Временна експозиция разказва за развитието на туризма на Витоша

Експозицията „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ ще бъде открита на 6 февруари 2024 г. (вторник) от 18:00 ч.

0


Дата на събитието: 06.02.2024

Сподели

Shares
Хижа Алеко в процес на строеж, 1923 година
Хижа Алеко в процес на строеж, 1923 година / снимка: archives.bg

За всички, които обичат туризма и са любопитни да научат повече как се е развивал той на Витоша, предстои откриването на вълнуваща изложба. Експозицията се казва „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ и ще бъде открита на 6 февруари 2024 г. (вторник) от 18:00 ч. в сградата на Музея за история на София (пл. „Бански“ 1).

Ако имате сантимент към отминалите времена и се интересувате от историята и живота на знакови личности, тази изложба със сигурност ще ви развълнува. Тя се фокусира върху развитието на Природен парк „Витоша“ и туризма и представя продължителния процес, включващ създаването на емблематичните туристически дружества, построяването на ключовите хижи, поетапното изграждане на инфраструктурата.

Веществената ретроспекция от миналото на Парка включва:
– Образци на документи;
– Отличителни знаци;
– Грамоти;
– Туристическо облекло;
– Принадлежности за планински походи;

Експониран е и списъкът с участниците в първото организирано изкачване на Черни връх, изготвен от Алеко Константинов на 27 август 1895 г.

Специални гости на откриването ще бъдат изпълнителите от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов“ с диригент Иван Христов. Изложбата ще е достъпна за посещение в периода 7 февруари – 28 април 2024 г. Повече подробности може да научите от събитието във Фейсбук.

Експозицията се казва „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“„Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ се осъществява със съвместното сътрудничество с Дирекцията на природен парк „Витоша“, Държавната агенция „Архиви“, Историческия музей – Свищов, Туристическото дружество „Алеко Константинов 1899“, Туристическото дружество „Еделвайс“, в-к „Ехо“ – издание на Българския туристически съюз, Декатлон България, Николай Трейман и частни лица.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.