За пръв път женска свръзка изкачи Серо Торе по маршрута Compressor route

На 22 февруари 2024 г. французойките Лиз Бийон, Фени Дирт и Мод Ванпул предприемат своето изкачване по маршрута Compressor route

0
 

Сподели

Shares

За първи път изцяло женска експедиция успя да се изкачи по маршрута Compressor route на един от най-трудните върхове в света – Серо Торе, който се намира в Патагония, на границата между Чили и Аржентина.

снимка: Instagram Lise Billon (@lise_billon)

След почти един месец в подножието на върха, поради обилен снеговалеж, на 22 февруари 2024 г. французойките Лиз Бийон, Фени Дирт и Мод Ванпул предприемат своето изкачване.

„Прозорецът, който се отвори в един момент, беше възможност, която почти ни изненада. След всичките дни на чакане почти се бяхме примирили да се върнем във Франция, без да направим опит за изкачване“, казва Лиз Бийон.

Трите французойки успяват да изкачат Серо Торе по маршрута Compressor route, който е много опасен, след премахването на обезопасяванията по него.

Серо Торе (3128 м) се определя за едно най-големите предизвикателства на планетата – заради безмилостната си стръмна стена и заплашителни метеорологични условия. Там силните бури са постоянни.

снимка: Lise Billon

В продължение на три дни трите жени вървят към върха при много трудни условия.

„Първите метри бяха с много сняг, мислехме, че никога няма да стигнем Серо Торе. Един американски екип обаче, с когото се срещнахме, беше много оптимистично настроен и това ни помогна“, споделя Лиз.

Стъпка по стъпка и три дни по-късно Лиз, Фени и Мод стъпват на Серо Торе.

„Когато стъпихме на върха, и трите избухнахме в сълзи, не можехме да повярваме. Нашето приятелство ни задвижи към мечтата на живота ни. Това е история за планината, но преди всичко е историята на три приятелки“, казва Фени Дирт.

снимка: Lise Billon

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.