Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон „Лъвско сърце“

Състезанието се провежда в Бургас, в района на рибарско селище Ченгене скеле, Росенец

0
 

Сподели

Shares
Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: KrisoK Photography

Създадохме рубриката „Как се прави състезание“, за да ви разкажем за хората, без които любимите ни състезания нямаше да съществуват. Ще ви срещаме с организатори на различни спортни събития, за да научим как се ражда едно състезание и как  еволюира от идея, до успешна реализация. Ще ги питаме за трудностите и препятствията, но и за забавните моменти. Ще им зададем въпроси и за всички новости около състезанието. 

В следващите редове ви разказваме за Олимпийски крос триатлон „Лъвско сърце“, в разговор с неговите организатори:

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Яне Голев

Къде се провежда състезанието? 

Състезанието се провежда в Бургас, в района на рибарско селище Ченгене скеле, Росенец. Стартът и финалът са на самото пристанище, което е ново и много слабо натоварено. Мястото набира все по-широка популярност, благодарение на грижата на Община Бургас да го превърне в приятно място за къмпинг, плаж и спорт. От тази година там има и платформа за wake surf и една истински впечатляваща детска площадка.

Верни на формата “крос”, участниците се движат през пресечен терен, с голямо изкачване и стръмно, технично спускане. Трасетата са наше лично дело, като винаги се водим от това да е бързо, интересно, вълнуващо, леко тегаво и да показва най-красивите места в района. Самото място бележи началото на Странджа планина и поради високите си части и панорамните изгледи, помещава няколко военни поделения. Разбира се има всичко, което може да се очаква от Странджа – красиви гледки, гъста зелена гора, комарчета и уникалното за нашия край съчетание на море с гора.

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Яне Голев

Кога се провежда тази година, какви са дисциплините?

Лъвско сърце Утопия ще се проведе на 7 и 8 юни, като всяка година дистанциите са идентични (олимпийски) 1,5 км плуване, 40 км планинско колоездене и 10 км трейл бягане. Нашата цел е да държим състезанията на Лъвско сърце ексклузивни, затова местата са ограничени. Участниците трябва да се изправят срещу всичките 3 дисциплини или да сформират отбор от 2 или 3 души и да си ги поделят.

Разкажете ни малко повече за историята на състезанието? Кои бяха основните действащи лица (и кои са сега)?

Лъвско сърце Утопия е второто ни състезание. Преди 5 години осъзнахме, че ултра дългата дистанция в Приморско е висока топка и много от участниците подценяват опасностите и бруталните разстояния. Започнахме да търсим правилното място за организиране на по-лек формат, който да въвежда мераклиите в особеностите на крос триатлоните на Лъвско сърце. Наш член беше на почивка в Росенец, запозна се със страхотния екип от спортни ентусиасти на Утопия Форест и нещата “кликнаха”. Екипът ни оттогава до сега е почти непроменен. Може би основната разлика от първото издание досега е, че вече помежду ни има + 4 нови члена, вариращи между 1 и 4 годинки. ☺️

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: KrisoK Photography

Променяли ли сте нещо по състезанието през годините?

Премахнахме единствено старта от о. Св. Анастасия, по ред причини – беше изключително тежко и за участниците, и за организаторите, беше невъзможно да се гледа от зрители, блокирахме целия полуостров, в който има стратегически важна инфраструктура и т.н. Сега цялото събитие започва и свършва на рибарско пристанище Ченгене скеле и духът на място е невероятен.

Що се касае до дистанциите, това е официалният олимпийски формат на триатлоните. Нашата цел е да развием района, който е изключително подходящ за целогодишен спорт, включително за крос триатлон и да сложим Бургас на международната триатлонска карта. За целта влязохме във формат, който е познат и ни отваря възможности да приканим участници от Европа и света, а някой ден и да станем домакин на голям международен формат.

Какви са статистиките зад състезанието?

До момента състезанието има три издания, тази година предстои четвърто. Първата година на старта застанаха 344 участници, които качихме на кораб, закараме до о. Св. Анастасия и пуснахме да плуват в открити води. Втората 462-ма, третата 514 души премериха сили. Тази засега са 630.

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Яне Голев

Какво го отличава от останалите?

Състезанията на Лъвско сърце нямат аналог в България. Ние организираме спортни празници, които са насочени най-вече към сериозни любители на спорта. Триатлонът е много предизвикателен спорт, защото съвместява 3 различни дисциплини, всяка собствена вселена сама по себе си. Това, което отличава Лъвско Сърце Утопия, е енергията на невероятните ни участници, красотата на мястото, настроението на всички замесени и усещането в края на състезанието, че си се справил с нещо истинско трудно. Познати сме също с най-симпатичните доброволци и щурите купони след финала. ☺

Кои са най-големите предизвикателства за участниците?

Масовият старт е невероятно изживяване, което примесва плуване със смесени бойни изкуства. Чувството да стартираш редом с 500 души е неповторимо. В етап колоездене най-предизвикателния участък е стръмното изкачване към и техничното спускане от Бакърлъка, което минава по тясна горска пътечка (предварително изметена от нас ☺) и завършва в участък с дълбоки коловози и резки завои. Етап бягане е песен, трябва само да се внимава за маркировката, защото умората и адреналинът лесно вкарват човек в “тунелно” виждане.

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: KrisoK Photography

А кои са най-красивите участъци?

Изгревите и залезите на старта са уникални, защото гледат към резерват “Пода”. Самото рибарско пристанище е супер китно и перфектно за къмпинг. Трасето за колоездене дава страхотни гледки към целия бургаски залив и хълмистите, зелени извивки на Странджа. За нас едно от най-красивите неща е, че за един ден в годината, рибарското пристанище и черните горски пътеки се превръщат в това, което един наш атлет нарече “моята лична олимпиада”. Тук е редно да благодарим на всички, които ни подкрепят и да се извиним на всички, които натоварваме с присъствието си.

Кои са авторите на трасетата и по какви критерии създавате едно трасе?

Трасетата на Лъвко Сърце Утопия са съобразени с официалните формати. По този критерий сме избрали дистанциите. Екипът ни прави трасетата, като прекарва месеци в това да се губи, да разглежда сателитни снимки, пак да се губи и така, докато не стигнем до едно скоростно, максимално безопасно, красиво и интригуващо трасе.

Основният критерий е участниците да си изкарат чудесно, защото това е техният миг и само в този единствен ден в година това не са просто горски пътеки и плажове, а трасето на лъвските сърца.

Отделно се стараем да поддържаме и рекламираме тези трасета, за да могат всякакви спортни ентусиасти да ги припознават за своите излети и тренировки, казано иначе – спортен туризъм. Трасетата трябва да са интересни, предизвикателни, красиви, обезопасени на максимум, което понякога означава буквално да метем гората часове наред с големите четки, и разбира се скоростни. Не пестим усилия да изгладим трасето, доколкото това е възможно.

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Виктор Троянов

Кое е най-трудното в организацията на събитието?

Целият екип работи със сърце и душа. Посрещаме трудностите с усмивка. Не мога да класифицирам нещо конкретно като най-трудното. Да организираш събитие е доста комплексно занимание, което върви целогодишно. За нас е важно да изпипаме всеки детайл, за да може участниците и всички замесени – партньори, доброволци да се почувстват специално и да обикнат спорта триатлон още повече. Може би най-трудното за нас е да изпратим всички страхотни хора, когато всичко свърши. Обезопасяването на цялото трасе също е сложно занимание, защото има как човек да се удари и ние трябва да сме сигурни, че помощ ще му се окаже възможно най-бързо и адекватно.

Разкажете ни интересна случка „от кухнята“?

Всяка година се срещаме с всички собственици на селскостопански имоти по трасето, за да ги предупредим за вълната от атлети, които ще минат покрай тях. На едно от местата се помещават прословутите кангали – семейство огромни овчарски кучета, големи колкото велосипедите на участниците и тежащи долу-горе колкото тях + теглото на ездачите. На една от тези обиколки с нас беше една прекрасна дама, която оглеждаше трасето и когато я наобиколиха, тя направи точно това, което не се прави – замръзна и спря. Съответно я заградиха 3-4 песа по 50 килограма, с глави като на телета. Леко предпазливи на този етап да не ескалира ситуацията, един от нас влезе да търси стопаните, докато другите двама започнахме да се приближаваме. Единият говореше на кучетата, другия на девойката, която вече плачеше. Видяхме, че махат с опашка и не налитат агресивно, но при всеки лай се смразявахме. За да облекчим ситуацията говорихме на кучетата като на мили палета. Започнаха да свалят ушите. След 2 минути си играехме с тези кангали, които се оказаха най-страхотните душички. Трудно ни е да убедим атлетите в това, а и може би е по-добре да не ги разобличаваме, така времената в този участък винаги са рекордни.

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: Яне Голев

Има ли нещо ново в предстоящото издание?

Местата свършиха за 2-3 седмици и се наложи да отворим още. Т.е. ще имаме рекорден брой участници. Също така пристанище Ченгене скеле се е променило значително и от едно малко кейче с 20 лодки, се превръща в една от горещите точки на бургаския залив. В треньорския екип за лагера преди състезанието се включиха Данчо Нечев и Дизела, и тази година готвим една изненада, за която е рано да говорим, защото още е в експериментална фаза.

Имате ли нови идеи, които отлежават занапред? В каква насока?

Да, влязохме в контакт със Световната организация по триатлон и се надяваме да включим Лъвско Сърце Утопия като състезание в международния календар по крос триатлон. Работим, както споменахме горе, върху много интересен проект, който ще анонсираме по-нататък, той е свързан с отразяването на събитието. Сега фокусът ни е върху това как да направим така, че повече хора да припознават Бургас и региона като място за активна почивка и съответно как да мотивираме повече хора да спортуват всеки ден.

Също така работим върху проект на състезание за чужбина, спортни школи за най-малките и нова локация за състезание у нас.

Как се прави състезание: Олимпийски крос триатлон "Лъвско сърце"
снимка: KrisoK Photography

Какво не ви попитахме, а искате да споделите?

Браво на вас за тази отдадена рубрика! Браво, защото любителските състезания са организирани от ентусиасти за ентусиасти и в повечето случаи, спойката е любовта към спорта. В резултат на тази симбиоза ние виждаме как мисленето на отделните хора се променя, особено на такива, които тепърва навлизат в спорта, за което никога не е късно.

Човек е способен на много, много повече отколкото си мисли. Когато се запише за състезание, всеки участник знае, че го чака сериозно изпитание и става по-постоянен в тренировките си. А когато го завърши вече е разбил едно ограничение в представите си и е постигнал една собствена победа. Това ни променя като хора и то в хубава посока.

Добър пример е еволюцията в участието на един от нашите партньори. Когато ги поканихме да се включат знаехме, че управителят е запален по спорта. Първата година се включиха няколко човека от компанията. На следващата бяха организирана група от 20 човека с брандирани тениски и много настроение. Тази година са над 40. Т.е. любовта на един-двама души към спорта започва да се прехвърля върху цялата организация.

Разбира се, не всеки е атлет, но за щастие и за тях има по нещо. Доброволците са биещото сърце на всяко състезание. Тази група удивителни хора влагат свободното си време, енергия и средства да помогнат на нас организаторите да случим състезанията и на участниците да ги завършат. Доброволците заслужават, и молим да приемат, най-дълбоките ни и искрени благодарности!

Следете всички новости за състезанието на Фейсбук страницата Лъвско сърце Lion Heart Ultra и на уебсайта lionheart.bg.

Вижте всички статии от рубриката „Как се прави състезание“!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.