99-годишна канадска плувкиня подобри три световни рекорда в състезание за ветерани

Бети Брюсел постави рекорди в дисциплините 400 метра свободен стил, 50 м гръб и 50 м бруст

0
 

Сподели

Shares
Бети Брюсел: 99-годишна канадска плувкиня подобри три световни рекорда в състезание за ветерани
Бети Брюсел започва да се състезава на 67-годишна възраст (снимка: Voice of Europe, Тwitter)

99-годишната канадска плувкиня Бети Брусел счупи три световни рекорда в своята възрастова група (100-104 години) по време на състезание в Саанич, Британска Колумбия.

Брюсел подобри с почти четири минути предишния световен рекорд за дисциплината 400 метра свободен стил, завършвайки плуването за 12 минути и 50,22 секунди. Тя постави нов рекорд на 50 м гръб, постигайки победа за 1:25:22 минути, след което направи рекордно плуване и на 50 м бруст с време 1:56:22.

Въпреки че ѝ липсват няколко месеца до 100 години, Брюсел се състезава в категорията от 100 до 104 години, защото надпреварата в плуването използва годината на раждане на състезателите.

Брюсел е родена на 28 юли 1924 г. в Заандам, Холандия, северно от Амстердам. Тя е второто от 12 деца.

Тъй като семейството няма пари за уроци по плуване, тя и нейните братя и сестри се учат взаимно да плуват, играейки и плувайки в каналите, когато времето е хубаво. Петима от нейните братя и три сестри са все още живи, казва тя. Най-малкият ѝ брат е в края на 70-те.

Вижте още: Шарлѝ Банкарел: 94-годишният маратонец се готви за Олимпиада

Брюсел се омъжва през 1948 г. на 23 години. Нейният съпруг Герит е призован почти веднага да отиде в Индонезия по време на войната за независимост от Холандската империя.

Семейството се премества в Канада през 1959 г., живеейки 18 години в Северен Ванкувър, където съпругът ѝ е лаборант. Той е преместен в САЩ за три години, след което се пенсионира и двойката се установява в Гранд Форкс.

В края на 80-те години Гранд Форкс построява плувен басейн с четири коридора, така че Брюсел и нейният съпруг могат да плуват през цялата година. През 1991 г., на 67-годишна възраст, тя се състезава в Игрите на Британска Колумбия за възрастни в Кокитлам (сега игри за 55+) и така открива страстта си към състезателното плуване.

Бети Брюсел все още скача от стартовия блок сама, въпреки че има нужда от ръка или рамо, за да се поддържа, защото се страхува да не падне
Бети Брюсел все още скача от стартовия блок, въпреки че има нужда от ръка или рамо, за да се придържа, защото се страхува да не падне (снимка: Linda Stanley, Wilson sun)

Самата Бети Брюсел признава, че се чувства доста добре и не приема никакви лекарства, предписани от лекар. Тя е доста независима. Живее сама и се стреми да поддържа активност, като чете, реди пъзели, решава математически задачи, плете и бродира. За да ходи да тренира плуване, тя шофира сама два пъти седмично 20 – 30 минути с кола от дома си. Казва, че след плуване е изморена, но след 10 минути се чувства отпочинала и може да започне отново. Двама режисьори планират да създадат документален филм за необикновения живот на Бети Брусел по-късно тази година.

Плувкинята се наслаждава на плуването и споменава, че любовта ѝ към него и усещането да се плъзга по водата, ѝ носят щастие. А за участията си в състезания казва:

Просто се успокоявам и влизам в ритъм и винаги ми остава малко за последната обиколка – след това спринтирам. Тогава съм наистина уморена.

„Просто обичам да плувам и да се състезавам. Но ако не спечеля и си прекарам добре, пак съм щастлива. За мен не е най-важно да спечеля.” – казва още Бети.

Вижте още: На 92 години Желязната монахиня все още завършва триатлони

Брюсел вече не може да плува бътерфлай, след операция за възстановяване на разкъсване на ротационния ѝ маншон преди 20 години. Но тя все още скача от стартовия блок сама, въпреки че има нужда от ръка или рамо, за да се поддържа, защото се страхува да не падне.

„Все още се гмуркам. Ще го правя, докато мога. Все още имам доста добри моменти. Но ако стана твърде бавна, ще спра да се състезавам. Не е честно към другите хора, да трябва да ви чакат. Засега все още имам прилично време.“

Феновете на Бети Брюсел я възхваляват като легенда, която вдъхновява другите. 

Вижте във видеото забележителното плуване на Бети Брюсел:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.