Два милиона години без валежи: Къде се намира най-сухото място на планетата?

Там средата е най-близка до тази на Марс и учените изучават екосистемата, за да разберат по-добре повърхността на Червената планета

0
 

Сподели

Shares
Вентифакт в Сухите долини на Макмърдо
Вентифакт в Сухите долини на Макмърдо / снимка: Kristan Hutchison, National Science Foundation

Когато стане дума за място с голяма суша, вероятно си представяте пустиня, пясъци и високи температури. И ние си мислехме така, но се оказа, че най-сухото място на планетата не е от тези, населявани от камили. Напротив, близо до него се разхождат пингвини.

Да, то се намира в Антарктида, където има ужасно ниски температури и много лед. Сухите долини на Макмърдо са най-студената пустиня на света.

Веригата от долини се намира в източната част на Антарктида. Средната годишна температура на въздуха там е -20°C. През зимата температурата може да падне под -50°C, а средната лятна температура е близо до 0°C. В тези долини влагата е абсурдно ниска и са смятани за едно от най-безжизнените места на планетата. Но защо е така?

Сухите долини са оградени от високите над 4000 м Трансантарктически планини
Причина за условията в Сухите долини са високите над 4000 м околни Трансантарктически планини / снимка: thetravel.com

Причини, довели до формирането на най-сухата област на планетата 

Сухите долини обхващат регион от 4800 квадратни километра (0,03% от площта на Антарктида) и напълно заслужават името си. Установено е, че това място е едно от най-сухите на Земята и не е виждало валежи от близо 2 милиона години. (Всъщност има минимални валежи от 10 сантиметра годишно, което е абсолютен рекорд за минимални валежи, и то под формата на сняг.) Причина за това са високите над 4000 м Трансантарктически планини в района, които пречат на ниско разположената земя да получи влага. Процесът е подпомаган и от силните катабатични ветрове, които достигат скорост от 320 км/ч и изпаряват всякаква потенциална влага от въздуха, преди дори да достигне земята.

Вижте още: Да обиколиш Южния полюс пеша за 108 дни

Сухите долини на Макмърдо
Сухите долини на Макмърдо в Антарктида / Сателитна снимка: NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Team

Езера под повърхността

Последни открития на учените, използвали уред с електромагнитни датчици, говорят за наличието на десетки подземни и подледни езера, на дълбочина 200-500 метра. Предполага се, че водата може да е попаднала в тези кухини преди няколко милиона години, по времето на миоцена, когато нивото на Световния океан е било значително по-високо, спрямо днес.

Тогава Сухите долини на Макмърдо вероятно са представлявали система от фиорди и постепенното охлаждане на планетата, и снижаването на морското равнище са довели до появата на редица солени езера, чиито води впоследствие са се „оттекли“ надълбоко в почвата. Друга част подземни езера, както и намиращите се в недрата на ледника Тейлър, може да са остатъци от древен, частично пресъхнал гигантски водоем.

Вижте още: Антарктическата експедиция на Ърнест Шакълтън и неговия екипаж, която се превръща в борба за оцеляване

Сухите долини на Макмърдо - най-студената и най-суха пустиня на планетата
Сухите долини на Макмърдо – най-студената и най-суха пустиня на планетата / снимка: National Science Foundation

Има ли живот на най-сухото място на Земята?

Условията в Сухите долини далеч не са гостоприемни за живот, за който, както знаем, е необходима вода, но въпреки това там съществуват някои анаеробни микроорганизми, микроскопични червеи, лишеи и мъхове – всички те, претърпели значителни еволюционни промени. Условията в долините са толкова екстремни, че екипи на НАСА ги използват като аналог на Марс за своите проучвания.

Вземайки под внимание местните температури и условия, учените предполагат, че подземните и подледни езера днес са запълнени с високо концентрирана „саламура“, която остава течна, дори при температури далеч под нулата. Изследователите смятат още, че в тях трябва да има условия за съществуването на микроби, подобни на обитаващите Кървавия водопад. В подкрепа на тезата за съществуването на живот в тях е откритието, че в подледното езеро Вида, през ноември 2012 година, полярните изследователи са открили множество бактерии „моржове“, просъществували в изолация няколко десетки хиляди години.

Вижте още: Антарктическият леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.