(Пре)Разказите на хижаря от хижа „Равнец“

Този път към приключението се присъединяват и двама младежи, които досега не са ходили сериозно из планините

0
 

Сподели

Shares

(Пре)Разказите на хижаря от хижа РавнецОт нула до 1250 за един ден. Събудихме се от плясъка на вълните, а следобед бяхме на хижа в Стара Планина. Така започна нашето пътешествие „По пътеки с раница и щеки“ във Втори сезон на „Разказите на хижаря“ из централен Балкан.

След дълги уговорки и понякога дори и малко заплахи към екипа, ни в това приключение се присъединиха и двама младежи, които досега не бяха ходили сериозно из планините. Това десетдневно предизвикателство, което ги чакаше, май не будеше огромен ентусиазъм в тях, но все пак бяха любопитни какво ги чака.

(Пре)Разказите на хижаря от хижа РавнецПристигнахме в Карлово от различни страни, събрахме се, оптимизирахме раниците си и – нагоре по пътеката към хижа „Равнец“. След първите 200 метра разбрахме, че до хижата, ама никак, не е равно. След дългото лежане на пясъка до морето, това тук си беше задъхващо предизвикателство за всички. Утеха бяха местата за почивка и красивите гледки към Карловското поле. Крачка след крачка все по-нагоре и пред нас се откриват все по омайващи пейзажи. Младежите мрънкат приемливо и са решени да покажат, че макар и без опит въобще не са кашкавал туристи. Тук се роди и една идея, какво е нужно човек да носи в багажа си, без да се притеснява, че ще се натовари допълнително – ветрило! Помага и в жегата, и срещу досадните мушици.

Вижте първи епизод от сезон 2: (Пре)Разказите на хижаря от хижа „Фенера“

(Пре)Разказите на хижаря от хижа РавнецПродължаваме напред и нагоре към хижа Равнец, която се чудим защо така е кръстена. Стигаме до първата чешма по пътя си и се наслаждаваме на тези живителни глътки, така необходими и важни, когато си тръгнал на преходи. Не след дълго сред дърветата се показва и покривът на хижата и младежите с радостни въздишки се отправят към нея. И ако досега изглеждаха уморени и отегчени – сега спринтират към нея. После пък започнаха да правят лицеви опори и да се набират по лостовете – уморени друг път!

(Пре)Разказите на хижаря от хижа Равнец
хижа Равнец / снимка: Разказите на хижаря

Хижа „Равнец“ се намира в местността Чобански егрек. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 30 места с външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, не е електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. Хижата е отворена целогодишно, има постоянен персонал.

Съседни туристически обекти:
– билната местност Равнец – 2.00 ч.
– х. Васил Левски – 3.00 ч.
– х. Плевен – 6.00 ч.
– заслон Ботев – 4.30 ч.
– вр. Ботев/2376м./ – 5.00 ч.
– х. Рай – 5.30 ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: гр. Карлово – 2.00 ч. пеша по маркирана пътека, през м. Орешака.

Посреща ни и Васил – опитен хижар, с приветлива усмивка и една странна новина. Това е последният му ден на тази хижа. И тамън да си помислим, че няма да имаме епизод оттук, се оказва, че той има пребогата история и ни кани на хижа „Ехо“, където всъщност е основният му дом.

(Пре)Разказите на хижаря от хижа Равнец„Какво е хижата всъщност? – питат нашите младежи

Хижата е дом в планината, дом за туристи, няма как да оставиш човека вън. Хижата не се заключва, тези които го правят, не са точно хижи. Трябва да има отворено помещение, където да се подслони човек, няма значение дали е зима или лято. На мен ми харесва, ходенето не ме притеснява, въобще. Мога да ходя денонощно. – Теменужка, която също беше гост на хижата се включи:

(Пре)Разказите на хижаря от хижа Равнец„Планината за мен това е любов. 2017 за пръв път съм качила Мальовица, това е първият ми висок връх. Това, което изпитах, е нещо уникално. Вече няколко пъти се връщам там и се качвам отново и всеки път изпитвам това усещане. В момента, в който се качиш горе и погледнеш, къде си минал, къде се намираш, това е щастие и любов.“

Вижте още: Хижа „Равнец“

(Пре)Разказите на хижаря от хижа РавнецХм, нашите младежи слушат с интерес, докато си похапват от вкусотиите, приготвени от Васил и май започват да разбират, че ги чака едно интересно приключение следващите дни. А на другата сутрин май раниците не тежаха толкова много и краката вече сами търсеха пътеките. И някак си неусетно се появи и песента на уста, с която се върви по-леко към следващата хижа и следващата среща и следващата омайна гледка.

По пътеки с раница и щеки, сезон две на „Разказите на хижаря“, гледайте в YouTube:

Този път приключението беше възможно с: Евроинс – които ни осигуриха финансиране за да продължим, Фотосинтезис – които ни дадоха съвременна техника, с която да ви показваме тези красоти и хора и Тиерра Верде – които осигуриха наградите за рубриката ни „Загадките на хижаря“ с мисия да пазим природата.

Всички материали от поредицата (Пре)Разказите на хижаря може да намерите Тук!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.