Мъж подобри световния рекорд за най-бърз бос полумаратон на лед/сняг

Йозеф Шалек записа време от 1:50:42 ч. за 21 км, бягайки само с чифт къси панталони при минусови температури

0
 

Сподели

Shares
Йозеф Шалек - рекорд на босо бягане на лед
Йозеф Шалек постави рекорд на босо бягане на лед в дистанция полумаратон (21 км) / Снимка: guinnessworldrecords.com)

Преди седмица Йозеф Шалек от Чехия записа най-добро постижение в Световните рекорди на Гинес за най-бърз полумаратон, завършен бос на лед/сняг.

Шалек, който е терапевт, лектор и треньор по личностно развитие, пробяга 21 км със замръзващи табани върху лед и сняг за време от 1:50:42 ч., облечен само в чифт къси панталони. Той подобри предишния рекорд от 2:16:34 ч., поставен от „Ледения човек“ Вим Хоф преди шестнадесет години, през 2007 г.

Този нов рекорд за полумаратон с боси крака е регистриран на открита „писта“ в долина, близо до най-високата планина в Чехия. Разстоянието от 21.0975 км е измерено от професионален геодезист.

Това не е първата титла на Шалек в Световните рекорди на Гинес. През 2023 г. фитнес ентусиастът доказва своята изключителна сила на коремните мускули, като задържа в планк 9 часа, 38 минути и 47 секунди, подобрявайки предишния рекорд с повече от осем минути.

Вижте още: 1400 км бягане през Хималаите в опит за рекорд

Йозеф Шалек
Йозеф Шалек бяга в подножието на най-високата планина в Чехия / Снимка: guinnessworldrecords.com)

Технически, подготовката на Шалек за рекорда на бос полумаратон започва преди повече от десетилетие, през 2013 г., преди той дори да стане бегач. По онова време  започва да организира семинари, на които ходи бос върху горещи въглени и натрошени стъкла.

„Трябваше да покажа на хората как да управляват на практика своите страхове и липсата на самочувствие“, пише той на уебсайта си.

След това, през 2017 г., след като преживява раздяла и се бори с нездравословните хранителни навици и употребата на алкохол и цигари, той решава да опита да бяга. Това отвлича вниманието му от разбитото му сърце. „Комуникацията с тялото ми се разви силно и само след няколко месеца имах нуждата да тичам бос и полуоблечен. Оттогава редовно бягам целогодишно бос.“ – казва Шалек.

Вижте още: Трети световен рекорд за Николай Калайджиев: най-много последователни 360º виражи

През двете седмици, предхождащи опита му за официален рекорд, Шалек се подготвя, като потапя краката си във вана с лед всеки ден. Вечерта преди събитието трасето замръзва и има опасения дали изобщо ще може да бяга. Въпреки това, след като сутринта доброволците разравят повърхността на трасето, той успява да се впусне в бягането си за рекорд.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.