DULOTEC BUDDY: УНИВЕРСАЛНИЯТ ПОМОЩНИК ЗА ОТКРИТИТЕ ПРОСТРАНСТВА

Сечивото, което ще ви е от полза във всякакви ситуации

0
 

Сподели

Shares
DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Вече ви разказахме за българската марка DULOTEC, специализирана в създаването и продажбата на достъпна, но същевременно здрава и качествена аутдор екипировка. Ето, че в ръцете ни е и първият техен продукт, на който ще направим ревю, за да се уверим от собствен опит дали философията на марката отговаря на истината.

А сега, по стара българска традиция – напред на нож!

ОПИСАНИЕ

Както личи от името, DULOTEC BUDDY е създаден като универсален аутдор нож, който да покрие оптималния набор от дейности в дисциплини като лов, риболов, туризъм. Изработен е като full tang от неръждаема шведска стомана Sandvik 14C28N, известна с високата си производителност на достъпна цена. 

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Ножът пристига при вас в картонена кутия с минималистичен бокс арт, нежно полегнал върху канапе от слама, в компанията на кания от естествена кожа и диаментено точило, също в елегантна кожена калъфка.

Острието е с изчистен класически дизайн, двойно скосено, което позволява ножът да бъде едновременно здрав и достатъчно остър. В горния край острието и дръжката образуват права линия, което придава елегантност на външния вид, без да затормозява окото с излишни форми. В долния край двете части на ножа са отделени от малък предпазител за пръстите. 

Дръжката е елегантно заоблена, с плавна дъговидна извивка, завършваща с отвор за “сиджимка” a.k.a. ремък. Чирените са произведени от ударо и водоустойчив полимерен материал G10 с текстура, имитираща дървесна шарка. 

ВПЕЧАТЛЕНИЯ

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Когато погледнете BUDDY ще видите един вдъхващ доверие масивен нож с дебело острие и плътна дръжка, който си тежи на мястото. Когато го вземете в ръце обаче ще се убедите, че ножът е достатъчно лек и повратлив, с тегло от едва 149 грама.  Добре балансиран, той стои удобно в ръката независимо от захвата и размера на китката.

DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

От двете страни в основата на чирените има удобни вдлъбнатини за палец, които спомагат здравия захват независимо от посоката на движение на ножа и ръката, с която го държите. Микроскопичните набраздявания по повърхността на чирените пък препятстват хлъзгането дори при влажна дръжка. Дебелото 3 мм, в горния край, острие пък дава достатъчно широка повърхнина за стабилно притискане с палец, ако извършваното от вас действие го изисква.

В процеса на работа се насладихме на лекотата, с която BUDDY прониква в меките тъкани, оставяйки прецизен разрез на желаните места, без необходимост от повтаряне на движенията /за храна говорим/. При класическия тест с хартиения лист, ножът навлиза в хартията чрез съвсем леко побутване от наша страна и продължава среза почти със собствената си тежест. Също така установихме, че въпреки дебелината си, инструментът е изненадващо гъвкав и ще ви прости чобански изпълнения като заклинване в дърво и последвалото паническо лашкане, за да бъде изваден, без увреждане на материала. 

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Подобни свойства са само част от характеристиките на неръждаемата стомана Sandvik 14C28N, която в съчетание с чирените от полимерен композит G10, Са двата най-популярни материала за направа на ножове в момента, заради цената и качествата си. 

Sandvik 14C28N разчита на неметални елементи като фосфор /0,02%/, сяра /0,01 %/ и азот /0,11%/, за да бъде по-лесно изкована, нарязана и заточена, с по-висока устойчивост на затъпяване и корозия, отколкото предполагат относително ниските проценти съдържание на въглерод /0,62%/ и хром /14%/. Когато сярата се използва пестеливо и умишлено, тя допринася за обработваемостта. Фосфорът добавя твърдост и устойчивост на корозия, съчетавайки най-добрите качества на въглерода и хрома. А азотът е директен заместител на въглерода, увеличавайки твърдостта на острието след термична обработка. С целия този микс получаваме изключително здраво острие, с малко по-ниски свойства от класически стомани за ножове като D2, но пък на много по-добра цена.

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Търсената от производителя универсалност е постигната чрез оптимизация на габаритите. Дължината от 215 мм прави ножа достатъчно малък, за да изземе функциите на джобното ви ножче, но същевременно е и достатъчно голям, за да се справи с по-сериозни предизвикателства. Ширината на острието или коремът, в най-дебелата си част е 290 мм и придава голяма работна повърхнина. Това е полезно в дейности като филетиране на риба например, която буквално се разлиства като страници от книга на 360, сбогувайки се с гръбнака си. 

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Всъщност любителите на барбекюто много бързо ще се убедят, че обработката на различни видове храни е стихията на DUOTEC BUDDY, който се справя еднакво добре с дрането, кълцането и дори беленето на всякакви чаркове с растителен или животински произход! Справя се добре и със стъкмяването на огъня, в частност подготовката на дървения материал. И макар да не е специализиран за работа с дърво и по-фините операции да му се опират, спокойно можете да разчитате на него да замести брадвата, разцепвайки някоя и друга цепеничка за огъня! 

АКСЕСОАРИТЕ

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Канията, с която идва BUDDY, е изработена от дебела и здрава кожа, с достатъчно голямо ухо, за да пасне на колани с различна ширина. Въпреки, че не е снабдена със закопчалка държи ножа доволно стабилно, без опасност от своеволни изпускания. В случай на нужда можете да разчитате на бърз достъп до инструмента. 

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

Към комплекта получавате и диамантено точило тип плочка, прибрано в практично кожено калъфче. Точилото е с размери 83 х 51 мм, като едната му страна е за грубо, а другата за фино заточване. Така винаги ще можете да заточите ножа си, ако по някаква причина скъсате острието от употреба дотолкова, че да загуби своята острота.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC SCALPEL е по-прецизният брат на BUDDY. Произведен със само един скос на острието, той не е толкова устойчив на груба работа, но е идеален за всички операции, изискващи прецизност!
Снимка: Христо Узунов

DULOTEC BUDDY е отличен български нож, с конкурентни на световните марки характеристики. Можете да разчитате на него като на основен нож за вашите приключения, независимо от обстоятелствата и операциите, които се налага да извършвате. 

Определено можем да кажем, че производителите са създали един красив нож, чийто дизайн е подчинен на функцията. С плавните си минималистични форми, и лишен от ненужна маркетингова орнаментика, той ще ви служи толкова добре, колкото и изглежда!

DULOTEC BUDDYСнимка: Христо Узунов
DULOTEC BUDDY
Снимка: Христо Узунов

СПЕЦИФИКАЦИИ

  • Материал на острието: Sandvik 14C28N неръждаема стомана
  • Твърдост (HRC): 60-61
  • Дължина на острието: 100 мм
  • Ширина на острието: 290 мм
  • Дебелина на острието: 3 мм
  • Обща дължина: 215 мм
  • Дебелина на дръжката: 16.3 мм
  • Материал на дръжката: G10
  • Тегло: 149 грама
  • Предназначение: Универсален аутдор нож

Ножовете DULOTEC ще откриете при нашите приятели от sorbe.bg!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.