Япония: поздрави от Меката на пудрата!

Четете интервюто с дигиталния номад Мария Стоянова!

0
 

Сподели

Shares
Мария Стоянова в Меката на пудрата
Мария Стоянова в Меката на пудрата (снимка: Личен архив)

Преди година ви запознахме с една млада дама, чиято свободолюбива натура я отвежда на най-различни места по света. Мария Стоянова е дигитален номад, блогър, пътешественик с около 30 посетени държави. Обичайно работи от своя дом в Банско или от пистите наоколо. Тя е запален фен на сноуборда и основател на дамската общност Snowboarding GIRLS Bansko. Мислехме, че ще я открием отново на родна територия, но реалността се оказа доста различна. Оказа се, че Мария е в… Япония. Естествено имахме много въпроси и ѝ ги зададохме всичките.

Здравей, Мария!  Разкажи ни как ти хрумна да отидеш в Япония? 

Всичко започна през лятото, когато получих съобщение от моя приятелка, която планира да прекара зимния сезон в Япония. Сподели ми, че е запазила къща за 10 човека на изключително добра цена и събира група от сноуборд и ски любители, които да се присъединят. Не ми отне дълго време, за да кажа “да” на това приключение.

Събрахме се група от 10 човека. Няколко месеца преди зимния сезон си платихме  настаняването и започнахме лека полека да планираме останалата част от пътуването – самолетните билети, транспорта, зимната екипировка и др.

Япония: Групата дигитални номади от Франция, Великобритания, Холандия, Австрия, Ирландия и България
Групата дигитални номади от Франция, Великобритания, Холандия, Австрия, Ирландия и България (снимка: Мария Стоянова, личен архив)

Къде точно си в Япония?

Намирам се в района на курортите Мадарао и Танграм, които са свързани с лифт, където ще остана 2 месеца в разгара на зимния сезон.

Мадарао се намира в района Нагано. От Токио се стига за 6 часа с автобус, за 4 часа с кола или за 2 часа с експресния влак. Курортът не е от най-популярните сред чужденци, затова и не се пълни през зимните месеци.

Популярен е и с почти безкрайните възможности за обезопасено извънпистово каране в рамките на самия курорт – обособени зони в горите между пистите, в които можеш да караш ски или сноуборд и да се наслаждаваш на пресен сняг.

60% от пистите в курорта Мадарао не се обработват – което го прави рай за любителите на пресен сняг.

А той е в огромни количества!

Откакто сме тук, всяка седмица има по няколко дни снеговалеж. И тъй като няма особено много хора тук, има предостатъчно пресен сняг за всички нас и пистите са почти празни. Няма и опашки.

Тук сме с група приятели, всички дигитални номади, с които решихме да се възползваме от сезонна карта за сноуборд, която включва 6 курорта в района – на цена от около 750 евро. Почти всяка сутрин през седмицата сме на пистите, а следобед работим, а през уикендите пътуваме към останалите курорти.

Вижте: Snowboarding GIRLS Bansko: дамска общност за любители на сноуборд и екстремни спортове

Свеж сняг в курорта Масадрао в Япония има всяка седмица
Свеж сняг в курорта Масадрао в Япония има всяка седмица (снимка: Мария Стоянова)

Разкажи ни с какво условията са ски и сноуборд там се различават от нашите и като цяло с какво са по-добри от останалите в света? 

Япония е меката на пудрата! Огромни количества пресен, пухкав сняг радват любителите на ските и сноуборда всяка зима.

Снегът тук е известен като Japow (Japan + Powder Snow).

Япония е мечта на всеки сноубордист – тук този спорт е много по-разпространен от ските. Курортите в Япония са известни с огромните си писти, снегът в изобилие и много необработвани участъци, които са прекрасна възможност за каране в пресен сняг.

Цялата компания от 10 дигитални номади
Цялата компания от 10 дигитални номади (снимка: Мария Стоянова)

С кого си там?

Тук съм с 10 други дигитални номади, които познавам от преди – всички сме се засичали предимно в Банско, както и в други дестинации. Всички останали са чужденци – от Ирландия, Великобритания, Франция, Дания, Холандия и Австрия.

Най-хубавото е, че всички тук сме запалени по зимните спортове (и не само) и споделяме обща страст към ските и сноуборда. Много лесно можете да ни видите готови да хванем първия ски лифт за деня.

Вижте: Snowboarding GIRLS Bansko: Радина Желева

Местната храна в Япония е с разнообразни вкусове
Местната храна в Япония е с разнообразни вкусове (снимка: Мария Стоянова)

Какво ти харесва от местната култура? Храната как е?

Никога не съм срещала по-любезни и възпитани хора от японците! Никъде по света не съм срещала подобно отговорно и отзивчиво отношение. В японците е вкоренено разбирането да не разочароваш другите, затова винаги се опитват да ти помогнат.

Всички следват правилата, изключително безопасно е, всички системи работят много ефективно. Всичко това прави Япония доста комфортна дестинация.

Храната е изключително интересна! Попадала съм както на едни от най-вкусните ястия в живота ми, така и на много храна с “изкуствен” вкус. Посещението на супермаркет тук е изключително интересно преживяване – има страшно много различни снаксове и дреболийки, които “крещят” в ярки цветове и разнообразни форми. Храната е доста евтина – както в ресторантите, така и в супермаркетите. Дори много по-евтина от много европейски страни. Хапване в ресторант струва около 10 евро на човек.

Пресен сняг в курорта Масадрао има всяка седмица

Пресен сняг в курорта Масадрао има всяка седмица
(снимка: Мария Стоянова)

Как стои въпросът с пътуването до там – логистично, финансово? 

Пътувах до Япония с Turkish Airlines. Друга авиолиния, която има добри връзки през България, беше Polish Airlines (LOT). Отне ми около 2 дни и половина да стигна, с доста дълъг престой в Истанбул. В крайна сметка всичко беше наред както с полетите, така и с багажа ми.

Доста дълго се колебаех дали да си взема сноуборда с мен и в крайна сметка реших, че ще го взема. Обичам си своята дъска и знам, че ми е най-комфортно с нея. Доплатих си допълнителна спортна екипировка към авиолинията. Целият багаж оставих на гишето в София и си го взех чак в Токио – всичко беше наред, въпреки че доста се притеснявах от изгубен или повреден багаж. Нямаше никакви изненади!

Цените на полетите до Япония не са никак евтини – около 2000-2500 лева, но пък си заслужават, особено за дълъг престой. Хубаво е да се провери дали авиокомпанията включва багаж и как стои въпросът с пренос на спортна екипировка.

По отношение на транспорта вътре в страната – всичко работи изключително навреме и добре. Може да се разчита на автобуси и влакове.

Най-голямото предизвикателство е езиковата бариера. Но японците са толкова отзивчиви, че се опитват да ти помогнат, независимо дали говорят или разбират английски. Оправяме се много добре с приложения на телефона за превод в реално време.

Вижте: Snowboarding GIRLS Bansko: Лора Тенева

Дигиталните номади съчетават спорта сутрин и работа вечер
Дигиталните номади съчетават спорта сутрин и работа вечер (снимка: Мария Стоянова)

Как съчетаваш работата със сноуборд сезон в Япония?

Благодарение на дистанционната ми работа, имам възможност да прекарам доста време тук. Часовата разлика всъщност изобщо не пречи на работата ми, тъй като всички тук работим дистанционно и предимно в европейско работно време – т.е. работният ден започва в 15:00 часа и продължава след вечеря.

Тъй като всички работим по едно и също време, сме доста продуктивни и мотивирани, няма какво да ни разсейва. Около къщата ни няма абсолютно нищо друго, освен гора и хълмчета, та излизането вечер не е нещо редовно, само през уикендите.

Вижте: Snowboarding GIRLS Bansko: Тихомира Николова

Мария Стоянова в Япония
Мария Стоянова (снимка: Личен архив)

Колко време ще останеш?

В Япония ще съм почти 3 месеца – толкова е и визата за посещение, точно 180 дни. Два месеца ще бъда в сноуборд курорта, а след това ще прекарам около три седмици в обиколки на Токио, Киото, Осака и други подходящи дестинации през март.

Все още не съм планирала какво искам да видя, но с нетърпение очаквам просто да се насладя на магията на Токио – най-големият мегаполис в света. Знам, че ще бъде трудно да се ориентирам с транспорта, но съм се подготвила с търпение, добър мобилен интернет и гъвкава програма.

Мария Стоянова е завършила Туризъм, работи като журналист, част е от екипа на Travel Massive, автор на блога Travelling Buzz.
Вижте поредицата, в която ви представяме момичетата от Snowboarding GIRLS Bansko!

Вижте още снимки в галерията:

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.