Очаквано повишаване на лавинната опасност

0
 

Сподели

Shares

Въпреки много малкото сняг в планините до момента и повсеместно стърчащите камъни и клекове, на „мониторите с прогнозите“ започна много обилен снеговалеж, който на места (В Пирин) е при висока температура и засега снегът е тежък.

Вече има сведения (11:00 ч.) за спонтанно паднали снежни дъски дори под лифт (Добринище). Много е вероятно в Западните части на Рила, Витоша, Осогово, Стара планина да се натрупат над 30-40 см сняг за няколко часа, при това придружени от силни ветрове. Със сигурност това създава опасност от формиране на нестабилни навявания по стръмни склонове в планините!

Особено много трябва да се внимава и избягват спускания и подсичания под големи стръмни склонове с трева или предишни навявки (Вихрен, Рилски езера, „Лавината“ на Витоша, „Лавината“ на Боровец и всички тревисти склонове на Стара планина и Осогово)!

Съветваме ви да търсите пудрата в гористи местности, по ски писти и в терени, на които скалите все още „доминират пейзажа“ и биха задържали добре снежната покривка. Съветваме ви и да избягвате каране при слаба видимост, освен ако не познавате много добре терена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.