Втори шанс за хижите у нас: Хижа „Извора“

Хижа "Извора" се нуждае от нов покрив, матраци и строителни материали

0
 

Сподели

Shares

В рамките на дарителската кампания “ВТОРИ ШАНС ЗА ХИЖИТЕ У НАС” ви представяме всяка от хижите с отличени проекти, но несъбрали достатъчен брой точки, за да спечелят финансиране по някоя от трите грант програми от инициативата “Хижа на годината”. Разказваме ви накратко за вече извършените подобрения и реновации, както и за най-належащи дейности, за които с ваша помощ, ще се опитаме да съберем допълнителни средства, защото вярваме, че само заедно можем да променим към по-добро облика на планинския ни туризъм!

хижа "Извора"
хижа „Извора“, снимка: Trips Journal

Хижа „Извора“ се намира в подножието на планината Славянка, община Сандански, с. Петрово. Хижата е собственост на БТС град София и е работеща. С приемо-предавателен протокол от 2003 година Сдружение БТС град София получава от МВР – гранични войски документ за стопанисване на бившата гранична застава, намираща се в полите на Славянка. С договор БТС – София предоставя обекта за стопанисване на ТД „Славянка“, село Петрово.

Строената през 1959 – 1961 година гранична застава, подслонила поколения граничари, е масивна двуетажна постройка, с размери: дължина 33 м и ширина 9 м. Съхранявана и опазвана добре от граничарите по време на тяхната служба. След като е прекратена редовната военна служба, сградата е занемарена – остава без електричество и вода, с разбити врати и прозорци, унищожена инфраструктура около сградата, унищожени кичести дървета и други.

След 2005 – 2007 година, с помощта на БТС град София обектът е електрифициран. Дървената дограма е подменена изцяло с нова. Столовата е шпаклована. Едно от големите помещения е преградено и оборудвано със санитарни възли и нови легла. За да има по-голяма леглова база, се ремонтират войнишките легла и се доставят нови, които са дарение от членовете на дружеството. И така с доброволен труд и собствени средства бившата гранична застава започва да се превръща в място за отдих и туризъм с името хижа „Извора“. 

Отново с лични средства и дарения се набавят нужните на първо време чаршафи, завивки и възглавници за спалните. Членовете на дружеството успяват да водоснабдят хижата. Преграждат големите войнишки помещения, а всички по-малки помещения са със самостоятелен санитарен възел, с топла вода. Набавят кухненско оборудване и обзавеждане за столовата. Изграждат парно отопление.

хижа "Извора"
снимка: хижа „Извора“

Хижа „Извора“ е единствената изходна точка за посещение на планината Славянка, в община Сандански. На този етап е и последна точка от туристическия маршрут Е-4. С приемането ни в шенгенското пространство се очаква да се засили интересът за продължаване на туристическия маршрут Е-4 към Гърция и Пелопонес, а хижа „Извора“ е мястото, откъдето се преминава в това направление.

Очаква се да влезе в действие проектираният колопоход „Желязната завеса“, който обхваща външните граници на страните от бившия Варшавски договор. Всичко това налага да се подобрят значително районът около хижата, външният вид на сградата, легловата база и други.

хижа "Извора"
снимка: хижа „Извора“

ПРЕДСТОЯЩИ ДЕЙНОСТИ

ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ПОКРИВНАТА КОНСТРУКЦИЯ. 

„За да опазим и съхраним масивната сграда от последваща разруха, трябва да премахнем течовете и да имаме здрава покривна конструкция. Целият покрив на постройката е около 480 кв.м. Искането ни е за извършване основен ремонт на половината от покривната конструкция и най-вече на източната и южната част от покрива, където не търпи отлагане. В тази си част атмосферните условия са нанесли най-голямо поражение на керемиди, дървени греди и комини. Другата част от покрива е с по-малки поражения, с по-малка подмяна на керемиди и греди.“

ПОДМЯНА НА ЛЕГЛОВАТА БАЗА

Хижа „Извора“ се нуждае от цялостна подмяна на легловата база. Нужни са матраци за всички легла в хижата.

ОБЛАГОРОДЯВАНЕ НА ПРОСТРАНСТВАТА ОКОЛО ХИЖАТА

Необходимо е възстановяване на мраморните плочи по стълбите, на входа на сградата. Възстановяване на фасадата. Ремонт на беседката и други.

Проектите, с които обектът кандидатства в инициативата “Хижа на годината”, са: 

Ако искате да подкрепите с дарение хижа „Извора“, можете да го направите по следния начин:

 IBAN:  BG02STSA93000030069860                                                                           
Титуляр: ТД Славянка Петрово
Основание: Втори шанс за хижите у нас
К
онтакти: 0882966372 – Тодор Балтаджиев

За да следите всичко под око, последвайте Фейсбук страницата на "Хижа на годината и 
Инстаграм профила на "Хижа на годината".

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.