30 под 10: Никола Калистрин с уникално предизвикателството в зимен Пирин

Високопланинският маршрут преминава през 30 върха над 2000 м н.в. и Калистрин трябваше да го завърши за под 10 часа!

0
 

Сподели

Shares
Никола Калистрин
Никола Калистрин (снимка: Иван Тотев)

Един от най-добрите ни състезатели по ски алпинизъм, 27-годишният Никола Калистрин от Банско, си постави за цел уникално по рода си предизвикателство.

Да завърши за по-малко от 10 часа предизвикателен високопланински маршрут, включващ 30 върха, 44 км дистанция с близо 4000 м положителна денивелация, в зимни условия, пребивавайки през цялото време над 2000 м надморска височина. 

Никола в момента се готви усилено за Олимпиадата в Италия през 2026 г., но преди това иска да разкаже на всички за любимия си спорт чрез предизвикателството „30 под 10“.

Калистрин стартира на 5 април сутринта, в 7:00 часа от връх Пирин. Освен че беше заобиколен от зашеметяващи гледки от Пирин и към Рила, той се изправи и пред сериозно физическо изпитание. Върховете Пирин, Албутин, Кончето, първенецът Вихрен, Тевно езеро, Джано и Хлевен бяха само част от местата, през които минава високопланинският маршрут, начертан от него.

Предизвикателството мина успешно и Никола Калистрин финишира за 8 ч. и 20 минути!

За да сподели тази невероятна история, Никола планира заснемането на документален филм за преминаването на маршрута, който ще покаже на света красотата на България и Пирин.

Чрез разпространяването на филма на фестивали за аутдор активности, той се надява да привлече вниманието на хора, които обичат зимните спортове и да ги насочи към уникалните възможности, които нашата страна предлага. Никола вярва, че по този начин ще постави България и Пирин на световната карта на ски-туринга и ски-алпинизма.

Калистрин иска да покаже, освен величествената природа и красотата на своя спорт, и неговото огромно преимущество като най-екологично чистият зимен спорт.

Вижте още: Никола Калистрин: българската надежда в ски алпинизма

Маршрут на предизвикателството „30 под 10“

Никола стартира от връх Пирин и финишира на Бойков връх. Местата и върховете, през които премина, са: Пирин (Старт), Плешки, Безимен, Даутов  Каменишки,  Албутин, Каменитица, Разложки Суходол, Байови дупки, Разложки Суходол, седловина Кончето, Кутело 2, Кутело 1, Вихрен, Хвойнати, Възела,  Опрено, Голям Типик, Типик, Превалски чукар, Тевно езеро, Момини двори, Кралев двор, Джано, Ченгелчал, Демирчал, Безимен, Безимен (метална пирамида), Хлевен и Финал на Бойков връх.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.