27-годишен пробяга цяла Африка по дължина

Ръс Кук направи нещо, което никой не беше правил досега - пробяга 16 000 км по Западния бряг на Африка за 352 дни

0
 

Сподели

Shares
Ръс Кук пробяга Африка по дължина
снимка: GRM Daily

Британецът Ръс Кук влезе в историята, като стана първият човек, пробягал цяла Африка по дължина в екстремен маратон, отнел почти година. Преди да се отправи на това трудно предизвикателство, той страда от проблеми с теглото и зависимости.

27-годишният мъж от Западен Съсекс, Англия, наричан ‘Hardest Geezer’, се справя с изпитанието за 352 дни, прекосявайки 16 държави. Кук завърши това небивало приключение в Тунис, на 7 април 2024 г. Пробягвайки 16 000 километра, той покрива еквивалента на 386 класически маратона, по 42,196 км всеки.

Началото

Кук стартира бягането на африканския континент миналия април, от най-южната точка на Африка, южноафриканското село L’Agulhas, и продължава нагоре, по Западния бряг на континента. Пресича двете най-големи пустини в Африка, първо Намиб, а след това Сахара. Между безкрайните участъци на пустинята, той преодолява и тропическата гора в Конго, която е втората по големина в света.

Младият мъж прекосява държавите Намибия, Ангола, Демократична република Конго, Република Конго, Камерун, Нигерия, Бенин, Того, Гана, Кот д’Ивоар, Гвинея, Сенегал, Мавритания и Алжир, преди да пристигне в Рас Анджела в неделя вечер, местно време.

Вижте още: Саваш Чобан пробяга 86 ултрамаратона в Перу за 86 дни

Ръс Кук влиза в Алжир
Ръс Кук влиза в Алжир (стоп кадър от неговия YouTube канал)

Премеждия

Кук се надявал да завърши своята одисея за 240 дни, бягайки еквивалента на повече от маратон (42,196 км) всеки ден, но не всичко вървяло гладко. На него и хора от екипа му били откраднати пари, паспорти и оборудване при въоръжен обир в Ангола. Почти спрял опита си в Нигерия, заради болки в гърба. Критична се оказала и липсата на виза за влизане в Алжир, преди дипломатическата намеса от алжирското посолство във Великобритания да успее да осигури необходимите документи.

Целта

Целите, които Ръс Кук си е поставил, са две: да предизвика себе си и да набере средства за благотворителност. Успява и в двете направления – освен успешния финал, факт са и близо 700 000 паунда за благотворителните организации Sandblast и Running charity.

Вижте още: Beyond the Ultimate: ултрамаратоните, посветени на дивата природа

Маршрута на Ръс Кук
Маршрута на Ръс Кук

На финала

Кук пресича финала, облечен във фланелка на английския футболен отбор, а феновете му скандират „Geezer’, Geezer'“. После отпразнува успеха, като се потапя в Средиземно море, преди да се наслади на ягодов коктейл дайкири с приятелката си.

Предисторията

Въпреки че несъмнено ще остане в историята със своеобразния нечовешки ултрамаратон, Кук невинаги е бил посветен на подобни постижения. В интервю за The Times по време на бягането си, той обяснява, че в началото на 20-те си години се е борил с наднорменото си тегло и пристрастяването към хазарта.

Пиех много, бях с доста наднормено тегло, борех се със зависимостта към хазарта и работех самотна, мизерна работа, която наистина мразех. Не ми остана никаква радост от живота.

Кук споделил, че е изгубил всичко, което е притежавал, заради този навик. Сега, след финала на грандиозното си предизвикателство, той се обръща с мотивиращо послание към своите поддръжници: „Получавате шанс веднъж в живота. Хванете го!“

Вижте още: С кауза: Гари Маккий пробяга 365 маратона и събра 1 милион паунда за благотворителност

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.