Безстрашни сърца: строителите на небостъргачи, които „танцуваха със смъртта“

Работниците с лекота еквилибрират върху тесни греди, на стотици метри от земята. Самообладанието им буди възхищение и днес

0
 

Сподели

Shares
Строителите на Емпайър Стейт Билдинг
Работник на Емпайър Стейт Билдинг, без обезопасяване (Автор на снимката Луис Хайн, източник: NYPL)

В днешно време много хора изпитват глад за екстремни изживявания, наситени с адреналин. Всъщност стремежът по вълнуващи преживявания и надминаване на граници далеч не е от вчера. Още преди векове едни са скачали от водопади, други от високи скали и сгради, помагайки си с прародителите на парашута и делтапланера. Имало е обаче и хора, за които екстремното е било част от ежедневието. И днес ще ви разкажем за ходещите във въздуха строители на най-внушителните небостъргачи в Америка и по-конкретно за Емпайър Стейт Билдинг – геройство от началото на 1930-те години.

"Обяд на върха на небостъргач"
„Обяд на върха на небостъргач“ – снимка на фотографа Чарлз С. Еббец, 1932 г. (източник: esbnyc.com)

Работниците, които „танцуват със смъртта“

Едва ли има човек, който да не е виждал впечатляващата снимка на 11 работници, седнали на греда, на 243 метра на земята, непринудено общувайки си по време на обедната почивка. Всъщност снимката, със заглавие „Обяд на върха на небостъргач“, е режисирана от фотографа Чарлз С. Еббец, 1932 г., но не е далеч от действителността. По онова време работниците са по-умели от циркови артисти, а работата им на стотици метри от земята, е смъртно опасна. Малко по-рано друг фотограф, Луис Хайн, документира безстрашните подвизи на строителите на Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building).

Първата копка на небостъргача Емпайър Стейт е направена на 22 януари 1930 г., по-малко от три месеца след катастрофата на Уолстрийт. Предвид финансовите затруднения на града, работните места по проекта са доста желани.

Повечето от работниците са били финансово затруднени имигранти от Европа. В пика на строителството 3500 души работят по Емпайър Стейт Билдинг – дърводелци, зидари, монтажници, електротехници, водопроводчици, служители по отопление и вентилация, търговски инспектори, проверяващи, майстори и чиновници.

Вижте: Bird Man: Историята на бейс джъмпа

Строителите на Емпайър Стейт Билдинг
Строителите на Емпайър Стейт Билдинг са наричани Sky boys (Автор на снимката Луис Хайн, източник: digitalcollections.nypl.org)

Кои са Sky Boys?

Работниците по конструкцията, противопоставящи се на гравитацията, балансират на тесни греди или висят от въжета на стотици метри над улиците на града.  Тяхното хладнокръвно безгрижие впечатлява. След години Джо Карбонел, който е на шестнадесет години, когато работи на обекта, си спомня:

Беше нещо вълнуващо да се работи върху гредите. Научих много важно нещо: не гледай надолу, просто гледай към края на гредата.

Ако небостъргачите носят логичното име skyscrapers, защо да не наричаме тогава строителите skywalkers? Но тогава още не е имало „Междузвездни войни“ и те са били известни просто като “air-treaders” или “sky boys”. Както и да ги наречем, правеното от тях са безумно смели каскади, и то единствено в името на прехраната.

По онова време правилата за строителните работници са били много по-меки, отколкото днес. Не е имало длъжностни характеристики и инспекция по труда. Ако ги е имало, едва ли са били в полза на трудещите се. И така, трудолюбивите мъже, които преместват греди, занитват железни конструкции, боядисват и въобще вършат всички свои задължения с минимално или никакво обезопасяване, се разхождат безгрижно по греди, висящи на стотици метри над улицата, люлеят се на въжета като в детска игра, а понякога дори подремват за кратко върху тесните метални конструкции.

Вижте: Първото в историята спускане по Ниагарския водопад в бъчва

Строителите на Емпайър Стейт Билдинг
Често строителите на Емпайър Стейт Билдинг не са обезопасени (Автор на снимката Луис Хайн, източник: digitalcollections.nypl.org)

New York Times пише: „Те поставиха най-доброто шоу на открито в града“, а лондонският Daily Mail ги сравнява с герои. Колкото и безстрашни да изглеждат работниците обаче, налагало се е да внимават за времето – при дъжд опасността от подхлъзване е била реална.

Кой е фотографът в облаците?

За щастие на всички нас, жадни за любопитни факти от миналото, Empire State Corporation възлага на Луис Уикс Хайн да направи снимки по време на строителството, за да ги използва като реклама. Хайн, учител и самоук фотограф, прави стотици снимки за шест месеца, по време на строителството на Емпайър Стейт Билдинг. Работниците му съдействат с охота за смразяващите кадри, докато самият той е заел позиция на някоя греда или виси над улицата в специално направен кош. По отношение на снимките той си спомня:

Исках да покажа неща, които трябва да бъдат оценени.

Днес можете да се насладите на неговите творби, които са изложени в Международния център по фотография в Ню Йорк.

Строителите на Емпайър Стейт Билдинг
Строителите на Емпайър Стейт Билдинг са се научили да не гледат надолу (снимка: historycollection.com)

Целта оправдава средствата

Благодарение на упоритата работа на sky boys, Емпайър Стейт Билдинг е построен за рекордно кратко време, като са завършвани средно четири и половина етажа на седмица. Сградата е готова за отваряне до април 1931 г., само 13 месеца след началото на строителството.

Според официални сведения, по време на изграждането ѝ са загинали петима работници, въпреки че New York Daily News съобщава за 14 смъртни случая, а социалистическото списание The New Masses разпространява данни за до 42 смъртни случая.

Емпайър Стейт Билдинг започва да става печеливш едва през 50-те години на миналия век. По това време опциите за масов транспорт в близост до сградата са ограничени в сравнение с днешния ден.

Вижте: Сам Пач: от обикновен работник във фабрика, до знаменит изпълнител на каскади

Лондонският Daily Mail с право нарича строителите на Емпайър Стейт Билдинг герои
Лондонският Daily Mail с право нарича строителите на Емпайър Стейт Билдинг герои (снимка: historycollection.com)

Интересни факти за Емпайър Стейт Билдинг

Емпайър Стейт Билдинг е своеобразна емблема не само на Ню Йорк, но и на Съединените щати. Построен през една от най-тежките кризи – Голямата депресия, небостъргачът, извисяващ се на 443,2 метра, е устоял на времето. Днес той е сред най-посещаваните туристически забележителности на Голямата ябълка, а също така една от най-сниманите сгради в света. 

Забележителната сграда е в характерния за 20-те и 30-те години на миналия век стил „ар деко“ (арт деко), известен със своите геометрични фигури, прости форми, чисти линии и изискани декорации. Островърхата му конструкция му придава красив вид и го прави устойчив на силни ветрове.

Вижте: Скачане от високи скали: 7 правила за безопасност

Знамето е издигнато на върха на Емпайър Стейт Билдинг
При завършването на сградата, знамето е издигнато на върха на Емпайър Стейт Билдинг (снимка: historycollection.com)
  • Емпайър Стейт Билдинг е построена едва за една година и 45 дни (или 410 дни). Строежът започва през 1930 година и приключва през 1931.
  • Открита е на 1 май 1931 г., четиридесет и пет дни преди предвидената дата, от президента на САЩ Хърбърт Хувър, който включва светлините на сградата с натискане на церемониален бутон от Вашингтон. На церемонията по откриването и последващия  обяд на 86-ия етаж присъстват повече от 350 гости, в това число Джими Уокър, губернаторът Франклин Делано Рузвелт и Ал Смит.
  • Цялостната височина на небостъргача е 443,2 метра, а без антената нейният „ръст“ е 381 метра. Сред най-големите забележителности в Ню Йорк е наблюдателната тераса, намираща се на последния ѝ етаж на 373,1 м. над уличното движение.
  • В нейното построяване са налети 24 718 000 (тогавашни) долара. Ако добавим и цената на земята, сумата нараства до 40 948 900 долара. Приравнено в днешни пари, сумата е еквивалентна на около 650 милиона долара.
  • Небостъргачът има 102 етажа и 6 500 прозорци. В сградата има толкова много офиси, че разполага със собствен пощенски код.

    Знамето е издигнато на върха на Емпайър Стейт Билдинг
    Емпайър Стейт Билдинг е открита с тържествена церемония (снимка: historycollection.com)
  • Изчисления сочат, че изграждането на Емпайър Стейт Билдинг е отнело 7 милиона човекочаса. По време на пика на строителството на обекта е имало около 3400 работници. За конструкцията за изразходвани 57 000 тона стомана.
  • Небостъргачът е открит официално от Хърбърт Хувър през 1931 година.
  • В продължение на 41 години Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в света – от 1931 до 1972 година. По-късно призът се заема от Световния търговски център, а след атентатите от 11 септември и неговото разрушаване, първото място отново е заето от Емпайър Стейт Билдинг, докато през 2012 година наследникът на СТЦ си връща първенството. Към момента най-високата сграда в света е Бурдж Халифа (828 м).
  • Емпайър Стейт е голяма забележителност и ежегодно е посещавана от 4 милиона туристи.
  • В сградата всяка година се провежда състезание за изкачване до 86-ия етаж по стълбите. За да се справите с това сериозно предизвикателство, трябва да изминете 1576 стъпала.

Вижте: Скачане с балони – футуристичният спорт от миналото

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.