Шамони: в сърцето на Алпите през зимата със Subaru Forester

Продължаваме нашето зимно пътуване из Европа с поредна спирка в сърцето на Алпите: Шамони

1
 

Сподели

Shares
Шамони, по пътя към лифта на Бревен
Шамони, по пътя към лифта на Бревен / Снимка: 360mag.bg

Човек и добре да живее, все някога му се налага да си тръгне от Словения. Макар тръгнали без план и график, беше време нашето зимно пътуване из Европа да продължи към следваща спирка в сърцето на Алпите: Шамони!

Както през целия път от България, до, и през приказно красивата Словения, отново оставяме всички грижи по пътуването на най-отговорния от нашата весела компания – Subaru Forester 2.0i e-BOXER.

Трудно е да кажем кое беше най-вълнуващо в пътуването ни, но по целия път бяхме благословени с красиви гледки. Тръгвайки от Словения, пътят се виеше между склоновете на една от най-живописните планини на света, Доломитите.

Подминаваме почти безмълвни внушителните силуети на Трите Чими. Пътят ни преминава и край най-стилния ски курорт на Италия, Кортина д’Ампецо. Друг път може да отделим време за него, а сега продължаваме напред, мислейки си, че би било много красиво пътуване, да се продължи през самата планина. Но много дълго, а ние имаме цели. Затова се спускаме към равнината по по-бързия път.

Трите Чими
Трите Чими през зимата / снимка: Nikita Urassiouk, Unsplash

Минаваме през Болцано, красивият планински курортен град в подножието на Алпите и през любимия алпийски регион Тренто (известен с хубавите си ябълки). Районът е много красив, с малки реки, искрящи в красиви цветове в синьо-зелени нюанси. Само природата може да сътвори такава хармония и съвършенство. После пътят ни преминава през друга красива местност, Брента. Там е училището за бейсджъмпинг в Европа, където има 1000-метров скален отвес. От него се скача, а в подножието му къмпингуват обучаващите се. Решаваме, че още не ни е време за тези уроци и продължаваме с намигване: „Следващия път!“.

Арко, Италия, столица на екстремните спортове
Арко е същинска столица на екстремните спортове / снимка: thecrowdedplanet.com

След 10-20 км стигаме Арко, един абсолютен аутдор град – има само магазини за туристическа екипировка, джелатерии и ресторанти. Няма нищо друго. Направо си е столица на екстремните спортове. Много се практикува катерене, а над градчето е кацнал малък старинен замък.

На 10 км по-нататък е селцето Рива дел Гарда, където реката се влива в най-голямото езеро в Италия Лаго ди Гарда. През зимата езерото има особена енергия, съчетание от магнетичната му красота и спокойствието, което може да се усети само в този сезон, когато тълпите туристи липсват. Място за чист дзен! Но, ако предпочитате нещо по-динамично, може да се включите в организирани трекове или да уловите вятъра (буквално) и да се насладите на някое ветроходно занимание.

Лаго ди Гарда през зимата
Лаго ди Гарда през зимата / снимка: Pro Loco Città di Salò, Фейсбук

Продължаваме по пътя от източната страна, защото искаме да минем край разположените там ски курорти. По тези пътища няма много трафик, а колата се движи перфектно по тях. Пътищата са планински, с много завои, кара се бавно, но е много приятно и красиво, заради гледките. Forester разполага с богат набор от асистиращи функции и когато е в режим на автопилот, следва кривата на завоите. Интересно е, че функцията работи и на такъв път, не само на магистрала. Държиш си ръцете и просто следваш кривата, за всеки случай. Така имахме възможност да се любуваме повече на гледките.

Вижте още: Опознаване на Юлийските Алпи през зимата със Subaru Forester

Шамони
По пътя за Шамони / Снимка: 360mag.bg

Правим спирка на езерото Изео, станало популярно у нас с „Плаващите кейове“ на Кристо Явашев. Но ние останахме без думи от… най-вкусната паста с доматен сос, с която ни нагостиха в малкото ресторантче. Посрещнаха ни като стари приятели, а на изпроводяк ни върнаха от вратата, за да ни почерпят с шот шоколадов ликьор.

И вече идва моментът да навлезем обратно в планината – към Шамони.

Гран Комбен от долината Аоста-Италия
Гран Комбен от долината Аоста-Италия

От Милано влизаме в планината през долината на Аоста, изпъстрена със замъци. Там започват и големите върхове, и курортите. Виждаме първо масива на Гран Комбен, който със своите 4314 м надморска височина е един от най-високите масиви в целите Алпи.

Движим се по магистрала в планината, където пътят е много красив, а също и доста скъп, като такси, защото се състои почти изцяло от тунели и виадукти. По него обаче се спестява много време, затова го предпочитаме.

С приближаването към Шамони, южно от Монблан вниманието ни привлича луксозният италиански курорт Курмайор, притежаващ освен лукс и блясък, над 100 км ски писти. На 30 декември районът се оказа доста пренаселен – имаше много хора, качващи се нагоре и се озовахме сред задръстване за поне 30 минути. Пътят ни после продължи към тунела, който минава под Монблан и стига в Шамони. Под земята се изминават цели 10 км, а таксата, която се плаща на автомобил – малко над 50 евро. Не мислете, че е скучно в такъв дълъг тунел – докато се опомниш от шеметната гледка на Гранд Жорас преди тунела, идва време да излезеш от него и пред очите ти се извисява строгата белота на Егюѝй дю Мидѝ (3842 м).

До Шамони със Subaru Forester: По-голямата част от магистралата през облас Аоста е в тунели.
Subaru Forester разполага с богат набор от асистиращи функции / снимка: 360mag.bg

Какво можем да правим в района на Шамони

Шамони е едно неостаряващо бижу в короната на Алпите. Малко, китно градче – една от най-популярните и обичани ски дестинации в света. Разположен във високите планини на югоизточна Франция, Шамони не е просто място за зимни спортове, а цялостно вълнуващо приключение.

Шамони, Паркинг с гледка към Егюѝй дю Миди
Може да оставите автомобила си на паркинга в подножието на Егюѝй дю Миди / Снимка: 360mag.bg

Хубавото от логистична гледна точка е, че в него няма необходимост да се придвижваш с автомобил. Има достъпен огромен паркинг (около 30 цента на час), разположен на главния път, в близост до лифта за Егюѝй дю Мидѝ и на 10-ина минути от другия лифт за Бревен.

Гледка от Егюѝй дю Миди
Гледка от Егюѝй дю Миди / снимка: Даниела Манева

Гледки от птичи поглед

Трябва да сте по-организирани, за да си купите билети за лифтовете. Причината, разбира се, е огромният брой желаещи да ги ползват. Веднъж сте отишли в Шамони, станете рано и се борете за достъп до първата кабинка, иначе ще си чакате доста, или изобщо няма да намерите билети за деня. Опциите са две. С единия лифт може да се качите чак до Егюѝй дю Миди и директно ще се пренесете в друг нереален свят. Съвсем близо зад гърба ви се намира Монблан, а под краката ви са отвесни пропасти. Особено приятно е да сте на най-високата точка по изгрев, когато светът се пробужда под първите лъчи на слънцето.

Шамони Гледка от терасата на лифта над Бревен
Шамони: Гледка от терасата на лифта над Бревен / Снимка: 360mag.bg

Вторият лифт ще ви качи към Бревен. Ние този път се възползваме и сядаме на панорамна тераса, от която се открива простор, сякаш от край докрай. Заедно с кафето, поглъщаме жадно необятните гледки в нежна белота на околните склонове. Тук случваме на залез, който сякаш полира в златно отсрещните върхове и облича в златен плащ величавия Монблан. Неминуемо се поддаваме на любопитството да го разгледаме отблизо.

Разходка с железница

Има няколко железници, с които може да се разходите в района и да се насладите на зашеметяващи гледки. Може би най-интересната е Montenvers, от чиято крайна точка се открива гледка към един от най-големите глетчери на континента Мер де Глас (Mer de Glace) или Леденото Море, както и към Северната стена на Гранд Жорас (Grand Jorass).

Железницата от Шамони до Мер де Глас
Железницата от Шамони до Мер де Глас / снимка: Gregory Dalleau, Unsplash

С една от най-високите въжени железници в света Aiguille du Midi се тръгва от височина 1035 м надморска височина и се достига до изумителните 3810 м. Става дума за наистина спиращо дъха изживяване.

Въжената железница Бревен (Brevent) предлага страхотна гледка към масива Монблан. Влакчето на железница Bellevue (Telepherique de Bellevue) осигурява друга неповторима гледка –  Монблан е от едната страна, а Бревен от другата.

Железница Le Tour пък стига до френско-швейцарската граница в планината и от последната ѝ спирка може да се качите до глетчера Le Tour.

Разнообразие от терени за скиори и сноубордисти

В долината на Шамони има пет главни селища – Шамони-Мон-Блан, Серво, Аргентиер, Ле Юш и Валорсин. Със своите над 150 км писти и много необработени терени, това е една от най-разнообразните ски зони в Алпите, предлагаща възможности за ски и сноуборд преживявания за всяко ниво на умения и за всеки вкус.

В района на Шамони има над 150 км писти
В района на Шамони има над 150 км писти и много необработени терени, подходящи за фрийрайд / снимка: Chris Biron, Unsplash

Ски Зони

Двете основни ски зони са Бревен и Флежер. Те са свързани помежду си с лифт и предлагат писти с фронтален изглед към красавеца Монблан. От друга страна Гран Монте е зоната с най-високи писти, а Балме е в близост до най-отдалеченото градче – Валорсин. За Лез Юш може да се каже, че е буквално в подножието на Монблан. Тя е с доста по-малка надморска височина, но предлага изключително живописни гледки. Вале Бланш пък е едно от най-популярните фрийрад спускания – то започва от връх Егюѝй дю Миди и продължава цели 22 км!

Параглайдинг от Бревен
Излитайки от Бревен, парапланеристите кацат после в района на Шамони / снимка: chamonix.net

Алтернативни спортове

Районът на Шамони е рай за всякакви спортове. Във въздуха постоянно може да видите парапланеристи. От страната на Бревен местата за излитане са много приятни и ние сме се възползвали при предишни пътувания. Има няколко ската за различни посоки на вятъра. Сравнително лесно е летенето там – веднага се излиза над долината на голяма височина, а може да се кацне не различни места. На места в района, например на Егюѝй дю Миди, има забрани за летене с уингсют и спийдфлай.

Гледка от Шамони към околните върхове
Накъдето и да се погледне от Шамони, се виждат само високи снежни върхове / снимка: Даниела Манева

Алпийска Атмосфера

Шамони е класика. Там са проведени първите зимни олимпийски игри през 1924 година. Днес това не е просто курорт с изключителни ски писти и трасета, то е истинско алпийско селище с автентичен дух! И затова не е чудно, че привлича посетители от цял свят. Ще ви очарова със съчетанието на пасторален уют и модерен комфорт. Романтичните кафенета с тераси обгръщат улиците и примамват посетителите за отмора след дългия ден на пистите. Ресторантите и баровете предлагат изискани френски ястия и напитки, а нощният живот на градчето не отстъпва на високите европейски стандарти. Всичко това го прави уникален и неповторим алпийски курорт, който напълно си заслужава титлата „Сърцето на Алпите“.

Вижте още: На четири колела из Европа със Subaru Forester: без план, но с посока

Очаквайте следващите материали за зимното ни пътуване из Европа със Subaru Forester.

За повече информация за Subaru Forester и тест драйв, посетете subarubg.bg.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Много прияте пътепис. Поздравления!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.