Екзоскелет позволява бягане с 27 км/ч и елиминира тежестта на 38 кг раница

Управлявани от AI екзоскелети са предназначени да помогнат на любителите на приключенията да стигнат по-далече, по-бързо с по-малко усилия

0
 

Сподели

Shares
Екзоскелет позволява бягане с 26 км/ч и елиминира тежестта на 38 кг раница
X1 на Dnsys

Китайският стартъп Dnsys представи своя продукт екзоскелет Х1, предназначен да  улесни ходенето, туризма, катеренето, бягането и преходите в планината. Той е снабден с електромотор и изкуствен интелект.

Екзоскелетът разполага с мощност от 900 вата и позволява на потребителя да се движи със скорост 27 км/ч – нещо, което далеч надминава естествените човешки способности. За сравнение, скоростта на рекордьора в маратонското бягане Елиуд Кипчоге за 42 км е 21 км/ч.

В същото време този екзоскелет сваля напрежението от мускулите. Използван от туристи, той на практика нулира ефекта на носенето на раница с тегло до 38 килограма.

Екзоскелет позволява бягане с 26 км/ч и елиминира тежестта на 38 кг раница
X1 на Dnsys

Точно както електрическите велосипеди отварят врати към фитнес и упражнения за хора, които могат да не се осмелят да излязат за дълго време без някаква помощ, тези развлекателни екзоскелети обещават да помогнат на хората в изживявания по време на туризъм и катерене, които иначе не биха били по силите им.

Вижте още: С e-bike вече и по водата (видео)

Как помага X1:

Дори ако сте просто на дневен туризъм с не повече от бутилка вода в ръка, X1 обещава да премахне стреса от всяка стъпка, намалявайки до 50 процента от изразходваната енергия, за да можете да останете свежи за по-дълго време и да пътувате по-далеч.

Екзоскелет позволява бягане с 26 км/ч и елиминира тежестта на 38 кг раница
X1 на Dnsys

X1 започва с идентифициране и анализиране на позиционирането на крака, чрез своя вграден сензор за движение до хиляди пъти всяка секунда. Тази информация преминава през усъвършенствани AI алгоритми на двуядрения 240MHz процесор, за да интерпретира намеренията и незабавно да коригира мощността на двигателя към темпото и движенията на потребителя.

AI също така научава движенията на собственика на X1 с течение на времето, така че да може по-добре да персонализира данните на изхода, според начина, по който обикновено собственикът му го използва.

Вижте: Играчката, която ни побърка – електро фойл

Екзоскелет позволява бягане с 26 км/ч и елиминира тежестта на 38 кг раница
X1 на Dnsys

Подобно на високопроизводителен хибриден спортен автомобил, X1 включва и режим на усилване с натискане на бутон, който моментално ангажира пълните 900 вата (1,2 к.с.). Това ще ви позволи да се придвижвате с максимална скорост на бягане от 16,7 мили в час или 27 км/ч. Няма да настигнете топ спринтьора Юсеин Болт, който успява да бяга 100 метра с 45 км/ч. (под 10 секунди), но изпреварва темпото на средноподготвен полумаратонец, движещ се с 16 км/ч, покривайки дистанция от 21 км.

X1 обаче не е само скорост и мощност. При спускане може да въведе съпротивление за поддържане на по-бавно, по-стабилно темпо, което предпазва коленете на потребителя и осигурява по-прецизен контрол на краката.

Dnsys оценява обхвата на батерията за разстояния от 25 до 30 км, което дава на X1 повече от достатъчно мощност за солиден дневен преход. Потребителите могат също да сменят батериите, като поставят нова, за да удвоят обхвата. По данни на Dnsys само осем минути, свързани със зарядно за мобилен телефон, ще добавят 20 процента заряд на батерията.

Екзоскелет позволява бягане с 26 км/ч и елиминира тежестта на 38 кг раница
X1 на Dnsys

X1 се прикрепя към талията на потребителя, чрез колан с верижна закопчалка, който според Dnsys подобрява прилягането, сигурността и комфорта. Отделните презрамки на бедрата осигуряват плътно, персонализирано прилягане чрез циферблати.

Що се отнася до основната конструкция, Dnsys поддържа ниско тегло от 1,6 кг със сплав от ултралеки материали, която включва алуминий от аерокосмически клас и въглеродни влакна. Когато приключението приключи, X1 се опакова и прибира в  сравнително лесно в раница или среден куфар.

В зависимост от вида и допълнителните батерии и аксесоари, Х1 ще бъде предлаган на цени между 400 и 1000 долара.

Вижте повече за екзоскелета Х1 във видеото:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.