Момиче на 4 години стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на Еверест

Родителите на момиченцето полагат специални усилия за нейното физическо и ментално развитие

0
 

Сподели

Shares
Четиригодишната Зара и нейния седемгодишен брат на базовия лагер към Еверест
Четиригодишната Зара и нейния седемгодишен брат на базовия лагер към Еверест (снимка: @sasha.jede)

Четиригодишното момиченце от Чехия, пътува заедно с баща си и седемгодишния си брат, като изминават обезсърчителното разстояние от 270 км през Хималаите, отправяйки се от летището в Лукла. Така тя стана най-младият човек в света, достигал височина от 5364 метра, където се намира базовият лагер за изкачването на връх Еверест.

Бащата на Зара, Дейвид Шифра, коментира: „Нямаше проблем по време на прехода, аклиматизацията беше над средното ниво, малката Зара, благодарение на много доброто си физическо състояние, дори изпревари, с малки изключения, стотици други хора.“

По негови думи, необичайното възпитание на Зара в Малайзия ѝ е помогнало да се подготви. Още от ранна възраст, родителите ѝ наблягат на развитието на нейните физически и ментални умения. Така например тя често прави преходи от по 5-10 км с денивелация от 300-600 метра.

Вижте още: Как да стигнем до Базовия лагер на Еверест?

Четиригодишната Зара и нейния седемгодишен брат на базовия лагер към Еверест
Бащата на Зара коментира, че децата му не са имали проблем по време на прехода, тъй като са имали добра аклиматизация (снимка: @sasha.jede, Instagram)

През 2023 г. малкото момиченце е изминало 2200 км в джунглата. Към екстремната подготовка на Зара се добавя и къпането в ледена вода, споделя нейният баща пред медиите.

Невръстната Зара е гражданка на две държави: Чехия и Канада, а живее в Малайзия с родителите си и седемгодишния си брат. Тя не само поставя рекорди, Зара притежава и други умения – освен родния чешки език, владее още английски и китайски.

Предишният световен рекорд за най-млад човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест, се държеше от Приша Локеш Никаджу, която е била на 5 години, когато прави изкачването през 2023 г.

Запознати коментират, че независимо от възрастта на катерача, преходът дори само до базовия лагер на Еверест е невероятно натоварващ за тялото и може да причини тежка височинна болест и дори смърт.

Дейвид Шифра е заявил, че ще проверява насищането на кръвта на децата си кислород и ще следи за състоянието им във всеки момент.

Вижте още: 10-годишно момиче от Пакистан е най-младият алпинист, изкачил седемхилядник

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.