(Пре)Разказите на хижаря от хижа „Фенера“

Чували бяхме, че в Средна гора се подвизава една чудна птица - Петко Гарвана...

0
 

Сподели

Shares
Хижа "Фенера"
Хижа „Фенера“ (снимка: Фейсбук страница на хижата)

Дойде време да преразкажем приключенията си от втори сезон на „Разказите на хижаря“. И, макар че започваме да пишем тази рубрика доста след заснемането на епизодите, спомените от интересните срещи още горят в нас.

Да започнем с началото.

Още от края на първият сезон бяхме чули, че в Средна гора се подвизава една чудна птица. Гарваните се славят с интелигентност, а нашият домакин освен нея има и богат поглед върху изпълнения с артефакти и история район на Старосел.
Пътуваме по предизвикателния, дори за високопроходимата ни кола, път към царството на Одрисите. По пътя от време на време между върховете и дърветата се показват величествени гледки, но когато стигаме хижа Фенера, вече сме запленени от това, което се открива пред очите ни. Тракийското поле като на длан – а отсреща величественият Балкан.

Вижте: „Разказите на хижаря“ – в очакване на втори сезон

 х. Фенера
х. Фенера (снимка: Разказите на хижаря)

Местоположение: В източното подножие на вр. Фенера, 1293 м н.в. Сградата е с капацитет 45 места, етажни санитарните възли и бани, собствено ел. захранване, локално отопление, туристическа столова, бюфет, зала за тихи игри.
Изходен пункт: Хисар – 5 ч. (22 км почвен път); с. Старосел, общ. Хисар, (обект от 100-те НТО) – 4 ч.; с. Каравелово, общ. Карлово – 4 ч.
Съседни обекти: вр. Фенера (1481 м) – 0.20 ч.; вр. Козя грамада (с новооткрито тракийско селище) – 0.20 ч; вр. Алексица (1517мн.в.) – 0.30 ч; х. Чивира – 3 ч; х. Средногорец – 3 ч; тракийска резиденция под вр. Козя грамада – 2 ч. За контакт, тел.: 089 011 4838.

Вижте: Хижа „Фенера“

Петко Гарвана
Петко Гарвана, х. Фенера (снимка: Разказите на хижаря)

„Това е гарванът, прадядо ми, който, за мен е чест и удоволствие да му отдам всяка сутрин „Рапорт даден, рапорт приет“ – така ни посреща Петко Гарванът пред препарираният му праотец.
И продължава да ни чете от книгата за впечатления:

Гарванът е различен, готин, чудна птица,
още скача във тъмница,
истории и екскурзовод,
не му се опира и водопровод.
За хижата с любов се грижи
и всеки да обгрижи.
Истории разказва чудни,
туристите държи будни. ,
Гарван весел и напет,
светът с такива хора върви напред.

И след този стих ,подарен му от турист, хижарят неуморно се втурна да докаже всичко написано за него.

Вижте: Историята на хижа „Фенера“

Петко Гарвана, х. Фенера
Петко Гарвана, х. Фенера (снимка: Разказите на хижаря)

Нямаше начин да не се запленим от ентусиазираните му разкази за историята на траките, да не тръгнем след него по пътеките към светилището „Кози грамади“ след това към „Тракийската резиденция“. Добре, че камерите ни бяха включени през повечето време, за да можем да запечатаме разказите на този извор на чудновати истории за отминали хора и времена.

Прибрахме се вдъхновени и обогатени в хижата, където нямаше как да не опитаме и от Гарванският фасул – „музикалното ястие“.(Пре)Разказите на хижаря от хижа „Мальовица“

Вижте:

Там се запознахме и със скромния млад и ентусиазиран стопанин на хижата, който се беше върнал от странство и заел с любов да я ремонтира, за да придобие тя съвременен и красив вид.

А Гарвана не спря да ни учудва и със историите си с домашните си любимци от хижата. Които са ….?

Ами гледайте първия епизод от Сезон 2 на „Разказите на хижаря“ и ще разберете

Този път приключението беше възможно с: Евроинс – които ни осигуриха финансиране за да продължим, Фотосинтезис – които ни дадоха съвременна техника, с която да ви показваме тези красоти и хора и Тиерра Верде – които осигуриха наградите за рубриката ни „Загадките на хижаря“ с мисия да пазим природата.

Всички материали от поредицата (Пре)Разказите на хижаря може да намерите Тук!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.