Първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green ще се състои в София през април

Независими артисти, международно признати лектори и климатични експерти от 8 държави пристигат в София за първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green

0
 

Сподели

Shares

Първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green ще се състои в София през априлОт 8 до 12 април в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията ще обменят опит и знания в рамките на резиденцията “Климатична грамотност”, част от европейска резидентска програма RE-IMAGINE Green Rsidency с организатор за България Арте Урбана Колектив.

Участници от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа – Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора – пристигнаха в София за участието си в пилотната резиденция “Климатична грамотност” на европейската програма RE-IMAGINE Green Residency. Организатор на събитието е Арте Урбана Колектив, познати с иновативните си международни проекти в сферата на културата, изкуството и образованието.

Първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green ще се състои в София през априлВ рамките на събитието (8-12 април 2024 г.), участниците ще обменят полезен опит и ще преминат през специализирано обучение, начело с изявени международно признати лектори и ментори, с цел интегриране на специални зелени практики и подходи в процеса на работата си – създаване, продуциране, менажиране на артистични продукции, които да насочат общественото внимание към форсмажорната тема за климатичните промени и опазването на околната среда.

В рамките на петдневната творческа резиденция, организаторите са подготвили разнообразна програма от лекции и практически занятия, които ще запознаят участниците с актуалните зелени практики и тенденции в сферата на независимия културен сектор и ще им съдействат с менторска помощ по създаване на еко-устойчиви артистични продукции.

Първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green ще се състои в София през априлОсвен това, артистите ще се включат и в някои допълнителни инициативи, с цел опознаване на София и нейния културно-артистичен облик. Участниците ще посетят ключови стрийт арт локации на столицата, водени от гидовете на популярния Sofia Graffiti Tour, като ще посетят и актуални за културния афиш на столицата театрални и танцови представления.

В контекста на официалната обучителна програма на RE-IMAGINE Green се открояват имената на редица изявени специалисти, които ще влязат в ролята на лектори и ментори.

Добре познатият сръбски климатолог Владимир Джурджевич например, ще запознае детайлно участниците с проблемите на климатичната криза, а хърватският еко-активист Лука Томац ще очертае най-актуалните зелени практики в лекцията си “Ecoshift in Culture and Performing Arts”.

Първата европейска творческа резиденция RE-IMAGINE Green ще се състои в София през априлОт българска страна, участниците ще се запознаят с изявения режисьор, сценарист и културен мениджър Димитър Узунов и експертът Василка Шишкова, която притежава богат опит в оценяването на въздействието на различни културни продукти. Те ще влязат в ролята на медиатори между гостите и представители на бранша на изпълнителските изкуства у нас, като им предоставят поле за нетуъркинг и обмяна на полезен опит и практики.

На 10 април още, като част от творческата резиденция в София, ще се състои и отворената среща с организаторите и участниците в проекта RE-IMAGINЕ с различни местни организации от сферата на изпълнителските изкуства и екологията.

На срещата ще се представят повече за съвременните тенденции в областта и ще се дискутират форми за застъпничество за зелените идеи в културния сектор и начини за съвместно действие.

След края на творческата резиденция в София, участниците в RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin ще вземат участие в още творчески резиденции в Унгария (юли 2024), Северна Македония (септември 2024) и Сърбия (януари 2025).

Повече за RE-IMAGINЕ следете в социалните мрежи: https://www.facebook.com/arteurbanacollectif/ и https://www.instagram.com/arte_urbana_collectif/.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.