Скандално неадекватен клип на МЗ

3
 

Сподели

Shares

Сърфисти се възмутиха от клип на Министерството на здравеопазването, част от кампанията „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога”, който, според тях, внушава, че практикуващите този спорт са носители на тежък порок.

Спортистите са инициирали и подписка, чрез която искат за изразят възмущението си направените внушения, съобщиха информационните агенции вчера. Видеоклипът е част от Национална здравна кампания, насочена към намаляване употребата на психотропни вещества сред младите хора.

Според здравното ведомство най-често употребяваните психотропни вещества, освен алкохола и никотина, са марихуаната, амфетамините, екстази, кокаинът и хероинът. Статистиката сочи, че 8,6% от българите на възраст между 15 и 64 г. са употребили психотропни вещества поне веднъж в живота си.

Клипът е за живота на млад мъж, който разказва личния си опит с марихуаната от затвора. Отначало главният герой е представен като момче от „гетото”, което иска да прави рап. „Музикант без джойнт – нема такова нещо”, казва попадналият зад решетките младеж. Следва кратко обяснение от негова страна, че повече от две години не е пипал наркотици, тъй като батко му го държал изкъсо.

Героят обаче отива на риба със свой приятел и на язовира се запознава с група младежи, представени като „сърфистчетата от Пловдив”, които не правят нищо друго освен да пушат марихуана. След като „дърпат по една трева”, сърфистите и момчето от гетото раждат „гениален” бизнес план. Пловдивчаните се оказват мастити производители на канабис, от които главният герой купува на едро и продава на дребно.

И така, докато не попада в ръцете на полицията. След тази сцена видеото разказва за поуките, които момчето от гетото извлича, докато търпи 5-годишната си присъда.

Според сърфистите със същия успех авторите на клипа могат да нарочат група лекоатлети, които пушат марихуана на тревата на стадион, вместо да тренират, или група алпинисти, които „пафкат” под някоя скала, вместо да се катерят.

Убедени сме, че една от функциите на Министерството е да насърчава активния начин на живот, вместо с пасивната си позиция да допуска внушения, че спортуващите са наркомани“, подчертават инициаторите на подписката.

Те настояват здравното ведомство незабавно да изтегли от разпространение целия филм, тъй като темата за „сърфистчетата” е застъпена и в другите видеоматериали на кампанията. Те искат и да чуят официалното становище на министерството, от което да стане ясно, че спортът и в частност уиндсърфингът не са път към наркотична зависимост, а начин подрастващите да бъдат предпазени от такава.

Клипът беше свален светкавично от страницата на МЗ, но интернет потребители бързо го пуснаха обратно в обращение. Ето го и шедьовъра:

 

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Abe vie bolni mozuci takiva, az pu6a treva ot 15 godini vseki den ,no ne mi pre4i da sportuvam lqto i zima . Depresiran sum bil pove4e ot tova 4e me e zarqzala priqtelkata ot kolkoto ot trevata …Da az pu6a i vse o6te sum normalen ,rabotq 8 4asa na den 5 dena v sedmicata i si haresvam rabotata ,obrazovanieto i jivota …Mislq 4e nasokata v koqto trqbva da rabotite e za legaliziraneto a ne za otri4aneto na marihuanata …Ot ministerstvoto na zdraveopazvaneto li ne znaqt kakvo e treva sled kato tqhnata e nai silnata deto sum pu6il :)

  2. А защо не направят клип с футболистите или щангистите,а може и с Боевски,за вредата от „стимулантите“ и вредата за целия български народ ?!?! НЕЩАСТНИЦИ!!!!

  3. Въййййй за коя нискобюджетна долнопробна национална пропаганда беше това видео.

    П.П. Това видео си беше класическа комедия :D

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.