас движението е основополагащо.

За съжаление понякога тези толкова вълнуващи занимания могат да се причина за  малки или по-големи инциденти и опазването на здравето на пострадалия придобива първостепенна важност.

Всички знаем, че отговорността за собствена ни безопасност е преди всичко в наши ръце и все пак често се случва някой да тръгне не толкова добре подготвен в планината. Случва се в раницата да липсва аптечка с най-необходимите неща за първа помощ на място, а и дори и да са там, не винаги можем да сме сигурни, че ще са ни достатъчно в дадена ситуация. 

Нашите приятели от Credissimo добре знаят колко важно е помощта да е там навреме. Ето защо те решиха да подадат ръка на кампанията „Хижа на годината“ и да помогнат за сигурността по отдалечените планински пътеки. С помощта на Credissimo ще бъдат произведени, оборудвани и поставени 20 аптечки в стандарт за използване със свободен достъп, които ще бъдат поставени до хижи и заслони, в районите на които се практикуват спортни активности.

Всяка аптечка ще съдържа най-необходимите консумативи за първа помощ на място (превързочни материали, дезинфектанти за отворени рани, крамерова шина, термо одеало за оцеляване, уред за изкуствено дишане и др.) при наранявания  причинени от падане, лоши метеорологични условия или ситуации водещи до затруднено дишане. Аптечките няма да съдържат медикаменти или остри инструменти. Ще бъдат изработени и поставени и специални инструкции с указание за използване на съдържанието им. 

Аптечките ще бъдат монтирани, според частния случай, на фасада, входна врата, ограда, дърво или другаде, така че да са видими и свободно достъпни за всеки преминаващ около хижата, заслона или маршрута.

Всички номинирани за грантове хижи и заслони през 2024г. година са избрани за отговарящи на критериите за съответната помощ от номиниращите организации, които добре познават спецификите на планинският туризъм. За да дадем още по голяма представителност, тази година,  в етапа на номинации допуснахме за разглеждане и публични предложения, направени чрез анкета до планинарската общност.
До всички предложени за номинации хижи и заслони бяха изпратени мотивационни анкетни карти за събиране на необходимата за изпълнението на гранта информация. На база отговорите на анкетите е финализиран списък с хижите и заслоните, които се борят за грантовете. Всички номинирани за подкрепа хижи може да видите тук

За гранта са номинирани хижи и заслони, които се намират на ключови пешеходни и вело маршрути или такива, в района на които се практикуват активности, като катерене, ски и сноуборд и др.

За да допълним гранта, към дейностите свързани с изпълнението му ще могат да се запишат и участват доброволци, които да допринесат за ще още по-голям резултат. За по-висока ефективност, дейностите по реализирането ще се координират и подпомагат от организаторите на кампанията „Хижа на годината“. Записването за участие в доброволческите акции ще става на сайта https://huts.360mag.bg/dobrovolci/, където е поместена и цялата информация за тазгодишната кампания, подкрепяща планинския туризъм

С реализирането на този грант, организаторите на кампанията в партньорство с Credissimo, освен да се опитат да повишат условията за безопасност в планината, обръщат повишено внимание на генералната тема за подготовката и личната отговорност. Колективният призив към всички посетители в планината е да оборудват раниците си с най-важните консумативи за първа помощ и при възможност да се запишат на специализиран курс за първа долекарска помощ. 

Победителите във всички грантове ще бъдат избрани с публично гласуване, което се провежда онлайн на huts.360mag.bg, в периода от 15.05.2024г. до 25.09.2024г. 

ГЛАСУВАЙ И ТИ – Помогни да изберем най-достойните за подкрепа

Всички активни за тази година грантове и подробности за механиката на изпълнение четете ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.