Феноменално постижение: Цанко Цанков преплува залива Кук с рекордно време

В ледените води на Тихи океан той преплува 30,5 км за 6 часа и 23 минути

0
 

Сподели

Shares
Цанко Цанков
снимка: Фейсбук, Tsanko Tsankov

Българският плувец Цанко Цанков успя да преплува протока Кук (30,5 км) с рекордно време от 6 часа и 23 минути, движейки се със средна скорост от 5 км/ч. Това е най-бързото време за 2024 година от всички плувци.

Плуването на Цанко в Тихия океан е равносилното на подвиг, предвид тежките условия – силни течения и температура на водата от 13 градуса. В резултат българинът получава няколко хипотермични кризи, но плува до края. Разстоянието, отчетено по водещата лодка, е 30,5 километра – от залива Перано на Южния остров, до Терафити коуст на Северния.

Цанко Цанков
снимка: Фейсбук, Tsanko Tsankov

Според екипа на Цанков, той е бил подготвен да завърши и за по-добро време, но силни течения на 3,5 км преди края го карат да се отклони от маршрута. В крайна сметка всичко завършва успешно и благополучно за българския екип.

Вижте още: Цанко Цанков: Първият българин, преплувал Гибралтарския проток

Цанко ще си даде една седмица почивка, а след това ще се подготвя за най-дългия плувен маратон в света, който ще се проведе през октомври. Разстоянието, което ще трябва да преодолее в Тихия океан, по права линия е 47 км, но състезателите плуват малко над 60 км, заради силните течения. Там температурата на водата е значително по-висока.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.