Резултати от дарителската кампания „Втори шанс за хижите у нас“

Инициативата е в помощ на тези кандидати, които не успяха да спечелят финансиране в рамките на „Хижа на годината“ 2023

0
 

Сподели

Shares
Хижа на годината 2023
Хижа на годината 2023: Втори шанс за хижите у нас

В началото на годината стартирахме дарителска кампания „Втори шанс за хижите у нас“ – инициатива в помощ на проектите, подготвени за „Хижа на годината“ 2023. 

Кампанията „Хижа на годината – 2023“

В рамките на „Хижа на годината“ 2023, освен че отличихме най-добрите хижи и заслони в осем категории, предоставихме шанс на стопаните им да кандидатстват с проект за три съфинансиращи програми, които да подпомогнат развитието на техните обекти.

Победител във финансиращата програма на SiteGround за възстановяване на хижи и заслони бе хижа “Грънчар”. Отново “Грънчар” събра най-висок брой точки и за гранта на Matrax за обновяване на легловата база. По програмата на GP Group грантът за строителни материали бе присъден на заслон “Черни връх”. Предстои реализация на проектите през месеците май-юни, когато условията във високата планина ще позволят да се работи. За заслон “Черни връх” вече е направена консултация между GP и стопаните на заслона и от компанията съдействат за изготвянето на необходимите строителни документи. Ние сме във връзка с отличените хижи и ще продължим да ви информираме за реализацията на проектите.

Победителите в "Хижа на годината" 2023
Статуетките за победителите в „Хижа на годината“ 2023

„Втори шанс за хижите у нас“

Целта на кампанията е да помогнем на тези кандидати, които не успяха да спечелят финансиране в рамките на „Хижа на годината“ 2023. В рамките на специалната дарителска кампания „Втори шанс за хижите у нас“ поканихме всички кандидатствали стопани на хижи и заслони, да споделят своите проекти с нашите читатели и да потърсим заедно помощ за реализиране на техните мечти. Кампанията успя да достигне до над 150 000 потребители на социалните мрежи, като отчете 17 000 „ангажирания“ и над 3000 „харесвания“.

Резултати

В кампанията „Втори шанс за хижите у нас“ ви представихме проектите на 13 хижи, като разказахме накратко за подобренията, които вече са извършени във всяка от тях, както и предстоящите такива. Беше предоставена възможност на всеки, който желае, включително юридически лица, да подпомогне избрана хижа чрез дарение по банкова сметка или да проучи възможностите за доброволен труд или друга помощ, като се свърже с хижарите. За месеците януари и февруари на 2024 година е постигнато следното:

Хижи, които са получили финансова помощ:
  • Хижа „Момчил Юнак“: 1000 лева.
  • Хижа „Преспа“: 350 лева.
  • Хижа „Беласица“: 550 лева. Парите ще бъдат използвани за закупуване на строителни материали за техния проект за ремонтиране на покрива.
  • Хижа „Мургаш“: 1200 лева. Парите ще бъдат използвани по предназначение за външно саниране на хижата за периода след 15.09.2024 г.
  • Хижа „Грънчар“: Не са получили финансов превод, но са се свързали с тях с предложение за доброволчески труд и евентуално дарение на средства.
Хижи, с които никой не се е свързал за помощ и не са получили финансова подкрепа:

А ние ще следим за подобренията и по тази програма.

Всяко време е подходящо да помогнем

Благодарим сърдечно на всички участвали и бихме искали да ви призовем отново, ако усещате като своя каузата за популяризиране и подобряване качеството на планинския туризъм у нас, да се свържете с хижарите, следвайки линковете в статията и да помогнете, според възможностите си – финансово или като доброволец. Може да направите това, независимо, че срокът на нашата кампания е изтекъл. Всички необходими данни (банкови сметки и контакти на хижари са налични в статиите за съответните хижи).

Вярваме, че обединени, планинарите сме сила и ако работим задружно за общата цел, ще видим положителната промяна, която всички искаме, много по-бързо. Защото сговорна дружина може и да не повдига планина, но със сигурност я прави едно по-хубаво място за туризъм!

Следете ни, защото с идването на пролетта, наближава времето, когато ще обявим следващото издание на кампанията „Хижа на годината“, която ще разкрие нови възможности за родните хижи, а планинарите ще имат възможността да се включват в доброволчески акции.

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на „Хижа на годината и Инстаграм профила на „Хижа на годината“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.